άνοδος η Πειραιώς, κάθοδος η Προόδου

Αναφερθήκαμε στο προηγούμενο φύλλο μας, σε διάφορα σημεία από την ενημέρωση του δημάρχου, προ ημερησίας, κατά τη συνεδρίαση της 17/9/18. Ανάμεσα σ’ αυτά σημειώναμε ότι μονοδρομούνται οι οδοί Πειραιώς και Προόδου στα Δικηγορικά της Βούλας.

Αυτό ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις από αναγνώστες, που μας κατέκλυσαν στα τηλεφωνήματα για παραπέρα πληροφορίες.

 Για τους αμφισβητίες λοιπόν παραπέμπω στη συνεδρίαση της 17/9/18, στα προ ημερησίας. Την αναφορά έκανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σπύρος Πανάς και η απάντηση δόθηκε από το Δήμαρχο Γρ. Κωνσταντέλλο. Μπορείτε να το ακούσετε και να το δείτε:

https://youtu.be/XjpxkXuHJTc?list=PLD_Soz3cJB

Ο Σπ. Πανας αναφέρθηκε στους δύο δρόμους Πειραιώς και Προόδου που είναι πλέον ταχείας κυκλοφορίας. Πολύ συχνά γίνονται ατυχήματα. Αμεσα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες στα επικίνδυνα σημεία (μεγάλες πινακίδες και φλάσερς) και μακροπρόθεσμα θα πρέπει να γίνει μία μελέτη για παρέμβαση συνολική.

Ο Δήμαρχος απάντησε στο σχόλιο του Σπ. Πανά σημειώνοντας: «Πολύ σωστό το σχόλιο του κου Πανά. Για την Πειραιώς και την Προόδου, θα γίνει παρέμβαση τις επόμενες εβδομάδες και σας διαβεβαιώ ότι θα δημιουργήσει πολύ μεγάλη συζήτηση, και ανεξαρτήτως αν έχουμε κάνει διαβούλευση, μελέτη, τα πάντα. Εγινε η μελέτη που λέτε. Αυτή η μελέτη κάνει μονόδρομο την Πειραιώς προς τα πάνω και κάνει μονόδρομο την Προόδου προς τα κάτω. Η κλήση είναι πάνω από 5% και δεν μπορούμε να βάλουμε ανασχετήρα ταχύτητας. Αυτό που κάνουμε, μικραίνουμε το εύρος του οδοστρώματος. Κοντά στο σχολείο οι διασταυρώσεις μπαίνουν υπερψωμένες με κυβόλιθο και χρωματιστές και ότι άλλο προβλέπετα.

Αυτό το έργο μελετήθηκε, δημοπρατήθηκε και υπογράφηκε η σύμβαση και πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες θα ξεκινήσει η κατασκευή του».

Παράλληλα ανατρέξαμε στο αρχείο μας και βρήκαμε την τεχνική έκθεση που είχε θέσει σε διαβούλευση ο Δήμος 3Β πριν ένα χρόνο περίπου. Αυτή πρότεινε δύο λύσεις. Δεν γνωρίζουμε αν επελέγη μία από τις δύο ή έχουν καταλήξει σε κάποια άλλη. Πάντως έχουν καταλήξει.

 

Αντιγράφουμε λοιπον από τις σελίδες 155 έως 158 της “Τεχνικής Εκθεσης Φάση Α/10.4.17» των εταιρειών “ΝΑΜΑ - ΕΡΑΣΜΟΣ”, που έγινε για λογαριασμό του Δήμου 3Β.

8.2 Λειτουργικές και Γεωμετρικές Βελτιώσεις

8.2.1 Λεωφόρος Βουλιαγμένης, Πειραιώς, Προόδου

Η συγκεκριμένη περιοχή επεμβάσεων αφορά στο σηματοδοτούμενο κόμβο Λεωφ. Βουλιαγμένης – Πειραιώς – Σωκράτους και στις οδούς Πειραιώς και Προόδου από την Λεωφ. Βουλιαγμένης μέχρι την Απόλλωνος.

Η Πειραιώς και η Προόδου είναι παράλληλες οδοί διπλής κατεύθυνσης με έντονες κλίσεις που συνδέουν την κάτω Βούλα με το Πανόραμα. Λόγω της περιορισμένης κίνησης αλλά και των κλίσεων που υπάρχουν αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες μειωμένης οδικής ασφάλειας.

Παράλληλα ο κόμβος Λεωφ. Βουλιαγμένης – Πειραιώς – Σωκράτους αν και στο σύνολο του παρουσιάζει ικανοποιητικό επίπεδο εξυπηρέτησης, καταγράφονται καθυστερήσεις στις παρόδους Σωκράτους και Πειραιώς.

Ως Λύση 1 προτείνονται τα εξής:

 • · Η μονοδρόμηση της οδού Πειραιώς στο τμήμα μεταξύ Λεωφ. Βουλιαγμένης και Απόλλωνος με κατεύθυνση προς τη Λεωφ. Βουλιαγμένης. Παράλληλα, στο τμήμα αυτό θα διαμορφωθούν εσοχές παρκαρίσματος εκατέρωθεν και σε όλο το μήκος της οδού στο υπόψη τμήμα με «φουσκώματα» των πεζοδρομίων στις συμβολές με τις κάθετες οδούς για την εξασφάλιση της ορατότητας και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
 • · Η μονοδρόμηση της οδού Προόδου στο τμήμα μεταξύ το Λεωφ. Βουλιαγμένης και Απόλλωνος με κατεύθυνση προς την Απόλλωνος. Παράλληλα, στο τμήμα αυτό θα διαμορφωθούν εσοχές παρκαρίσματος εκατέρωθεν και σε όλο το μήκος της οδού στο υπόψη τμήμα με «φουσκώματα» των πεζοδρομίων στις συμβολές με τις κάθετες οδούς για την εξασφάλιση της ορατότητας και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
 • · Στις συμβολές της οδού Προόδου με τις οδούς Σοφοκλέους, Δημητρακοπούλου και Βουτυρά που γειτνιάζουν με τον χώρο λειτουργίας του 2ου Γυμνάσιου και Λυκείου Βούλας προτείνεται η κατασκευή υπερυψωμένων διασταυρώσεων σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές (ΦΕΚ 2302/16‐09‐2013) οι οποίες θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων αλλά και την ασφαλέστερη διέλευση των μαθητών και γενικότερα των πεζών.
 • · Ο κόμβος Λεωφ. Βουλιαγμένης – Πειραιώς – Σωκράτους αναδιαμορφώνεται με την πρόσβαση της Πειραιώς να αποκτά δύο λωρίδες κυκλοφορίας όπως αντίστοιχα και η πρόσβαση της Σωκράτους. Παράλληλα στην πρόσβαση της Σωκράτους προτείνεται η κατασκευή και λειτουργία επιπρόσθετης λωρίδας μικρού μήκους που να εξυπηρετεί τα οχήματα που θέλουν να στρίψουν δεξιά προς τη Λεωφ. Βουλιαγμένης με κατεύθυνση προς την παραλία.
 • · Τα οχήματα που σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση διέσχιζαν τη Λεωφ. Βουλιαγμένης και εισέρχονταν στην Πειραιώς από τη Σωκράτους, θα στρίβουν αριστερά στη Λεωφ. Βουλιαγμένης και εν συνεχεία δεξιά στην Προόδου.

Ως Λύση 2 προτείνονται τα εξής:

 • · Η λειτουργία των οδών Προόδου και Πειραιώς να διατηρηθεί όπως και στην υφιστάμενη κατάσταση.
 • · Στη πρόσβαση της Σωκράτους προτείνεται η κατασκευή και λειτουργία επιπρόσθετης λωρίδας μικρού μήκους που να εξυπηρετεί τα οχήματα που θέλουν να στρίψουν δεξιά προς τη Λεωφ. Βουλιαγμένης με κατεύθυνση προς την παραλία.
 • · Η τοποθέτηση πληροφοριακής πινακίδας πριν τη συμβολή της Πειραιώς με την Δημητρακοπούλου που να κατευθύνει τα οχήματα που θέλουν να κινηθούν προς Αθήνα ή προς Γλυφάδα (μέσω της Πρ. Πέτρου) δεξιά προς την Προόδου και από την Προόδου στην Λεωφ. Βουλιαγμένης.

8.2.1.1 Αξιολόγηση Προτεινόμενων Λύσεων

Σε ότι αφορά τα θέματα οδικής ασφάλειας η Λύση 1 υπερτερεί τόσο ως προς τη Λύση 2 όσο και ως προς την υφιστάμενη κατάσταση στα επόμενα ζητήματα:

 • · Τα σημεία εμπλοκής στις διασταυρώσεις των κάθετων οδών με τις οδούς Πειραιώς και Προόδου είναι σαφέστατα λιγότερα καθώς έχουν μειωθεί οι κινήσεις λόγω των μονοδρομήσεων.
 • · Η διαμόρφωση της διατομής της οδού με εκατέρωθεν στάθμευση και «φουσκώματα» στα πεζοδρόμια δίνει την εντύπωση μιας πιο περιορισμένης διατομής και ωθεί τον οδηγό στην διέλευση με χαμηλότερες ταχύτητες.
 • · Τα «φουσκώματα» στις συμβολές των οδών αποτρέπουν την παράνομη στάθμευση και βοηθούν στη βελτίωση της ορατότητας.
 • · Οι υπερυψωμένες διαβάσεις μειώνουν ακόμα περισσότερο την ταχύτητα των διερχόμενων οχημάτων και διευκολύνουν την ασφαλέστερη διέλευση των μαθητών και των συνοδών τους.
 • · Η διάσχιση των πεζών από τη Λεωφ. Βουλιαγμένης στο ρεύμα προς παραλία γίνεται σε ξεχωριστή φάση χωρίς να έρχονται σε εμπλοκή με τα οχήματα που στρίβουν δεξιά από την Σωκράτους προς την παραλία.
 • · Ο διερχόμενος φόρτος από την οδό Προόδου, όπου είναι οι είσοδοι των σχολείων και παρατηρείται μεγάλη και συχνή κίνηση μαθητών, είναι σαφέστατα μικρότερος στη Λύση 1 (180 οχήματα έναντι 424 οχήματα στη Λύση 2)

Αννα Μπουζιάνη

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 185 επισκέπτες και κανένα μέλος