Συλλογικό απολογισμό της δημοτικής του θητείας (2015-2018), πραγματοποίησε ο δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης και πρόεδρος της δημοτικής παράταξης “Σαρωνικός αύριο”, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, σε μια τεράστια, κατάμεστη αίθουσα στο Plaza Resort.

Ο δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης ανέβηκε στο βήμα με προσπάθεια, γιατί δεν μπορούσε να προχωρήσει στο διάδρομο από τις αγκαλιές του κόσμου. Ο κόσμος είχε κατακλύσει την αίθουσα και πάρα πολλοί έμειναν απέξω.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του και ζήτησε συγνώμη γιατί δεν έφτασαν οι καρέκλες... δηλώνοντας:

«Είμαι βαθιά συγκινημένος γιατί στη διαδρομή που ερχόμουν από έξω συνειδητοποίησα πόσο μεγάλο κέρδος έχω πάρει με την ενασχόλησή μου με τα κοινά και από τη θέση που εσείς μου εμπιστευθήκατε τη θέση του δημάρχου. Είδα πόσους παλιούς φίλους έχω και πόσους νέους φίλους έχω κάνει μέσα απ’ αυτή τη διαδρομή. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου».

Καλωσόρισε τον “πρόεδρο των δημάρχων της χώρας” τον Γιώργο Πατούλη (πρόεδρο της ΚΕΔΕ) ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό σημειώνοντας ότι «ο Σαρωνικός βρήκε το δήμαρχό του και αύριο θα είσαι πάλι δήμαρχος για να συνεχίσεις το δικό σου έργο, που το ‘χει ανάγκη η πόλη όσο τίποτε άλλο».

sofronis patoulis2

 

«Πετύχαμε πολλά, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία»

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού αναφέρθηκε στο έργο που υλοποίησε η Δημοτική Αρχή την περίοδο 2015 – 2018, παρά την δραστική περικοπή των πόρων από την Κεντρική Εξουσία, αλλά και τις πρόσθετες δυσκολίες που δημιούργησε η κρίση.

Όπως τόνισε ο Γ. Σωφρόνης, «αναμετρηθήκαμε πολλές φορές με την κρατική γραφειοκρατία, αλλά και με ένα Κεντρικό Κράτος που επιδιώκει με κάθε τρόπο να υποβαθμίζει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, ψαλιδίζοντας κατά 60% την κρατική επιχορήγηση προς τους Δήμους τα τελευταία 7 χρόνια, μεταφέροντας δεκάδες νέες αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, αλλά και υπονομεύοντας τη λειτουργία σημαντικών δομών και υπηρεσιών των Δήμων.

Παρ’ όλα αυτά, δεν δεχθήκαμε να καταθέσουμε τα όπλα. Συνεχίσαμε να μαχόμαστε καθημερινά. Χάρη στη δική σας εμπιστοσύνη και υποστήριξη, καταφέραμε να κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά. Να υλοποιήσουμε το σύνολο σχεδόν των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, αλλά και να βάλουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.»

Ο Γ. Σωφρόνης στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής, εστιάζοντας κατ’ αρχήν στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης. Όπως ανέφερε, χάρη σε μια αποτελεσματική οικονομική πολιτική, οι ανεξόφλητες οφειλές του Δήμου μειώθηκαν από 2,3 εκατ. ευρώ το 2014 σε 1 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν σημαντικά πλεονάσματα, τόσο το 2015, όσο και το 2016 και το 2017.

Τόνισε ότι παρέλαβε τον Καλλικρατικό Δήμο Σαρωνικού με 11.5 εκατομμύρια χρέος.

Το 2017 τα ανεξόφλητα τιμολόγια έχουν μειωθεί στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά όπου έκλεισε ο Δήμος με πλεόνασμα 100.000 ευρώ.

Το 2017 είχαμε 780.000 ευρώ πλεόνασμα, δηλαδοί πόροι που επιστρέφουν στους πολίτες με τη μορφή κοινωνικών δομών.

 

«Το οικονομικό πλεόνασμα μετατρέπεται σε κοινωνικό μέρισμα»

Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος, «οι πόροι αυτοί επιστρέφουν στους πολίτες, με τη μορφή κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, αλλά και χρήσιμων έργων σε κάθε γειτονιά. Την περίοδο 2015 – 2017 υλοποιήσαμε έργα και μελέτες αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, από ίδιους πόρους. Θεσπίσαμε κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μειώσαμε για το 2018 τα ανταποδοτικά τέλη για καθαριότητα και φωτισμό, κατά 2%, τόσο για τα οικιακά, όσο και για τα επαγγελματικά τιμολόγια. Μειώσαμε, για το 2018 τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων κατά 10%.»

Διαχειριστήκαμε με απόλυτη σύνεση και απόλυτη διαφάνεια τους λιγοστούς πόρους που έχει στη διάθεσή της η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του τύπου “Πρώτοι στη διαφθορά οι Δήμοι” σημειώνοντας ότι «Οι Δήμοι διαχειρίζονται κάτω από το 2% του κρατικού προϋπολογισμού, του ΑΕΠ της χώρας. Κι όλοι κλέφτες να ‘τανε και να τα τρώγανε όλα, πρώτοι σε διαφθορά δεν θα μπορούσαν να ήτανε. Να σταματήσει αυτή η σπέκουλα που γίνεται μέσα από τα ΜΜΕ για να “πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα και να καλύπτουμε τις ΜΚΟ, που τρώνε αυτή τη στιγμή τα δισεκατομμύρια ευρώ στην υποτιθέμενη διαχείριση του προσφυγικού».

 

«Στηρίζουμε στην πράξη, όσους έχουν πραγματική ανάγκη»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο έργο που έχει υλοποιηθεί ή εξελίσσεται στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και της στήριξης της οικογένειας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, του περιβάλλοντος, και των υποδομών, ενώ παρουσίασε και τις δράσεις του Δήμου με στόχο την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα έργων συνολικού ύψους 44 εκατ. ευρώ, για τα οποία η Δημοτική Αρχή εξασφάλισε χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της αποχέτευσης, τονίζοντας ότι με τη λύση στην οποία κατέληξε η Δημοτική Αρχή, έπειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, «αντιμετωπίζουμε οριστικά, στο διάστημα της πρώτης μας θητείας, ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρούσε τα τελευταία 40 χρόνια.»

 

«Διεκδικούμε αυτά που δικαιούται ο τόπος μας»

Επίσης, παρουσίασε συνοπτικά το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για το επόμενο διάστημα, καθώς και το πλαίσιο των διεκδικήσεων από την Πολιτεία, για έργα και παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά και ευρύτερα για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Ο Γ. Σωφρόνης τόνισε ότι το έργο που επιτελέστηκε στη διάρκεια της περασμένης τετραετίας ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων και τους Τοπικούς Συμβούλους, το προσωπικό του Δήμου, αλλά και τους τοπικούς συλλόγους και φορείς, εθελοντές και χορηγούς, οι οποίοι στηρίζουν τις δράσεις του Δήμου.

 

«Το 2019 θα διεκδικήσω ξανά την ψήφο και την εμπιστοσύνη των Δημοτών»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δήμαρχος Σαρωνικού ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει και πάλι την ψήφο των πολιτών το Μάιο του 2019, στις δημοτικές εκλογές, αναφέροντας: «Όλα όσα έγιναν κι όλα όσα σχεδιάζουμε θα είναι οι βάσεις της νέας μας προγραμματικής συμφωνίας με τους πολίτες του Δήμου Σαρωνικού. Σε λίγους μήνες, στο τέλος αυτής της θητείας, θα βρίσκομαι ξανά μπροστά σας, για να διεκδικήσω για μια ακόμη φορά την ψήφο και την εμπιστοσύνη σας. Θα βρίσκομαι μπροστά σας με συνείδηση καθαρή, γνωρίζοντας ότι τίμησα τις υποσχέσεις που έδωσα.»

Παρόντες οι Βουλευτές Περιφέρειας Αττικής Γ. Βλάχος και Β. Οικονόμου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, οι Δήμαρχοι Αργυρούπολης- Ελληνικού Ι. Κωνσταντάτος και Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Ι. Σμέρος, πολλοί εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Συλλόγων και των Φορέων του Δήμου.

 

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 276 guests και κανένα μέλος