Σοβαροί υγειονομικοί κίνδυνοι

Eγκρίθηκε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στη συνεδρίαση (20/9), προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών – ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε» και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου – Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής» με τίτλο «Ερευνητικό πρόγραμμα για την ιχθυοπανίδα του Σχινιά Μαραθώνα–μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης θνησιμότητας ψαριών» συνολικού προϋπολογισμού 30.876,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Το φαινόμενο παρατηρείται κατά τις θερμές περιόδους αλλά και το φθινόπωρο των τελευταίων ετών, με μαζική μετακίνηση η και συγκέντρωση μεγάλου αριθμού χελιών (Anguilla Anguilla) στους υπερχειλιστές του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου Σχινιά.

Τα χέλια εγκλωβίζονται σε μικρές δεξαμενές δίπλα στους θυροφραγμούς που διοχετεύουν το νερό προς το Μεγάλο Έλος του Σχινιά και πεθαίνουν εκεί σε πολύ μεγάλους αριθμούς. Η ποσότητα των νεκρών ψαριών, εκτός της οικολογικής καταστροφής, προκαλεί έντονη δυσοσμία και εγκυμονεί σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους.

Σοβαροί υγειονομικοί κίνδυνοι

 Ανέφερε δε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται κρούσματα μαζικής θνησιμότητας χελιών και άλλων ψαριών στον υγρότοπο και μόνο το 2016 υπολογίστηκε ότι τουλάχιστον 25 τόνοι χελιών εγκλωβίστηκαν και πέθαναν στους υπερχειλιστές του Κωπηλατοδρόμιου Σχοινιά.

Ο μεγάλος αριθμός νεκρών ψαριών μέσα στα νερά σε κατάσταση σήψης προκαλεί έντονη δυσοσμία και εγκυμονεί σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Σκοπός του έργου επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου μαζικής θνησιμότητας χελιών και άλλων ψαριών στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά Μαραθώνα, ιδίως κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.

Η έρευνα αφορά στη διερεύνηση των περιβαλλοντικών συνθηκών και του σχεδιασμού τεχνικών λύσεων αποκατάστασης, καθώς και στην εν γένει «παρακολούθηση του φαινομένου που αποτελεί σοβαρή απειλή τόσο για τη φυσική λειτουργία του υγροτόπου, όσο και για τη δημόσια υγεία».

 σ.σ. μήπως πρέπει να ερευνηθεί η πιθανότητα να μολύνθηκαν από τα ραντίσματα για τα κουνούπια;

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 188 επισκέπτες και κανένα μέλος