Μετά από 4 χρόνια απορρίφθηκε η Προμελέτη του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) βορείων Μεσογείων στο οποία υπάγονται οι Δήμοι Αρτέμιδας και Ραφήνας ως περιοχές Β προτεραιότητας και άλλοι 5 Δήμοι (Γέρακας, Ανθούσα, Γλυκά Νερά, Παλλήνη, Σπάτα) ως περιοχές Γ’ προτεραιότητες...

«Απιαστο» όνειρο η αποχέτευση

 

Μετά από 4 χρόνια απορρίφθηκε η Προμελέτη του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) βορείων Μεσογείων στο οποία υπάγονται οι Δήμοι Αρτέμιδας και Ραφήνας ως περιοχές Β προτεραιότητας και άλλοι 5 Δήμοι (Γέρακας, Ανθούσα, Γλυκά Νερά, Παλλήνη, Σπάτα) ως περιοχές Γ’ προτεραιότητες.

Ολες οι περιοχές, είχαν υποχρέωση να έχουν αποκτήσει ΚΕΛ οι μεν Αρτέμιδα και Ραφήνα μέχρι τέλος 2000!! Οι δε 5 υπόλοιπες μέχρι τέλους 2005!!

Ηδη θα αρχίσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ενώ είχε εγκριθεί η προμελέτη (αριθμ. 14511 Δ.Σ Ε.ΥΔ.Α.Π/5-11-2003) καθώς και οι περιβαλλοντικοί όροι (ΚΥΑ 136125/10-9-2003): εγκριτικές αποφάσεις για το έργο, εφορείες αρχαιοτήτων, πριν λίγες ημέρες το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το απέρριψε. Κάνοντας δεκτή την προσφυγή της Αρτέμιδας (Λούτσας) ακύρωσε τους περιβαλλοντικούς όρους. Βέβαια εκ των πραγμάτων είχαν …λήξει, αφού ήδη έχει περάσει μία πενταετία!

Οι λόγοι, τυπικοί θα έλεγα: γιατί γειτνιάζει με το ρέμα της Ραφήνας στο οποίο δεν έχει προσδιοριστεί η οριογραμμή του.

 Εκείνο που γεννάει απορίες, είναι πώς οι μελετητές δεν γνώριζαν, ότι έπρεπε να έχει οριοθετηθεί το ρέμα, προκειμένου να εντάξουν ένα έργο τέτοιας εμβέλειας σε απόσταση 10 μέτρων! Είναι  προχειρότητα ή είναι αβελτηρία, και άσ’ τους να φωνάζουν, όπως περίπου κάνει σήμερα ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με τους οδικούς άξονες, που είναι απολύτως βέβαιο ότι Δήμαρχοι και Νομάρχης θα προσφύγουν στο ΣτΕ και – όπως λένε – πιο ειδικοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτο και θα πέσει.

 

Αν τους έχει φτιάξει ήδη (χλωμό φαίνεται) θα «κλαίμε» για το κακό που έγινε. Αν δεν έχει γίνει, θα σταματήσει.

Ο ελληνικός λαός όμως θα έχει πληρώσει κάποια εκατομμύρια ευρώ για μελέτες, σχέδια, προσχέδια και λοιπά. Μόνο οι υπεύθυνοι θα σφυρίζουν αδιάφορα, ή όταν θα αναζητηθούν οι ευθύνες τους, θα έχουν παραγραφεί…


Πρώτιστο, αναγκαίο, ζήτημα ζωής, δεν είναι οι οδικοί άξονες. Είναι η αποχέτευση στα Μεσόγεια, που αναπτύσσονται με «ταχύτητες φωτός» πληθυσμιακά, και παραμένουν με τα λύματα να τρέχουν στους δρόμους…

Το τριήμερο της άπνοιας, οι πόλεις των Μεσογείων απέπνεαν μία απίστευτη δυσοσμία…


Ας κάτσουν όλοι στο τραπέζι, όλοι όμως, «ας νερώσουν όλοι το κρασί τους» να βρεθεί λύση για την αποχέτευση, η οποία δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 115 guests και κανένα μέλος