ζητούν οι ΔήμοιΛαυρεωτική, Ραφήνα-Πικέρμι, Σπάτα-Αρτέμιδα, Μαρκόπουλο, Μαραθώνας, Σαρωνικός, Παιανία, Κορωπί

Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, απέστειλαν δέκα Δήμοι της Ανατολικής Αττικής προτρέποντάς τους να κάνουν πράξη τις διθυραμβικές ανακοινώσεις τους στο συνέδριο που έγινε το Μάρτιο του 2018 για επέκταση της Αττικής Οδού και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου μέχρι το Λαύριο και τη Ραφήνα.

Οι Δήμοι που υπογράφουν είναι: Λαυρεωτική, Ραφήνα-Πικέρμι, Σπάτα-Αρτέμιδα, Μαρκόπουλο, Μαραθώνας, Σαρωνικός, Παιανία, Κορωπί.

 

Αναφέρουν μεταξύ άλλων στην Επιστολή:

Η επέκταση της Αττικής Οδού και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Λαύριο και τη Ραφήνα, αναγγέλθηκαν ως επείγοντα και πολύ σημαντικά έργα από τον Πρωθυπουργό της χώρας και από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών στο Περιφερειακό Συνέδριο Ανατ. Αττικής, που έλαβε χώρα στο Λαύριο, το Μάρτιο του 2018.

Επισημάνθηκε η ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών του Λαυρίου και της Ραφήνας με το διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Επίσης ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι στις αρχές του 2019 μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αμέσως να ξεκινήσουν τα έργα, που είναι ζητούμενο και διαχρονική απαίτηση των Δήμων και των κατοίκων της Ανατ. Αττικής.

Με τη μέριμνα, την καθοδήγηση και τη διαρκή παρακολούθηση από την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και τη συμμετοχή των Υπηρεσιών του, ξεκίνησε ο σχεδιασμός του έργου από την Αττική Οδό Α.Ε. σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Υπηρεσίες τους. Το Υπουργείο και η ηγεσία του επεδίωξαν προσδιορισμό έργου με ισχυρά κοινωνικό-οικονομικά οφέλη, προκειμένου να πολλαπλασιάζονται τα οφέλη της χώρας και της Ανατ. Αττικής και να εξασφαλίζεται πλέον η βιωσιμότητα των έργων. Ωστόσο, επεδίωξαν παράλληλα και σε συνεργασία με τους Δήμους να προκύψει ένα έργο συμβατό με τις λοιπές προβλέψεις στην περιοχή, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορική και πολιτισμική μας κληρονομιά, φιλικό προς τους κατοίκους της Ανατ. Αττικής.

Αναλυτική παρουσίαση της επέκτασης της Αττικής Οδού και του προαστιακού σιδηροδρόμου έγινε από το Υπ.Υπ.&Μ. Στο Επιχειρηματικό Συνέδριο που διοργανώθηκε στο Λαύριο τον περασμένο Ιούνιο, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα εντυπωσιακά και ισχυρά κοινωνικό - οικονομικά οφέλη που προκύπτουν για τους χρήστες του έργου και τους κατοίκους της Αν. Αττικής.

Σήμερα, γνωρίζουμε πως το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ενός προκαταρκτικού σχεδιασμού που μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και επετεύχθη δεδομένης της διοικητικής μέριμνας της ηγεσίας του Υπ.Υπ.&Μ. και των Δήμων μας.

......

Η άμεση επέκταση της Αττικής Οδού και του προαστιακού σιδηροδρόμου στο Λαύριο και τη Ραφήνα, δυνατότητα που διασφαλίζεται μόνο δια της επέκτασης της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, είναι σημαντική και κρίσιμη δεδομένου ότι προκύπτουν αντίστοιχα άμεσα οφέλη και ειδικότερα:

  • • Τόνωση της Ανάπτυξης και της απασχόλησης.
  • • Δυνατότητα πρακτικά άμεσης απόσβεσης των κεφαλαίων που απαιτούνται για την κατασκευή από τα κεφάλαια του υπό λειτουργία έργου παραχώρησης, χωρίς επιβάρυνση του εθνικού μας προϋπολογισμού.
  • • α) Δραστική αναβάθμιση της εξυπηρέτησης του συνόλου των Δήμων της Αν. Αττικής, β) μείωση των χρόνων διαδρομής, γ) βελτίωση της οδικής ασφάλειας και δ) περιορισμός των εμπλεκόμενων κυκλοφοριακών ρύπων.
  • • Ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, δεδομένου του παγκόσμιου ενδιαφέροντος που έχουν τα νησιά του Αιγαίου και της βέλτιστης εξυπηρέτησης αυτών από τους Λιμένες Ραφήνας και Λαυρίου, σε συνδυασμό με την οδική και σιδηροδρομική ανταπόκριση με το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
  • • Εξασφάλιση εναλλακτικών διαδρομών διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η τυχόν καθυστέρηση της άμεσης έναρξης κατασκευής της επέκτασης της Αττικής Οδού και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Λαύριο και τη Ραφήνα συνιστά υπονομευτική πράξη της ανάπτυξης της χώρας και του οικονομικού μέλλοντος της Ανατ. Αττικής και ως εκ τούτου μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.

.....

Την επιστολή υπογράφουν δέκα δήμαρχοι των δήμων: Λαυρεωτικής Δημ. Λουκάς, Ραφήνας-Πικερμίου Ευ. Μπουρνούς, Σπάτων-Αρτέμιδος Δημ. Μάρκου, Μαρκοπούλου Σωτ. Μεθενίτη, Μαραθώνος Ηλία Ψηνάκη, Σαρωνικού Γ. Σωφρόνη, Παιανίας Σπ. Στάμου, Κορωπίου Δημ. Κιούση, επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Γ. Ιωακειμίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Πέτρους Φιλίππου καθώς και Οργανισμοί Λιμένος Λαυρίου και Ραφήνας.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 379 επισκέπτες και κανένα μέλος