...έγινε προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας!!!

 «Αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής»

                                                                                Συλλόγος Ελλήνων Αρχαιολόγων

 

«Όχι στο ξεπούλημα των μνημείων της χώρας» καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζοντας ότι τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και «αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής».

Η επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης όλων των μνημείων, αρχαίων και νεώτερων, περιλαμβάνεται «στην υπ' αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 "Μεταβίβαση, κατ' άρθρα 196 παρ. 6 και 209 του Ν. 4389/2016, ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.)", σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 86/18.06.2018 Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΦΕΚ 2320/ 19-6-2018/ Τεύχος Β')», σημειώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ενημερώνει ότι «το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων».

 

Επείγουσα ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή προς Κομισιόν

  • Γιατί δεν εξαιρέθηκαν, εκ των προτέρων, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία αρχαίας και νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς από τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο;
  • • Ποιος, σύμφωνα με τους νόμους, έχει δικαίωμα να κρίνει ποια από τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν, θα εξαιρεθούν, έστω εκ των υστέρων, από το Υπερταμείο;
  • • Ακόμα κι αν εξαιρεθούν, ως προς την κυριότητα, το Υπουργείο Πολιτισμού θα εξακολουθεί να έχει την νομή, κατοχή και διαχείριση αυτών των πολιτιστικών αγαθών ή όχι;

Τα παραπάνω ερωτήματα απευθύνει με μορφή κατεπείγοντος προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής, ζητώντας επειγόντως διευκρινίσεις, για το γεγονός ότι τα ακίνητα αυτά θα έπρεπε να εξαιρεθούν πριν από τη μεταβίβαση, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, αφού τονίζει ότι τα προς εκποίηση 10.116 νέα ακίνητα, μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.-Υπερταμείο, εξαιτίας «της υποχρέωσης που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της 4ης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου».

Όπως σημειώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με την υπουργική απόφαση ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 (ΦΕΚ 2320/Β/2016), τίθεται ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων αυτών (αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία αρχαίας και νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς), αφού, βάσει της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016, ναι μεν οι χώροι αυτοί θα έπρεπε να εξαιρούνται από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ-Υπερταμείο, όμως, ακόμα και αν εξαιρεθούν μεταγενέστερα, όπως σημειώνουν κυβερνητικές ανακοινώσεις, δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά, ποιος θα έχει τη νομή και τη διαχείριση αυτών των ακινήτων, αφού, σύμφωνα με το παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου του νόμου 4389/2016, «τα εξαιρούμενα ακίνητα παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., μάλιστα με την «επιφύλαξη υφιστάμενου δικαιώματος οποιουδήποτε νομικού προσώπου εκτός του Ελληνικού Δημοσίου» (!!!), όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής, καλεί την Κομισιόν να αποφανθεί, γιατί δεν προηγήθηκε η εξαίρεση των αρχαιολογικών χώρων και των πολιτιστικών μνημείων από τη μεταβίβαση, ποιος έχει δικαίωμα, έστω εκ των υστέρων, να κρίνει ποια ακίνητα θα εξαιρεθούν της μεταβίβασης, και, για όσα εξαιρεθούν, αν «η νομή, η χρήση και η διαχείρισή τους, θα εξακολουθήσουν να ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού όπως πριν ή όχι».

 

Υπερταμείο: Δεν μεταβιβάζονται αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία

«Δεν μεταβιβάζονται αρχαιολογικά μνημεία ή ακίνητα όπως αιγιαλοί, παραλίες, περιοχές Natura, δασικές εκτάσεις και λοιπές κατηγορίες εκτός συναλλαγής», διευκρινίζει με σχετική της ανακοίνωση η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και εξηγεί τα ...ανεξήγητα:

 

...θα γίνουν οι απαιτούμενοι επανέλεγχοι

«Σε πρώτη επεξεργασία, και βάσει των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων που δόθηκαν από το Εθνικό Κτηματολόγιο, διαμορφώθηκε μία αρχική λίστα. Επειδή όμως τα διαθέσιμα στοιχεία και πληροφορίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι ελλιπή ή δεν είναι επαρκώς επικαιροποιημένα με πλήρη και ακριβή στοιχεία, γι’ αυτό ρητώς τέθηκε ως προυπόθεση να γίνουν όλοι οι απαιτούμενοι επανέλεγχοι, ώστε να διασφαλισθεί ποια ακίνητα μπορούν και ποια όχι να μεταβιβασθούν», εξηγεί και συνεχίζει παρακάτω:

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται ότι δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης όσων ακινήτων εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου. «Το σύνολο των ακινήτων θα επανελεγχθεί, όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ, με την υποστήριξη όλων των αρμοδίων αρχών και φορέων. Για όλες τις εξαιρέσεις, κατά περίπτωση, θα αποφανθεί η εκάστοτε αρμόδια αρχή (Δασική Υπηρεσία, Εφορείες Αρχαιοτήτων, Κτηματικές Υπηρεσίες, κλπ)».

[...]

...έγινε προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας

«η προσπάθεια δημιουργίας λίστας έγινε προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και όχι το αντίστροφο. Για όσα ακίνητα ξεκάθαρα και διαπιστωμένα δεν εμπίπτουν σε εξαιρέσεις, η ακριβής καταγραφή θα προσδώσει αξία, ειδικά καθώς σήμερα πολλά ακίνητα απαξιώνονται ή καταπατούνται ή είναι εντελώς αναξιοποίητα.

 Η αξιοποίηση θα γίνει στο πλαίσιο μίας μελετημένης στρατηγικής με στόχο την δημιουργία αξίας για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αφήστε σχόλιο...

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 125 guests και κανένα μέλος