Οι τιμές είναι Φυσιολογικές, επισημαίνει το ΕΛΚΕΘΕ

Με το από 26/6/2018 έγγραφό του με αριθμό πρωτοκόλλου ΙΩ/6648 το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) ενημέρωσε την Περιφέρεια Αττικής, ότι στο πλαίσιο μελέτης των επιπτώσεων της διαρροής πετρελαίου από τη βύθιση του Δ/Ξ Αγία Ζώνη ΙΙ, πραγματοποιήθηκε στις 23/4/2018 και στις 20/6/2018 προληπτική παρακολούθηση, με δειγματοληψία θαλασσινού νερού, της ποιότητας των παράκτιων υδάτων του Σαρωνικού κόλπου. Στα δείγματα που συλλέχθηκαν, προσδιορίστηκαν οι ολικοί πετρελαϊκοί υδρογονάνθρακες με αέρια χρωματογραφία – ανιχνευτή ιοντισμού φλόγας, έπειτα από κατάλληλη προεργασία.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων για τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα:

Για την αξιολόγηση των τιμών των ολικών πετρελαϊκών υδρογονανθράκων, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες οριακές τιμές σύμφωνα με την Ελληνική αλλά και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ελήφθησαν υπόψιν οι τιμές υποβάθρου.

idata pinΑυτές στην ανοιχτή θάλασσα κυμαίνονται μεταξύ 0.5 και 2 μg/L αλλά και στον εσωτερικό Σαρωνικό κόλπο, σύμφωνα με το αρχείο μετρήσεων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. την τελευταία δεκαετία, έχουν συχνά αναφερθεί τιμές μέχρι και 20 μg/L, οι οποίες και θεωρούνται φυσιολογικές. Με βάση τα παραπάνω, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., «τα επίπεδα ολικών πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στις ως άνω θέσεις δειγματοληψίας, κρίνονται ως φυσιολογικά σε κάθε περίπτωση».

 

Επισημαίνεται τέλος, ότι η επόμενη δειγματοληψία θαλασσίων υδάτων θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου 2018.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 83 επισκέπτες και κανένα μέλος