Πριν λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε ένα νέο έντυπο στην περιοχή του Δήμου 3Β, που στο πρώτο του φύλλο, φιλοξένησε συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου, ο οποίος με λίγα λόγια μας λέει ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης στα “εκκλησιαστικά” οικόπεδα της Βουλιαγμένης και ιδιαίτερα στη Φασκομηλιά για να «...γίνει ένα κόσμημα για την περιοχή, κάτι όμορφο που θα την αναβαθμίσει». Έχουν - λέει ο Γραμματέας Επίσκοπος Σαλώνων - προτάσεις «από Ρώσους και Άραβες επενδυτές».

Να θυμίσουμε εδώ ότι τα οικόπεδα που σήμερα είναι πράσινα στη Βουλιαγμένη έχουν σωθεί γιατί ο επί σειρά τετραετιών δήμαρχος Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κασιδόκωστας τα είχε χαρακτηρίσει “πράσινο” και είχε βάλει το χαμηλότερο συντελεστή, ώστε να μη μπορεί να χτίσει κανείς. Η εκκλησία προσέφυγε στη δικαιοσύνη και μετά από σειρά ετών δικαστική διένεξη κέρδισε στα δικαστήρια. Έτσι τα ακίνητα της Βουλιαγμένης που αριθμούν πάνω από 200 βρίσκονται ευάλωτα στις ορέξεις των ...επενδυτών. Γι’ αυτό λίγο μας παραξένεψε η πρωτοσέλιδη συνέντευξη του εντύπου. Κάτι μας ...τσίμπησε.

Όσο για την “εκκλησιαστική” περιουσία που μας λέει ο Γραμματέας πώς την απέκτησε είναι αίωλο, αξιοθαύμαστο... και θα έπρεπε να έχει επέμβει - από συστάσεως του ελληνικού κράτους - έστω και τώρα, η κεντρική διοίκηση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Επίσκοπος Γραμματέας, λέει: «Από το 1713, πολύ πριν τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Το κτήμα της Βάρης το δώρισε η μητέρα του Σουλτάνου στον ηγούμενο της μονής Πετράκη, Παρθένιο Πετράκη. Εχουμε ασφαλώς τα χειρόγραφα του Σουλτάνου, επίσημα αναγνωρισμένα και μεταφρασμένα»!

Δηλαδή ο κατακτητής έκανε κουμάντο στα ελληνικά εδάφη, αρπάζοντας τα από όποιον ήθελε και δίνοντάς όπου ήθελε. Και αυτό η εκκλησία το λέει απόκτημα!!!

Είναι απορίας άξιο πως το ελληνικό κράτος δέχτηκε αυτή τη διοικητική διαδοχή, τη στιγμή που η απελευθέρωση του έθνους έγινε επαναστατικά και όχι με σύμβαση. Κι ακόμα πώς υπάρχουν Έλληνες λειτουργοί ή παντιοτρόπως ενδιαφερόμενοι να αποδέχονται κάτι τέτοιο.

Το ελληνικό κράτος και η ελληνική δικαιοσύνη αναγνώρισε το «χειρόγραφο του Σουλτάνου» ως επίσημο κρατικό έγγραφο!

Τα φιρμάνια του Σουλτάνου! άκουσον - άκουσον! Θα γελάει και ο Ερντογάν!

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου «αν αρθούν οι απαλοτριώσεις θα γίνουν οικοδομές», ο Επίσκοπος Γραμματέας απαντάει: «...Είναι ένα ιδιωτικό οικόπεδο που κάποιος ξένος πήγε και το φύτεψε!!! Προφανώς δεν θέλουμε να κάνουμε τη Βουλιαγμένη σαν την Αθήνα. Θέλουμε να κρατήσει το χαρακτήρα της αλλα να δοθεί και η δυνατότητα στην Εκκλησία να αξιοποιήσει την περιουσία της».

Αυτό μας φοβίζει περισσότερο· η “αξιοποίηση”, γιατί αν κρίνουμε από την «αξιοποίηση» της Λίμνης Βουλιαγμένης που εκμεταλλεύεται η εκκλησία με μισθωτή, που την έχει εμπορευματοποιήσει απολύτως, αποκλείοντας τους λουόμενους από τα ιαματικά της νερά με 12 και 15 ευρώ εισιτηρίο για να κολυμπήσεις, πολλά μπορούμε να καταλάβουμε.

Αναφερθήκαμε στο παραπάνω δημοσίευμα, το οποίο είναι ένα τεράστιο θέμα για το Δήμο 3Β, διότι αν δοθεί αύξηση συντελεστή και προχωρήσουν σε πωλήσεις θα πρέπει να ξεχάσουμε τη Βουλιαγμένη και την περιοχή γενικότερα. Και το χειρότερο είναι ότι οι κάτοικοι δεν έχουν αφυπνιστεί...

Παραπλεύρως δημοσιεύουμε δελτίο Τύπου του Δήμου 3Β από το γραφείο Δημάρχου. Θα προτιμούσαμε μία προσωπική δέσμευση του δημάρχου, γιατί το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε τις “Σειρήνες”  ότι το καινούργιο φύλλο είναι επιρροής δημάρχου.

 

Αννα Μπουζιάνη

 

 


 

ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Βούλα, 4 Οκτωβρίου 2018

Ο Δήμος θα διαφυλάξει τον μοναδικό χαρακτήρα της Βουλιαγμένης και την Φασκομηλιά

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σχετικά με τα “οικόπεδα” της εκκλησίας, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης χαρακτηρίζεται από φυσικό τοπίο το οποίο αποτελείται από παραλιακό μέτωπο περίπου 50 χιλιομέτρων, περιαστικό δάσος και ελεύθερους, πράσινους χώρους εντός του οικιστικού ιστού. Το γεγονός αυτό προσδίδει στην πόλη μας μοναδικό χαρακτήρα και παρέχει στους κατοίκους μας υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής.

Πεποίθηση της Δημοτικής Αρχής είναι πως οποιαδήποτε μορφή αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας εντός των ορίων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι ελεύθεροι χώροι και ο συντελεστής πρασίνου της πόλης με αρνητικές συνέπειες στην συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων.

Συνεπώς όπως ήδη έχουμε ενημερώσει την Εκκλησία της Ελλάδος σε ανώτατο επίπεδο, δεν είναι στις προθέσεις μας να συναινέσουμε σε οποιοδήποτε αίτημα ή προσπάθεια αξιοποίησης που θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της πόλης μας. Για το λόγο αυτό, το νομικό επιτελείο του Δήμου είναι σε διαδικασία προετοιμασίας να αντιμετωπίσει την προσφυγή της Εκκλησίας στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια με σειρά ισχυρών νομικών επιχειρημάτων. Μοναδικός στόχος της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας της πόλης μας».

Το Γραφείο Τύπου

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 133 επισκέπτες και κανένα μέλος