αποτελεί ένα κομμάτι στο παζλ  ανάπτυξης του Αστέρα!

 Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανακατασκευή της μαρίνας Βουλιαγμένης, συζήτησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 18/7/18 του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. Παρόντες στη συνεδρίαση του Δ.Σ. και εκπρόσωποι των νέων ιδιοκτητών του Αστέρα, αφού η Μαρίνα Βουλιαγμένης έχει ενοικιαστεί, για 49 χρόνια, από τους νέους “ιδιοκτήτες” της χερσονήσου του Αστέρα Βουλιαγμένης, από το ελληνικό δημόσιο.

Υπέρ της Μελέτης περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ετάχθη, ομόφωνα, το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μιλώνας ο δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος τόνισε ότι η ανακατασκευή αυτή «Θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και τουριστικό βάρος υψηλής ποιότητας στην περιοχή μας, κάτι που έχει υπάρξει ως ζητούμενο από μεγάλο μέρος του Δ. Συμβουλίου».

 Ο Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας marnet ATE, Νίκος Φλώριος, μία εταιρεία που ασχολείται κυρίως με μελέτες μαρινών και έχει αναλάβει και τη μελέτη της μαρίνας Βουλιαγμένης κάνοντας την εισήγηση τού θέματος σημείωσε μεταξύ άλλων:

Η μαρίνα Βουλ/νης είναι μία πολύ ειδική περίπτωση. Δεν πρόκειται για τη δημιουργία μόνο ενός σύγχρονου, υψηλού επιπέδου τουριστικού λιμένα, αλλά γιατί αποτελεί ένα κομμάτι στο παζλ της ανάπτυξης του Αστήρ Παλλάς, ίσως από τα σημαντικότερα, ίσως και το σημαντικότερο. Ίσως είναι το πετράδι του στέμματος.

Όραμά τους - όπως ακούστηκε - είναι να δημιουργηθεί ένας υψηλού επιπέδου τουριστικός ψυχαγωγικός χώρος.

Το σχέδιο έχει εγκριθεί από την ΕΤΑΔ Α.Ε. (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου). Εχει εγκριθεί ομόφωνα από την Επιτροπή τουριστικών λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού, έχει εγκριθεί ομόφωνα από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο).

Σύμφωνα με το άρθ. 31 του Ν. 2160/93, οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης εντός της χερσαίας ζώνης μιας μαρίνας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: αθλητικές εγκαταστάσεις, τουριστικές εγκαταστάσεις, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια κ.ά. Τέτοιες εγκαταστάσεις θα γίνουν και στην μαρίνα Βουλιαγμένης.

Η συνολική δόμηση της χερσαίας ζώνης ανέρχεται σε 4.800 τ.μ. και ο συντελεστής δόμησης είναι 0,09!

Το σχέδιο (master plan) θα έρθει στο συμβούλιο του Δήμου, αναλυτικά στη Β’ φάση του. Σ’ αυτή τη φάση παρουσιάστηκαν διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου.

Τα πράσινα πρανή, σκέπτονται να τα αφήσουν εφόσον τα εκσυγχρονίσουν. Το κτίριο που βρίσκεται το λιμεναρχείο θα κατεδαφιστεί, θα αναπτυχθούν χώροι στάθμευσης και θα ανοίξει το λιμάνι επεκτείνοντας την προβλήτα. Προτείνουν - όπως ανέφεραν - μία ανάπτυξη ισορροπημένη.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Αστέρα, Κουτσιβίτης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είναι μία μαρίνα παγκοσμίου κλάσης υψηλών προδιαγραφών, διεκδικώντας ένα μερίδιο αγοράς από τη διεθνή πελατεία. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν ανταγωνιστικό. Εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική ανάπτυξης του Αστέρα.

Αυτό είναι πολύ μοναδικό παγκοσμίως. Δεν υπάρχουν πολλά συγκροτήματα που να συνδυάζουν την ομορφιά της Βουλιαγμένης, αλλά και το προϊόν σε συνδυασμό με της μαρίνας, του οικιστικού και μιας πολυτελούς αλυσίδας, που σαν σύνολο αποτελούν ένα εκπληκτικό συνδυασμό, μοναδικό ως προϊόν στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».

Αναφέρθηκε στη διαχρονική στήριξη, που έχουν, από την τοπική κοινωνία, κάτι που θέλουν να αναπτύξουν και να συνεχίσουν να έχουν. «Είμαστε πραγματικά πολύ υπερήφανοι για τη σχέση που έχουμε με την τοπική κοινωνία και πάρα πολύ χαρούμενοι, με τη σχέση συνεργασίας σε εποικοδομητικό επίπεδο, της δημοτικής συνεργασίας που έχουμε και με τον κ. δήμαρχο και με τις δημοτικές αρχές συνολικά».

“Η νέα ταυτότητα της Αθήνας”

Η συνολικότερη ανάπτυξη, που ακούμε ότι οραματίζονται για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, αυτό της Αθηναϊκής Ριβιέρας, σίγουρα είναι κάτι που αναβαθμίζει και την Αθήνα και έχει ένα θετικό αποτύπωμα και για τα επόμενα σχέδια, που σχεδιάζονται.

Η νέα ταυτότητα της Αθήνας, να μπορεί να είναι ένας παγκόσμιος προορισμός κλάσης, σε resort επίπεδο και όχι απλά σε μία πρωτεύουσα που απλά προσελκύει τον τουρισμό, όπως προσελκύουν και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αυτό είναι μοναδικό πλεονέκτημα για την Αθήνα., κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος.

«Η μέχρι σήμερα συνεργασία με την εταιρεία που έχει πλέον την ιδιοκτησία αυτής της ξεχωριστής μονάδας είναι σημαντική και με την Δημοτική Αρχή και με τις υπηρεσίες», επεσήμανε ο δήμαρχος και χαρακτήρισε «Μεγάλη ατμομηχανή τοπικής ανάπτυξης, την όλη επένδυση της χερσονήσου.

...μετά από μία πάροδο περίπου δέκα ετών, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μιλάμε για μία άλλη πόλη, για έναν άλλον κόσμο, για ένα άλλο παράκτιο μέτωπο», δήλωσε ολοκληρώνοντας ο δήμαρχος.

Αστικοί μύθοι...

“Η πρόσβαση της Απόλλωνος θα κλείσει από τη μαρίνα και πέρα γιατί ακούγονται διάφορα ανεύθυνα”; ρώτησε ο δημ. σύμβουλος Παν. Σωτηρόπουλος.

“Πολλοί οι αστικοί μύθοι”, απάντησε ο δήμαρχος και εξήγησε!

Περίπου 50 μέτρα από τη διασταύρωση που κατεβαίνουμε για τη μαρίνα σταματάει ο δρόμος με μία αναστροφή που γίνεται για να γυρίσει το όχημα πίσω. Από εκεί και πέρα γίνεται μία εξαιρετική περιπατητική διαδρομή μέχρι το Ακρωτήρι. Τα αυτοκίνητα δεν θα πηγαίνουν μέχρι εκεί. Είναι καλό που δεν θα πηγαίνουν, το ζητήσαμε και εμείς ως Δήμος!

σ.σ. ποιος είναι ο “αστικός μύθος”;;; Το παράδοξο είναι ότι ο ερωτών ικανοποιήθηκε από την απάντηση...

Ιδιαίτερα βεβαρυμένος ο κόλπος της Βουλιαγμένης, με κύριο λόγο τη μαρίνα. Τα λύματα των σκαφών θα μπορουν να πέφτουν στον κεντρικό αγωγό της αποχέτευσης; Η θέση της μαρίνας δεν είναι η καλύτερη γιατί είναι κλειστός κόλπος. Είπατε ότι θα κάνετε και κάποια προβλήτα, μήπως αυτή θα εμποδίζει την ανακύκλωση του νερού; ρώτησε ο συμπαραστάτης του δημότη, Σωτ. Ελευθερίου

«Θα γίνει πολύ καλύτερη, δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου, γιατί αυτό είναι προς όφελος της επένδυσης», απάντησαν οι αντιπρόσωποι των επενδυτών.

Η συνεδρίαση αυτή ήταν και η τελευταία του φετινού Καλοκαιριού. Η επόμενη συνεδρίαση όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Ψαλλίδας θα γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Αννα Μπουζιάνη

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 111 guests και κανένα μέλος