Εγκαινιάστηκε και έγιναν τα θυρανοίξια

Όλοι θυμόμαστε τον “πόλεμο” που είχε ξεσπάσει από την έλλειψη κοιμητηρίου στο Δήμο Γλυφάδας, την αυθαίρετη δημιουργία του και πολλά άλλα.

Τώρα ο Δήμος Γλυφάδας απέκτησε Κοιμητήριο. Νόμιμο, οργανωμένο, πολεοδομημένο και με την εκκλησία του έτοιμο να λειτουργήσει.

Το κοιμητήριο σχεδιάστηκε, αδειοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε με δαπάνες του Δήμου Γλυφάδας, σε έκταση που παραχωρήθηκε με ειδικό νόμο το Δεκέμβριο του 2014 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Ιερός Ναός του κοιμητηρίου κατασκευάστηκε με δωρεά του Θανάση Μαρτίνου.

Ο Δήμος Γλυφάδας το εγκαινίασε  τη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου, και ακολούθησαν τα θυρανοίξια του ιερού ναού.  

thiraniksia glyfadaΤο έργο αυτό ξεκίνησε από το μηδέν. Στα τέλη του 2014, με ειδικό νόμο παραχωρήθηκε έκταση 42 στρεμμάτων προκειμένου να κατασκευαστεί νέο κοιμητήριο, εντός των ορίων των εγκαταστάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας στην Άνω Γλυφάδα, όπου στεγάζεται εδώ και δεκαετίες το Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων (ΕΤΗΜ). Από τις αρχές του 2015, ο Δήμος Γλυφάδας, προχώρησε με τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες για την εκκίνηση, την αδειοδότηση και την ολοκλήρωση αυτού του έργου, με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις. Εντός του χώρου του κοιμητηρίου κατασκευάστηκε ιερός ναός μοντέρνας αρχιτεκτονικής σύλληψης.

Για όλη αυτή την κατασκευή ο Δήμος Γλυφάδας συνεργάστηκε στενά με την Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας και τον Μητροπολίτη κ. Παύλο.

Ο χώρος του κοιμητηρίου ξεκινά ένα χιλιόμετρο πάνω από το τελευταίο σπίτι στην περιοχή της Τερψιθέας, βρίσκεται δηλαδή εκτός οικιστικής ζώνης. Σε τμήμα της έκτασης δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στρατιωτικό κοιμητήριο, για την Πολεμική Αεροπορία. Στο σημείο έχει κατασκευαστεί και μνημείο όπου αναφέρονται τα 750 περίπου ονόματα των πεσόντων της Αεροπορίας από την ίδρυσή της πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, ενώ έχει τοποθετηθεί και ένα αεροσκάφος της Πoλεμικής Αεροπορίας.

«Για περισσότερα από 40 χρόνια η Γλυφάδα αντιμετώπιζε το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα της έλλειψης κοιμητηρίου, καθώς το παλιό κοιμητήριο της πόλης μας, έκτασης μόλις πέντε στρεμμάτων, ήταν πλήρες. Με μεγάλο αγώνα για να ξεπεράσουμε πολλά γραφειοκρατικά και πρακτικά εμπόδια, με κατάθεση ψυχής, εργαστήκαμε επί τέσσερα χρόνια για να δημιουργήσουμε αυτό που έλειπε από τη Γλυφάδα: Ένα χώρο όπου με σεβασμό, με πολιτισμό και με αξιοπρέπεια θα αποχαιρετούμε τους συνανθρώπους μας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και το πλέον κρίσιμο έργο για την πόλη μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

Η ολοκλήρωση του έργου αποτυπώνει και τον αρχικό του αρχιτεκτονικό στόχο, που ήταν η δημιουργία ενός χώρου όπου το φυσικό περιβάλλον θα κυριαρχεί, ενώ η τελική αίσθηση και εικόνα του χώρου δεν θα προσομοιάζει την συνήθη εικόνα των νεκροταφείων της χώρας μας, όπου κυριαρχεί το μάρμαρο και το δομημένο τοπίο. Οι περιοχές ταφής στο μεγαλύτερο τμήμα του κοιμητηρίου δεν αποτελούνται από εμφανείς διαμορφώσεις τάφων, όπως συνηθίζεται στα περισσότερα κοιμητήρια της χώρας μας, αλλά βρίσκονται καλυμμένες μέσα σε μεγαλύτερες ενότητες, που ακολουθούν την κλίση του εδάφους και παράλληλα διατηρούν το χαρακτήρα φυσικής διαμόρφωσης αυτού. Συνολικά φυτεύτηκαν περισσότερα από 1.000 δέντρα, ενώ ο Δήμος Γλυφάδας κατασκεύασε παράλληλα νέα περιμετρική οδό, με φωτισμό και περίφραξη, καθώς και τα απαιτούμενα υδραυλικά έργα για την απορροή των όμβριων υδάτων του κοιμητηρίου.

σ.έκδοσης: Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για το Δήμο Γλυφάδας, και θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στο Δήμαρχο Γ. Παπανικολάου και σε όλο το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου, ήδη από την πρώτη του δημαρχιακή θητεία άφησε παρακαταθήκη ένα μεγάλο έργο.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 170 guests και κανένα μέλος