Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης με ένα από τα καυτά θέματα της πόλης, τις Ζώνες οικιστικού ελέγχου. Εχει σταλεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε όλους τους Δήμους που βρίσκονται στα όρια του Υμηττού Τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τις Ζώνες οικιστικού Ελέγχου. Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο για την απόφαση του Κορωπίου που διαφωνεί με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, όπως άλλωστε διαφωνούν όλοι σχεδόν οι Δήμοι...

Ολοι αντίθετοι με τις ΖΟΕ!

 

Χέρωμα Βάρης

Μόνο για εκπαιδευτήρια, αναψυκτήρια, νοσοκομεία!!

 

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης με ένα από τα καυτά θέματα της πόλης, τις Ζώνες οικιστικού ελέγχου. Εχει σταλεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε όλους τους Δήμους που βρίσκονται στα όρια του Υμηττού Τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τις Ζώνες οικιστικού Ελέγχου. Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο για την απόφαση του Κορωπίου που διαφωνεί με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, όπως άλλωστε διαφωνούν όλοι σχεδόν οι Δήμοι.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης, αφού άκουσε μία αναλυτικότατη εισήγηση πολλών πολλών σελίδων, από το Δήμαρχο Παναγιώτη Καπετανέα, το λόγο πήρε ο δικηγόρος, που εκπροσωπεί το Δήμο και έκανε κι αυτός κάποιες χρήσιμες διαπιστώσεις.

Αναφέρθηκε στο Νοσοκομείο που χτίζεται πάνω από τη Λεωφ. Βάρης και προσβάλλει τον όγκο του Υμηττού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο Χέρωμα, αν αγοράσει κανείς 40 στρέμματα σήμερα μπορεί να φτιάξει αυτό το μεγαθήριο!

Ο Δήμαρχος  μεταξύ άλλων είπε:

Οι χρήσεις γης εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βάρης ορίζονται στο σχέδιο τροποποίησης κατά ζώνες:

Ζώνη Α2., Ζώνη Β1,  Ζώνη Β2., Ζώνη Β3. 

Με το Π.Δ. (31-8-1978 "Περί καθορισμού ζωνών ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού καθορίστηκαν οι ζώνες Α και Β.

Στη ζώνη Β΄  εντάχθηκε ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ (με την έννοια ότι δεν ελήφθη υπόψη η υφιστάμενη τότε πραγματική κατάσταση – αγνοώντας την ύπαρξη εκτεταμένου οικισμού) και η περιοχή "ΧΕΡΩΜΑ", συνολικής έκτασης  680 περίπου στρεμ., η οποία βρίσκεται βόρεια της Λ. Βάρης-Κορωπίου.

  Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 στην περιοχή Χερώματος είχε συγκροτηθεί ένας εκτεταμένος οικισμός άρρηκτα συνδεδεμένος  με τον πολεοδομικό ιστό της τότε Κοινότητας Βάρης και σήμερα Δήμου.

Ο οικισμός Χέρωμα Βάρης, υπήρχε πριν εκδοθεί το Πρ.Δ. (Προεδρικό Διάταγμα) της 31-8-1978.

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

 

Ο Οργανισμός Αθήνας (ΟΡΣΑ) με την παρούσα πρόταση προτείνει η περιοχή του Χερώματος να παραμείνει υπό το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς και να ονομαστεί Ζώνη Β1. Η Ζώνη Β1 (ως και η ζώνη Β μέχρι σήμερα) καθορίζεται ως περιοχή εγκαταστάσεων μόνο κοινωφελών λειτουργιών). Αγνοεί δηλαδή τους κατοίκους της περιοχής.


Η πρόταση αυτή είναι αναιτιολόγητη, μη εφαρμόσιμη, εσφαλμένη και διαιωνίζει ένα υπαρκτό και οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα οδηγώντας ουσιαστικά σε υποβάθμιση της προστασίας του όρους Υμηττού.

Β. Οσον αφορά τις Ζώνες Β2 ΚΑΙ Β3 που προτείνει ο ΟΡΣΑ  προτείνουμε να οριστούν ως ενιαία Ζώνη Β1.

Από την εισήγηση προς την Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΣΑ δεν προκύπτει η ανάγκη, ούτε αιτιολογείται η σχετική πρόταση.

Η επίκληση ότι κατά το παρελθόν παρατηρήθηκαν υπερβάσεις ή παραβάσεις χορηγηθέντων οικοδομικών αδειών, δεν αφορά το Δήμο Βάρης και κατά δεύτερον η αδυναμία εφαρμογής και ελέγχου της τήρησης της κείμενης νομοθεσίας από τους αρμόδιους προ τούτο κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Οσον αφορά τις χορηγηθείσες οικοδομικές άδειες, δεν συνιστά λόγο ούτως ώστε κατά παράβαση των άρθρων 4 (Αρχή της ισότητας), 17(Προστασία της Ιδιοκτησίας) και 25 (Σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων και τήρηση της Αρχής της Αναλογικότητας) του Συντάγματος να επιβάλλονται νέες υπέρμετρες και δυσανάλογες δεσμεύσεις στην ιδιοκτησία, οι οποίες και πάλι δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα αν δεν καταστεί   εφικτός ο έλεγχος των αδειών που θα χορηγηθούν.


Λαμβάνοντας υπ' όψη ότι:

1) Οι παραπάνω ιδιοκτησίες  της περιοχής Χερώματος δεν δεσμεύονται με κάποια ρύθμιση ως προς τη χρήση τους.

2) Το Υπουργείο Γεωργίας έχει αποφανθεί ότι η περιοχή του Χερώματος δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί προστασίας των δασών και σύμφωνα με τις υπ'αριθμ. 2618/11-4-2001 και 8531/11-9-2003 πράξεις χαρακτηρισμού του Δασαρχείου Πεντέλης, η περιοχή χαρακτηρίζεται ως μη δασική. 

3) O ΟΡΣΑ έχει προτείνει ήδη από το έτος 1995 «…. Την  εξαίρεση της περιοχής Χέρωμα του Δήμου Βάρης από το όριο της Β΄Ζώνης Προστασίας Υμηττού» 

4) Το Χέρωμα περιλαμβάνει περισσότερα από 300 κτίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες, όπου διαβιούν σήμερα περίπου 1000 άτομα. 

5) Η Πολεοδομική μελέτη έχει εκπονηθεί από το 1988, η έγκρισή της όμως παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρις ότου αποδεσμευθεί η περιοχή από την Β΄ Ζώνη Προστασίας Υμηττού.

6) Όλος ο οικισμός στερείται έργων υποδομής λόγω εσφαλμένης ένταξής του στη Β΄ Ζώνη προστασίας Υμηττού με αποτέλεσμα να πλήττεται καίρια η λειτουργικότητα και η ανάπτυξή του.

7) Η υφιστάμενη κατάσταση είναι διαμορφωμένη από πολλών δεκαετιών και είναι μη αναστρέψιμη.


Ο Δημ. Αναστασίου επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, αφού έκανε κάποιες αναφορές και διευκρινιστικές ερωτήσεις πάνω στην εισήγηση του Δημάρχου, κράτησε αποστάσεις για την έλλειψη νέων στοιχείων, και τόνισε ότι «ερχόμαστε τώρα εμείς, σε χρόνο μηδέν,  να εγκρίνουμε μία πολυσέλιδη εισήγηση, που ακούσαμε μόλις τώρα, και δεν έχουμε δει».


Ο Δ. Κυπριώτης χαρακτήρισε έλλειμμα δημοκρατίας, την παρουσίαση της εισήγησης την τελευταία στιγμή.

Τόνισε ότι ο Δήμαρχος επέλεξε να προχωρήσει μόνος του στην επίλυση του θέματος, αγνοώντας τη μειοψηφία.

Ζήτησε δε να ενώσουν τη φωνή τους με όμορους δήμους για κλιμακούμενες αντιδράσεις, προκειμένου να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα.


Η πρόταση αναβολής που έγινε από την μειοψηφία καταψηφίστηκε.

Και ήταν εύλογο, γιατί η αναβολή περιέπλεκε το πρόβλημα, αφού τις αμέσως προσεχείς ημέρες συνεδρίαζε το Νομαρχιακό, το οποίο περίμενε τις προτάσεις των ΟΤΑ.


Τέλος,  συναίνεσαν, γιατί το Χέρωμα ταλανίζει εκατοντάδες κατοίκους που ζουν σε συνθήκες δύσκολες, αφού η έλλειψη σχεδίου πόλης, δεν επιτρέπει κανένα έργο στην περιοχή.

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ


Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε και ζητάει να τροποποιηθεί το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος στα παρακάτω σημεία:

1. Να   μετατοπιστούν τα όρια της Β΄Ζώνης ούτως ώστε η περιοχή "ΧΕΡΩΜΑ",   680 περίπου  στρεμ.   που περιλαμβάνει όλες τις ιδιοκτησίες που προέρχονται από νόμιμα παραχωρηθέντα κληροτεμάχια του Υπ. Γεωργίας το έτος 1929 και  βρίσκονται εντός της πολεοδομικής ενότητας Π.Ε. 6 του Δήμου Βάρης,  ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του Υμηττού. Εκφράζοντας και την ευχή για Σκάρπιζα – Κίτσι και άλλες περιοχές με παρόμοιο καθεστώς.

2. Οι ζώνες Β2 και Β3 που προτείνεται από τον ΟΡΣΑ να οριστούν ως ζώνη Β1. 

3. Να μην εγκριθεί  ή εκτελεστεί οποιοδήποτε έργο από τα αναφερόμενα στο άρθρο 3 του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος  χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των Ο.Τ.Α  εντός των διοικητικών ορίων των οποίων πρόκειται να εκτελεστεί  το συγκεκριμένο έργο καθώς και γενικότερα των Ο.Τ.Α. που επηρεάζονται από το έργο.

 

Διαιωνίζεται το πρόβλημα στο Χέρωμα

ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Οικονόμου


Το 1986, όμως, το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέταξε την περιοχή στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Βάρης αφού πρώτα το Υπουργείο Πολιτισμού είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της ένταξης στο σχέδιο πόλης και το Υπουργείο Γεωργίας είχε αποφανθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας δασών. Έκτοτε η πολεοδομική μελέτη της περιοχής έχει μείνει σε εκκρεμότητα αφού για οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να αποδεσμευτεί η περιοχή από τη ζώνη προστασίας του Υμηττού.

Τώρα έρχεται ο ΟΡΣΑ και προτείνει τροποποίηση του Πρ. Διατάγματος αφήνοντας απέξω άλλη μία φορά, την περιοχή του Χερώματος!

 

«ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΑΝΑΤΟΛ.  ΑΤΤΙΚΗΣ»

 ΔΗΛΩΣΗ ΙΩΑΝΝΑΣ  ΣΤΕΡΓΙΟΥ 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ


Το  σχέδιο  Προεδρικού Διατάγματος που εστάλη για διαβούλευση  από τον Οργανισμό Αθήνας (ΟΡΣΑ)  στους εμπλεκόμενους Δήμους και στο Ν. Σ. και αφορά τροποποίηση του Π.Δ. της 31.8.78 (ΦΕΚ 544)  περί προστασίας του Υμηττού απέχει πολύ από τις αρχικές εξαγγελίες του Υπουργού  ΠΕΧΩΔΕ  Γ. Σουφλιά, οτι θα ερχόταν ως απάντηση σε φαινόμενα «υπουργικών αναψυκτηρίων».

Η συγκεκριμένη πρόταση  του ΟΡΣΑ, ενώ αναγνωρίζει το καθεστώς αυθαιρεσίας που επικρατεί στον Υμηττό  και αντί οι προτάσεις του να στοχεύουν σε υψηλότερη προστασία  του σπάνιου αυτού δασικού οικοσυστήματος, που υπάγεται στο δίκτυο NATURA, κινούνται  σε αντίθετη κατεύθυνση, διαιωνίζοντας την σημερινή κατάσταση και επιβραβεύοντας τους παρανομούντες.

Διατηρούνται στο σύνολο τους σχεδόν όλες  οι διατάξεις που χρησιμοποιήθηκαν ως «παραθυράκια» για παράνομη δόμηση και ανοίγει χώρο για δημιουργία εμπορικών χώρων και εγκατάσταση και νέων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και θεραπευτηρίων στους πρόποδες του Υμηττού.

Αμφισβητείται ο δασικός χαρακτήρας του ορεινού όγκου  με την πρόταση για δημιουργία «Περιαστικού  Πάρκου» μέσα στην Α ζώνη(ζώνη προστασίας) του Υμηττού, καθώς το νομικό καθεστώς του Πάρκου είναι διαφορετικό.

Χωροθετούνται χρήσεις  εγκαταστάσεων (π.χ.εκπαιδευτήρια,  αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ), εμπορικές χρήσεις (αναψυκτήρια κ.α.), νομιμοποιούνται, ως κοινωφελείς εγκαταστάσεις  που έχουν κριθεί από το ΣτΕ  παράνομες, και όσον αφορά την περιοχή μας νομιμοποιούνται βιομηχανικές  εγκαταστάσεις στο Κορωπί  με την εξαίρεσή τους  από τη Β ζώνη προστασίας.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 275 guests και κανένα μέλος