Ποια καρδιά δεν ράγισε, ποιος άνθρωπος δεν “πάγωσε”

22 Ιουλίου 2018, απόγευμα. Φωτιά στο Νταού Πεντέλης, ώρα 5 το απόγευμα, (σύνορα Πικερμίου – Ραφήνας). Δεν άργησε να φτάσει στο Νέο Βουτζά. Οι πάρα πολύ δυνατοί δυτικοί άνεμοι, οδηγούν το μέτωπο της φωτιάς προς το Μάτι. Περί τις 7 το απόγευμα, περνάει τη λεωφόρο Μαραθώνος και με ταχύτητες “φωτός” αρχίζει να καταπίνει τον οικισμό Μάτι. Δέντρα, σπίτια, αυτοκίνητα και ανθρώπους!

 Ανθρώπους, που όπως έχει διαμορφωθεί ο οικισμός είναι δύσκολη η διαφυγή τους. Τα αυτοκίνητα μπλοκάρουν τους δρόμους, κλείνουν. Μόνη σωτηρία η θάλασσα, που κι αυτή είναι αποκλεισμένη από μαντρότοιχος και σε πολλά σημεία απόκρυμνη.

 Έτσι εκτυλίχθηκε η μεγάλη συμφορά. Το ξεκλήρισμα ολόκληρων οικογενειών· 86 μέχρι τη στιγμή που γράφουμε το παρόν οι νεκροί, πάρα πολλοί οι αγνοούμενοι...

 Ο κόσμος που ξεπερνούσε τους 800, έφτασε στη θάλασσα, που και εκεί καιγόταν από το “θερμικό κύμα”.

Η θάλασσα μαύρη, σκοτεινή, από τον καπνό. Βάρκες, λέμβοι από ιδιώτες και του λιμεναρχείου, προσπαθούν να ανεβάσουν τον κόσμο και να τον μεταφέρουν στο λιμάνι της Ραφήνας.

Πολλοί τα καταφέρνουν, άλλοι πνίγονται, άλλοι τσακίζονται στα βράχια...

 Η Ανατολική Αττική θρηνεί και όλη η Ελλάδα πενθεί.

 Ποια καρδιά δεν ράγισε, ποιος άνθρωπος δεν “πάγωσε” από το δέος μιας φωτιάς, που σε “κατάπινε” πριν καλά - καλά τη δεις.

mati staxti1.900 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στο Μάτι και 1.100 στο Νέο Βουτζά. Eκατοντάδες τα αυτοκίνητα.

Φωτιά, εκρήξεις, αντικείμενα στον αέρα, αναμμένα κουκουνάρια, κραυγές πόνου, κραυγές οδύνης, κραυγές...

 Όλος ο πλανήτης, έσκυψε στην εθνική τραγωδία.

Πρωτοφανής η ανταπόκριση στο κάλεσμα βοήθειας από τους Δήμους Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνος, από όλους τους Δήμους, από την Περιφέρεια και την ΚΕΔΕ.

 Πρωτοφανής η ανταπόκριση και στο κάλεσμα αιμοδοσίας! Εκατοντάδες άνθρωποι στάθηκαν σε μεγάλη αναμονή για να δώσουν μία φιάλη αίμα!

 Ένας ατελείωτος κατάλογος προσφορών από τον πιο φτωχό πολίτη, τον πιο μικρό επαγγελματία μέχρι τις μεγάλες εταιρείες, τους φορείς και τους οργανισμούς.

 

Το Μάτι δεν κατοικείται πια.

Όσοι σώθηκαν από την τραγωδία και δεν κάηκαν τα σπίτια τους είναι επισκέπτες ημέρας και αυτών που κάηκαν αναζητούν στις στάχτες δικά τους πρόσωπα, άνθρωποι που αγνοούνται...

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 213 επισκέπτες και κανένα μέλος