«Κερδίζω όσο διαλέγω» - «Πληρώνω όσο πετάω»

Ψηφίστηκε στη συνεδρίαση της 17/9/18 η απόφαση θα λειτουργήσει πιλοτικό πρόγραμμα για τη διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων, χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες. Σύμμεικτα, χαρτί, πλαστικό και μέταλλο.

«Διαλέξαμε τα Πηγαδάκια γιατί είναι πιο εύκολη πιλοτική εφαρμογή. Εχει χαρακτηριστικά οικιών με μικρό πληθυσμό (μονοκατοικίες κλπ.)», δήλωσε ο δήμαρχος στην ενημέρωση και κάλεσε τον αρμόδιο Φίλλιπο Κιρκίτσο, πρόεδρο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης για να αναπτύξει το θέμα.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει σε κανέναν Δήμο στην Ελλάδα να πετύχουμε πάρα πολύ υψηλά ποσοστά εκτροπής των απορριμμάτων από την κατοικία στον μαζικό κάδο.

Εδώ εφαρμόζουν το “Πληρώνω όσο πετάω”, που σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό, «όταν θα επιτραπεί από τη χώρα μας, γιατί τώρα δεν επιτρέπεται» (σ.σ. από ποιούς;), θα πληρώνει τα δημοτικά του τέλη ανάλογα με την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγει. Παράλληλα συνδυάζουν το “Κερδίζω όσο διαλέγω”, εκτός δηλαδή του ότι θα πληρώνεις παραπάνω αν πετάς στα σύμμεικτα, αν κάνεις καλή ανακύκλωση θα παίρνεις και κάποια «μικρά δωράκια» που θα ανακοινωθούν, όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται.

Παράλληλα θα τοποθετήσουν τον καφέ κάδο για τα οργανικά υλικά, για να μην πληρώνουν υψηλά δημοτικά τέλη, γιατί αυτά θα πηγαίνουν ανάλογα με τον κάδο των σκουπιδιών. Ξα ξεκινήσουν, όπως ελέχθη, ενημέρωση των κατοίκων στις γειτονιές. Ο μπλε κάδος θα αποσυρθεί.

Μέρος του προγράμματος χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Με λίγα λόγια κάθε νοικοκυριό θα διαχωρίζει τα απορρίμματα σε τρεις κατηγορίες στο χώρο της κατοικίας του. Ένα κάδο για τα σύμμεικτα, μία σακούλα για το χαρτί και μία σακούλα για το πλαστικό, το μέταλλο και το τετραπάκ. Για τα γυαλιά θα τοποθετηθούν κάδοι “καμπάνες” στις γειτονιές και θα οδηγούνται από τους καταναλωτές εκεί.

Με το θέμα θα επανέλθουμε όταν ξεκινήσει η εφαρμογή.

Εκείνο που είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι η ενημέρωση του πολίτη και το όφελος που πρέπει να προκύπτει απ’ αυτή τη διαδικασία που θα υποβληθεί, γιατί μην ξεχνάμε ότι για να διαχωρίσει χρειάζεται και χρόνο και χρήμα (καθαρισμό συσκευών κλπ.).

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 400 guests και κανένα μέλος