Mία πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερατέας

Την Τρίτη 9/10 πραγματοποιήθηκε στην Κερατέα, στον χώρο της «Χρυσής Τομής», εκδήλωση που αφορούσε την παρουσίαση της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών από την ομάδα των καθηγητών Ν. Δέρκα και Κ. Σταμάτη και των φοιτητών Χρυσ. Καταντωνάκη και Γ. Χρονόπουλου και αφορούσε την «Ανάπτυξη των αρδεύσεων στην περιοχή της Κερατέας».

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κερατέας, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία να αναθέσει την μελέτη στο Πανεπιστήμιο, για να καταδείξει ότι υπάρχει δυνατότητα να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία στην περιοχή, αν αρδευτεί.

Το θέμα τράβηξε το ενδιαφέρον των πολιτών, αλλά και των αιρετών αφού παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημ. Λουκάς, οι τέως δήμαρχοι Κερατέας Κώστας Λεβαντής και Στ. Ιατρού.

Παρευρέθη επίσης η βουλευτής Γεωργία Μαρτίνου με τη γιαγιά Μαρτίνου που έκλεψε την παράσταση, αφού ήταν η μόνη που ζήτησε να μιλήσει μετά το πέρας της παρουσίασης.

Στόχος της μελέτης η ανάπτυξη αρδεύσεων με τις υπάρχουσες γεωτρήσεις και το διαθέσιμο υπόγειο ύδωρ.

Η παρουσίαση της μελέτης, απέδειξε ότι υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσουν αρδευόμενη γεωργία, ενισχύοντας τον πολύ σημαντικό αυτό τομέα για την ανάπτυξη του τόπου.

Στοιχεία της μελέτης

Η Κερατέα δημιουργεί μία λεκάνη που περικλείεται από το Πάνειο όρος, τη Μερέντα, το Λαχόρι και το Αγριόκαστρο. Από το 1960 όμως έγινε πληθώρα γεωτρήσεων με αποτέλεσμα η υπερεκμετάλλευση και το υφάλμηρο νερό.

Γι’ αυτό και το Υπουργείο έγινε πολύ αυστηρό και απαγορεύει κάθε γεώτρηση. Το νερό έγινε ακατάλληλο λόγω της αλατότητας και ο υδροφόρος ορίζοντας αλλάζει τις συνθήκες, εισάγοντας το θαλασσινό νερό στην ενδοχώρα.

Η Κερατέα έχει περίμετρο 38,5 χιλιόμετρα με φυσικά όρια το Πάνειο και τη Μερέντα. Το έδαφός της αποτελείται από αυτόχθονη ενότητα σχιστόλιθου και μάρμαρου εδώ και 5,5 εκατομμύρια χρόνια, αλλά και την αλλόχθονη ενότητα, αυτή που ήρθε, τα φερτά υλικά.

Ο Σχιστόλιθος είναι φτωχός σε υδροφορία.

Η Κερατέα δέχεται ετησίως κατά μέσο όρο 360 χιλιοστά νερό βροχής και το υπόγειο δυναμικό της περιοχής είναι 3 εκατομ. m3 ετησίως. Μπορούν να ποτιστούν 5 με 6000 στρέμματα. Το κλίμα της είναι ευνοϊκό, δεν πιάνει παγετός.

Βεβαίως η άρδευση αξιοποιώντας φυσικούς όρους πρέπει να υπόκειται σε σχετικούς ελέγχους ή και περιορισμούς.

Λύση οι βιολογικοί σταθμοί

Αδιαμφισβήτητα, από την μελέτη προέκυψε ότι, οι βιολογικοί σταθμοί έχουν τον πρώτο λόγο στην εκμετάλλευση, και γι’ αυτό ακριβώς η μελέτη περιλαμβάνει και τους βιολογικούς καθαρισμούς. Αναμένεται δε η τριτοβάθμια επεξεργασία προκειμένου να υλοποιηθεί.

Ο Αντιπεριφερειάρχης μίλησε για δημιουργία υδραυλικής μελέτης με δεξαμενές για συλλογή του νερό.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής ενημέρωσε ότι η νησίδα του Λαυρίου ποτίζεται με νερό της ΕΥΔΑΠ.

Ο Κώστας Λβεαντής τόνισε ότι ο βιολογικός της Κερατέας πέφτει στο ρέμα, ενώ προβλέπεται αγωγός που θα τον πάει στο βιολογικό Λαυρίου.

Μετά το πέρας της παρουσίασης και των ομιλιών, η γιαγιά κα Μαρτίνου ετών 92 σηκώθηκε και δήλωσε αγρότισα, και τόνισε ότι έμαθε πολλά από την παρουσίαση της μελέτης, αλλά και της έδωσαν τροφή για πολλές σκέψεις...

Ο Συνεταιρισμός της Κερατέας θα συνεχίσει τις ενέργειες ενεργοποίησης των αρμόδιων φορέων. Ο Δήμος Λαυρεωτικής, έχει την αρμοδιότητα να ολοκληρώσει την αίτηση για άδεια χρήσης των υδάτων, φροντίζοντας για τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του τεχνικού έργου, αυτή προβλέπεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και αναμένεται και για την Αττική την προσεχή περίοδο. Έχει ήδη ξεκινήσει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Μέτρο 4.3.1 αφορά καθαρά τις "Υποδομές για έργα Εγγείων Βελτιώσεων". Συνεπώς θα βρεθεί και το χρηματοδοτικό εργαλείο για την ολοκλήρωση των ενεργειών, ώστε ο τόπος να ευνοηθεί από αυτή την προσπάθεια.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κώστας Λεβαντής ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, τόνισε την προσπάθεια να αναδειχτεί η αναγκαιότητα για το έργο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των υδάτων για αγροτική χρήση.

Το ευχάριστο είναι ότι είδαμε νέους ανθρώπους με ενδιαφέρον για την πρωτογενή παραγωγή και αυτό μας γεμίζει με ελπίδα.

Άννα Μπουζιάνη

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 154 guests και κανένα μέλος