Ιστορικής σημασίας απόφαση του Δήμου Μαρκοπούλου

 

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το κρίσιμο έργο για την οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και την ίδρυση και λειτουργία διαδημοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας και όμορων Δήμων.

 

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση

Στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής υπεγράφη μία πολύ σημαντική σύμβαση για τα Μεσόγεια, που όταν ολοκληρωθεί θα αλλάξει κυριολεκτικά το τοπίο.

Η σύμβαση αφορά την ίδρυση και λειτουργία διαδημοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Ραφήνας - Πικερμίου, Σπάτων - Αρτέμιδος, Παιανίας.

 

Και οι τέσσερις Δήμοι με αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, έβαλαν τον “θεμέλιο λίθο” για ένα τόσο μεγάλο και αναγκαίο έργο.

Η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ της Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΕΔΣΝΑ, Ρένας Δούρου, του Δημάρχου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Σωτήρη Μεθενίτη, του Δημάρχου Παιανίας, Σπύρου Στάμου, του Δημάρχου Ραφήνας - Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς και του Δημάρχου Σπάτων - Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου. Στην υπογραφή έδωσαν το παρών ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, Κοσμάς Παπαχρυσοβέργης, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΔΣΝΑ, Γιάννης Δρίβας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, τέως Δήμαρχος, Βασίλης Πιστικίδης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παιανίας, Δημήτρης Αλεξίου.

meva simbasi

Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, μετά τις υπογραφές δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι, μέσα από τη συνεργασία Δήμων και Περιφέρειας, να πολλαπλασιάσουμε πρωτοβουλίες, σαν τη σημερινή. Μια συνεργασία επωφελής για τους πολίτες, στο πλαίσιο του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, με στόχο τη μείωση του όγκου μέσα από τη Διαλογή στην Πηγή. Μια συνεργασία επίσης η οποία στέλνει και ένα σαφές μήνυμα: ότι το σημερινό, πλήρως αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης θα πάψει, μόνο όταν όλοι – Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολίτες – συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο. Αυτή η Μονάδα μας δείχνει τον δρόμο».

Πρόκειται για μία υποδειγματική διαδημοτική συνεργασία για την υλοποίηση των προγραμμάτων «Διαλογής στην Πηγή». Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και στο πλαίσιο της διαχείρισης αποβλήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΕΔΣΝΑ σε συνεργασία με τους τέσσερις Δήμους, προχώρησε στη συμφωνία κατασκευής της διαδημοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων μεγέθους 45.000 τόνων ετησίως.

Στην εγκατάσταση θα εξυπηρετούνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα οι συμβαλλόμενοι Δήμοι για το σύνολο των συλλεγόμενων μέσω προγραμμάτων «Διαλογής στην Πηγή» βιοαποβλήτων με δυνατότητα εξυπηρέτησης και άλλων δήμων, με τους όμορους να έχουν προτεραιότητα.

Για την απόκτηση της αναγκαίας εδαφικής έκτασης όπου θα κατασκευαστεί η ΜΕΒΑ, την προμήθεια των μέσων και του εξοπλισμού προσωρινής αποθήκευσης και συλλογής των βιοαποβλήτων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις των συμβαλλόμενων Δήμων, καθώς και φορτηγού μεταφοράς των υπολειμμάτων, θα υποβληθεί από τον ΕΔΣΝΑ πρόταση - αίτημα χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

Η σύμβαση έχει ισχύ 28 ετών, ενώ ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για το σύνολο όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών μέχρι της έναρξης λειτουργίας του, ανέρχεται σε 14.320.000 ευρώ.

Ιστορικής σημασίας απόφαση του Δήμου Μαρκοπούλου

Ο Δήμος Μαρκόπουλου με ομόφωνη απόφαση, ιστορικής σημασίας του Δημοτικού Συμβούλιου, ενέκρινε την πρώτη στη Περιφέρεια Αττικής, Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ΕΔΣΝΑ, του Δήμου μας και των Δήμων Παιανίας, Ραφήνας και Σπάτων-Αρτέμιδας για την σύννομη, σύγχρονη και οικονομική διαχείριση των Βιοαποβλήτων και τη δημιουργία Μονάδας Κομποστοποίησης (ΜΕΒΑ).

Η Σύμβαση προβλέπει:

  • Τη χωριστή συλλογή των Βιοαποβλήτων (Πράσινα, Κλαδέματα, Ζυμώσιμα και Υπολείμματα Φαγητών) με καθολική εφαρμογή.
  • Την αποκεντρωμένη διαχείριση των βιοαποβλήτων.
  • Την είσοδο στη μονάδα των βιοαποβλήτων και την δυνατότητα επεξεργασίας και βιοαποβλήτων γεωργικής και κτηνοτροφικής προέλευσης, ώστε να μη μένουν ανεξέλεγκτα και μολύνουν το περιβάλλον μας.
  • Την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας Κομποστοποίησης κλειστού τύπου και τη παραγωγή πιστοποιημένου Κόμποστ (οργανικού λιπάσματος), κατάλληλου για όλες τις καλλιέργειες σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

 

Πώς επωφελείται ο Δήμος Μαρκοπούλου:

  • Ο Δήμος Μαρκόπουλου θα εξοικονομεί ετήσια, ένα έως ενάμιση εκατομμύριο €, προς όφελος των Δημοτών μας! (Σήμερα δαπανούμε περισσότερα από τρία εκατομμύρια €).
  • Ο Δήμος Μαρκόπουλου εναρμονίζεται πλήρως με τη Νομοθεσία και επιλέγει τον πλέον φιλικό, περιβαλλοντικά, τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων. Σημειώνουμε ότι η μέθοδος διαχείρισης (χωριστή συλλογή και Κομποστοποίηση) εκτός του σημαντικού οικονομικού οφέλους, είναι αποδεκτή από όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις σε όλη τη Ευρώπη και στη χώρα μας.
  • Η μονάδα Κομποστοποίησης, δεν θα παραλαμβάνει ιλύ βιολογικών καθαρισμών (λυματολάσπη) ή άλλα υλικά, εκτός όσων αυστηρά, έχουμε προδιαγράψει! Σε αυτή την σημαντική απόφαση, σταθμό του Δήμου μας, δεν θα επιτρέψουμε ουδεμία παραπληροφόρησηση.

 

Σημειώνεται, επίσης, ότι:

  • O Δήμος μας θα προμηθευτεί σε λίγους μήνες και θα εγκαταστήσει δίκτυο νέων Κάδων –χρώματος Καφέ- μόνο για τα βιοαπόβλητα!
  • Η αποκομιδή θα είναι χωριστή και ελεγχόμενη ως προς το περιεχόμενο και την πλήρωση του Κάδου. Τα βιοαπόβλητα θα οδηγούνται σε πρώτη φάση στο εργοστάσιο του ΕΔΣΝΑ στη Φυλή. Στη συνέχεια στη νέα μονάδα του ΕΔΣΝΑ και των τεσσάρων Δήμων Ανατολικής Αττικής. Δεν θα οδηγούνται σε ταφή!
  • Ο ΕΔΣΝΑ αναλαμβάνει, όλα τα κόστη για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, για την εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών νέας, για τη συλλογή και μεταφορά και για την εγκατάσταση και λειτουργία της νέας μονάδας Κομποστοποίησης!

 

Καλούμε, λοιπόν, όλες τις νοικοκυρές, όλους τους δημότες, όλους τους κατοίκους, όλα τα παιδιά μας, όλους τους επαγγελματίες να κάνουν έγκαιρα κτήμα και συνείδηση, το νέο τρόπο διαχείρισης και να συμμετέχουν ενεργά.

Ο Καφέ Κάδος να περιέχει μόνο βιοαπόβλητα. Για μεγιστοποίηση του οφέλους, για Δήμο καθαρό, σύγχρονο, αντάξιο της ιστορίας μας και των προσδοκιών μας.

Δημιουργούμε υποδομές!

Θέλουμε τη συμμετοχή ΟΛΩΝ στις νέες λειτουργίες και στα οφέλη τους (οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά)!

Ευχαριστούμε τη Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και βέβαια, τις Δημοτικές Αρχές των Δήμων Παιανίας- Γλυκών Νερών, Ραφήνας και Σπάτων-Αρτέμιδας, για την άψογη συνεργασία! Ευχαριστούμε επίσης, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης κ. Κανακόπουλο Δημήτριο, για τον εξαιρετικό συντονισμό και τη σημαντική συμβολή του.

ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου
Μεσογαίας
Σωτήρης Ι. Μεθενίτης
 
 
Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 564 guests και κανένα μέλος