Δεν είναι αποδεκτή επιβάρυνση των Δήμων της Αττικής για τη διαχείριση απορριμμάτων

 Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Δ.Σ. του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.) αυξήθηκε η τιμή των απορριμμάτων που μεταφέρουν οι Δήμοι καθημερινά στις εγκαταστάσεις της Φυλής. Η αύξηση είναι ύψους 13% και θα ισχύσει και για το τονάζ του προηγούμενου χρόνου. Σημειώνουμε ότι η χρέωση γίνεται με τον τόνο.

Αμεσα αντέδρασε η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και ζήτησε από τον ΕΔΣΝΑ να πάρει πίσω την αύξηση των εισφορών των δήμων (13% αύξηση, από 44 στα 49 ευρώ) σημειώνοντας ότι «στις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες, μια επιβάρυνση και μάλιστα αυτού του μεγέθους θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές δυνατότητες των πολιτών αφού θα υποχρεώσει τους Δήμους να αυξήσουν τα τέλη καθαριότητας.»

Το Δ.Σ. της ΠΕΔΑ αντιπροτείνει όπως τα χρήματα που αντιστοιχούν στη νέα αυξημένη τιμή των απορριμμάτων ανά τόνο, αντληθούν από το υπάρχον ταμειακό υπόλοιπο των 44 εκατ. € του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. το οποίο παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα αναξιοποίητο.

Επίσης το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α, εκφράζει την ανησυχία του, ενόψει του κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής (α’ και β’ κύτταρο) το 2019 και της μη υλοποίησης του εγκεκριμένου περιφερειακού σχεδιασμού.

Στην αύξηση αυτή αντέδρασαν και οι Δήμοι, διότι έχουν εγκριθεί οι προϋπολογισμοί του 2018 και θα χρειαστεί να αυξήσουν τα τέλη των δημοτών!

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Γ. Σωφρόνης αντιτίθεται σ’ αυτή την αύξηση και δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να μετακυλήσει το κόστος στους κατοίκους με ένα νέο “χαράτσι”.

Την αύξηση αυτή ανακοίνωση και ο δήμαρχος των 3Β Γρ. Κωνσταντέλλος στη συνεδρίασου του Δ.Σ. (4΄.6.18) σημειώνοντας ότι: «Θα πρέπει να δούμε ποιες δαπάνες, που ήδη τρέχουν στον προϋπολογισμό του δήμου και προέρχονται από ανταποδοτικά οφέλη καθαριότητας, θα κοπούν και που έχουν σχέση με τη διαδικασία καθαριότητας του Δήμου».

 

Δεν είναι αποδεκτή επιβάρυνση των Δήμων της Αττικής για τη διαχείριση απορριμμάτων

 

Μου προξενεί κατάπληξη η σημερινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ, που αποφάσισε την αύξηση κατά 11,36% της προσωρινής τιμής της εισφοράς των ΟΤΑ.

sofronis introΑν εφαρμοστεί η απόφαση αυτή, θα επιβαρυνθούν σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις όλης της Αττικής.

Ενώ ακυρώνεται στην πράξη η προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι οι Δήμοι να κρατήσουμε σε χαμηλό ύψος, τα ανταποδοτικά τέλη.

Για μένα προσωπικά αυτή η απόφαση είναι ακατανόητη κι απαράδεκτη. Όσοι την έλαβαν προφανώς ζουν σε άλλο κόσμο.

Θα ζητήσω από την Περιφερειάρχη Αττικής, την κα Δούρου, να "προσγειώσει" στην πραγματικότητα τα μέλη του Δ.Σ. και της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ που πήραν αυτή την παράλογη απόφαση.

Σε κάθε όμως περίπτωση δεσμεύομαι προσωπικά ότι ως Δήμος δεν θα μετακυλήσουμε στους κατοίκους μας το νέο αυτό "χαράτσι", αλλά και δεν θα υποβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στον τομέα της καθαριότητας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΣΩΦΡΟΝΗΣ

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 114 guests και κανένα μέλος