«Είμαστε πρωτοπόροι στη "Διαλογή στην Πηγή" των οικιακών απορριμμάτων»

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα, η οποία αφήνει να εννοηθεί πως ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης καλείται να εφαρμόσει μεθόδους διαλογής στην πηγή των οικιακών απορριμμάτων βασιζόμενη σε σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, θεωρούμε χρέος μας να αποκαταστήσουμε την πραγματικότητα, να ενημερώσουμε για τις μεθόδους που ήδη εφαρμόζονται στο Δήμο μας οι οποίες μας κατατάσσουν στους κορυφαίους (αν όχι τον κορυφαίο) Δήμους της χώρας σε ποσοστά ανακύκλωσης καθώς και για την τις προοπτικές της διαλογής στην πηγή συνολικά.

Ξεκινώντας ξεκαθαρίζουμε πως το συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται στην έγκριση πρότασης του Δήμου μας, για τη μερική χρηματοδότηση προγράμματος συλλογής βιολογικών αποβλήτων με στόχο την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο με την πιλοτική εφαρμογή του στα καταστήματα εστίασης, τους χώρους συνάθροισης και τα ξενοδοχεία της πόλης. Ο Δήμος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία προμήθειας του απορριμματοφόρου που αναφέρει το ρεπορτάζ και πρόκειται να το παραλάβει το Σεπτέμβριο, τους απαραίτητους κάδους και τις ειδικές σακούλες που δόθηκαν στις περίπου 66 επιχειρήσεις που ήδη συμμετέχουν το πρόγραμμα. Τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα θα επεκταθεί και θα ξεκινήσει οικιακή αποκομιδή βιοαποβλήτων σε 3 συνοικίες της πόλης, τη Μηλαδέζα της Δ.Ε. Βάρης, την Ορεινή Βουλιαγμένη και τα Πηγαδάκια της Δ.Ε Βούλας. Στόχος τους προγράμματος είναι η συνολική αποκομιδή 8 500 τόνων πράσινων και βιοαποβλήτων ετησίως που θα οδηγηθούν στην παραγωγή του εδαφοβελτιωτικού “Vita Green Plus” και “Vita Green”. Στη συνέχεια το εδαφοβελτιωτικό θα διατεθεί στους κατοίκους της πόλης καθώς και τις υπηρεσίες περιβάλλοντος του Δήμου για την αύξηση του πράσινου ισοζυγίου στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός για σύμβαση τριετούς διάρκειας για την επεξεργασία 8 500 τόνων κλαδεμάτων και βιοαποβλήτων είναι ήδη “στον αέρα”.

Ήδη από το 2017 ο Δήμος μας, σε συνεργασία με το τμήμα χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκίνησε την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος με τη συλλογή των πράσινων αποβλήτων και οδηγήθηκαν στην παραγωγή 1000 τόνοι με αποτέλεσμα να διανεμηθούν 2000 σακιά των 50 λίτρων “Vita Green”. Ο Δήμος μας είναι ο μόνος φορέας στην χώρα που παράγει εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας με την πιστοποίηση “Eco Label” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο χρησιμοποιείται για την ενίσχυση όλων των ειδών φυτών καθώς επίσης έχει αποδειχθεί πως είναι πολύ αποτελεσματικό στη φύτευση και ανάπλαση καμμένων δασικών εκτάσεων. Στόχος λοιπόν του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να μειωθεί κατά 30% ο όγκος των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή.

Τον Ιούνιο τοποθετήθηκαν στην πόλη μας περίπου 30 κόκκινοι κάδοι για τη συλλογή ενδυμάτων και υποδημάτων τα οποία οδηγούνται σε επαναχρησιμοποίηση ή σε αξιοποίηση των υλικών για ανακύκλωση, δημιουργώντας έτσι ένα νέο ρεύμα ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή. Υπολογίζεται ότι κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποσύρει από την ντουλάπα του δεκαπέντε κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο. Στα αστικά στερεά απόβλητα περιέχονται ποσότητες αποβλήτων ρουχισμού (ρούχα, λευκά είδη, τσάντες, παπούτσια κλπ), οι οποίες προσεγγίζουν περίπου το 3% κατά βάρος. Με την αποτελεσματική ανακύκλωση των ειδών ρουχισμού από τους κατοίκους της πόλης, μπορεί να μειωθεί ο όγκος των απορριμάτων μας που οδηγούνται στην ταφή κατά περίπου 1000 τόνους ετησίως από τους 35 000 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων που παράγονται σήμερα στην πόλη μας.

Το Νοέμβριο ξεκινάει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης το καινοτόμο πρόγραμμα “Πληρώνω όσο Πετάω” το οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην περιοχή των Πηγαδακίων της Βούλας. Το πρόγραμμα προβλέπει την τοποθέτηση κάδων συλλογής πέντε ρευμάτων ανακύκλωσης στην περιοχή με τη συλλογή τους από ειδικό απορριμματοφόρο το οποίο θα είναι σε θέση να ζυγίζει τον κάθε κάδο και να καταγράφει την ποσότητα απορριμμάτων που απορρίπτει το κάθε νοικοκυριό ανά ρεύμα. Στη συνέχεια θα είναι σε θέση ο Δήμος να παρέχει σημαντικά οικονομικά κίνητρα σε όσους εφαρμόζουν αποτελεσματικά τη διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων τους. Το πρόγραμμα “Πληρώνω όσο πετάω”, όπως αναφέραμε, θα διαχωρίζει τα οικιακά απορρίμματα σε πέντε συνολικά ρεύματα, τα σύμμεικτα, το χαρτί, το γυαλί, τα οργανικά (πράσινα και βιοαπόβλητα) και τα πλαστικά και μεταλλικά και είδη συσκευασίας που σήμερα πετάμε στους μπλε κάδους. Χρηματοδοτείται μερικώς από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Intereg-BalkanMed” στο οποίο είμαστε επικεφαλής εταίρος και μετέχουν 5 ακόμα δήμοι και οργανισμοί από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Το πρόγραμμα μπαίνει υπό της αιγίδα του ΕΟΑΝ (Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης) και του Υπουργείου Περιβάλλοντος ως Εθνικό πιλοτικό πρόγραμμα και ξεκινά τον Νοέμβριο. Με την προσθήκη των κόκκινων κάδων για τα είδη ρουχισμού, μέσα στο 2018 θα έχουν δημιουργηθεί στο Δήμο μας συνολικά έξι ρεύματα ανακύκλωσης χρησιμοποιώντας τη μέθοδο διαλογής στην πηγή, χωρίς να υπολογίζονται άλλα τέσσερα ρεύματα που επίσης συλλέγονται αλλά σε μικρότερη έκταση, (μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, μηχανικά έλαια και ογκώδη υλικά οικοδομής για τα οποία ο Δήμος μας είναι ο μόνος που έχει πιστοποίηση για τα διαχειρίζεται μόνος του).

Με την πιστή εφαρμογή όλων των μεθόδων διαλογής από τους πολίτες, μπορεί να μειωθεί κατά 50% ο όγκος των σύμμεικτων απορριμμάτων που συλλέγονται σήμερα στην πόλη και οδηγούνται σε ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής. Το ποσοστό αυτό το Ευρωπαϊκή οδηγία ως στόχο μέχρι το 2020. Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος μας έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης λύσης για την επεξεργασία των απορριμμάτων που θα υπολείπονται πριν οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω αδυναμίας του ΧΥΤΑ να δέχεται τα σκουπίδια της Αττική, ενδεχόμενο που αναμένεται να γίνει πραγματικότητα στο πολύ κοντινό μέλλον. Η σχετική μελέτη από το ΕΜΠ ολοκληρώνεται το φθινόπορο και οι προτάσεις τους θα δοθούν στο Δήμο.

Από το Γραφείο Τύπου

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 149 guests και κανένα μέλος