Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εισβολή μεδουσών στις οργανωμένες παραλίες;

Έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες του Εθνικού Κέντρου Υποθαλάσσιας Προστασίας, Ορυκτού Πλούτου και Αρχαιοτήτων Βυθού με επιστημονικό προσωπικό βαθυδυτών και ιχθυολόγων, καθώς και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, διαπιστώθηκε ότι η έξαρση του πληθυσμού των μεδουσών είναι συνδεδεμένη με το φαινόμενο της υπεραλίευσης.

Η μεγάλη αλιευτική πίεση στους πληθυσμούς των ψαριών και η χρήση παράνομων αλιευτικών πρακτικών έχει προκαλέσει χρόνο με το χρόνο μεγάλη μείωση στους αριθμούς των ψαριών. Το φαινόμενο αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μεδουσών, καθώς (α) οι μέδουσες κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους θηρεύονται κυρίως από τα ψάρια ενώ (β) οι μέδουσες και τα ψάρια ταυτόχρονα ανταγωνίζονται για την ίδια πηγή τροφής, το ζωοπλαγκτόν. Συμπερασματικά λοιπόν, λιγότερα ψάρια στις θάλασσες σημαίνει λιγότερη θήρευση και περισσότερη τροφή για τις μέδουσες, οδηγώντας στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών. Φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή και ο ευτροφισμός που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές θεωρείται ότι επίσης ευνοούν στην αύξηση των μεδουσών.

Η πρόταση του Κέντρου για την αντιμετώπιση της έξαρσης των μεδουσών είναι η δημιουργία ενός Πιλοτικού Προγράμματος που θα περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

1) Πλήρης επιδότηση των αλιέων για την αντικατάσταση των αλιευτικών εργαλείων τους με ποιο επιλεκτικά, όπως για παράδειγμα τη χρήση διχτυών με μάτι αποκλειστικά τετράγωνο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία που διέπει το κάθε αλιευτικό εργαλείο.

2) Δημιουργία κατάλληλων αλιευτικά προστατευομένων περιοχών εντός των κόλπων, που αντιμετωπίζουν ή είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τις μέδουσες, με σκοπό να λειτουργήσουν ως δεξαμενές ιχθυαποθεμάτων και επακόλουθο την καταστολή των μεδουσών. Οι περιοχές αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν και ως καταδυτικά πάρκα.

3) Να μελετηθεί η κατάργηση της αλιείας το μήνα Μάιο με αντισταθμιστικά οφέλη για τους επαγγελματίες αλιείς.

 

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εισβολή μεδουσών στις οργανωμένες παραλίες;

Συνιστούμε στους Δήμους, όπου έχουν έντονο πρόβλημα των μεδουσών στις παραλίες τους, να τοποθετηθούν πινακίδες κάθε 100 μέτρα με την ένδειξη «Προσοχή μέδουσες» γραμμένη σε δύο γλώσσες και σε ύψος δύο μέτρων.

Τοποθέτηση ειδικού πατενταρισμένου πλωτού φράγματος μπαλονιού το οποίο θα συγκρατεί δίχτυ με άνοιγμα ματιού έξη έως δέκα χιλιοστών.

Το πλωτό φράγμα θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από την ακτή, θα έχει σχήμα Π και θα φέρει τις ειδικές φωτοσημάνσεις βάση νόμου. Το άλτος του διχτυού θα φθίνει τα 7 έως 10 μέτρα. Κατά την τοποθέτηση των φραγμάτων δε μεγάλες παραλίες πρέπει να αφήνονται κενά διαστήματα για τη διέλευση μικρών σκαφών ή εάν υπάρχουν εκβολές ποταμών ή ομβρίων.

Το δίχτυ στο τελείωμα του στο βυθό θα στερεώνεται σε γαλβανιζέ αλυσίδα ακολουθώντας τις τυχόν ανωμαλίες του βυθού καθώς σε ανάλογα διαστήματα θα υπάρχουν αγκυρώσεις.

Για την αποφυγή προσκολλήσεως στο δίχτυ θαλάσσιων οργανισμών προτείνεται η εμβάφτισή του σε αντιφάουλιγκ.

Η προστατευμένη περιοχή θα υπόκειται σε συστηματική παρακολούθηση από δύτες και ιχθυολόγους.

 

Πώς αντιμετωπίζονται από τους κολυμβητές οι ερεθισμοί από το τσίμπημα των μεδουσών:

  1. 1. Πρώτα πλύσιμο στην περιοχή με θαλασσινό νερό.
  2. 2. Ή πλύσιμο με πολύ ζεστό νερό, έως καυτό όχι νερό της βρύσης
  3. 3. Ή σόδα φαγητού διαλυμένη με ελάχιστο νερό σαν αλοιφή.
  4. 4. Συνιστάται κρέμα safe sea για επάλειψη είναι η πιο αποτελεσματική
  5. 5. Απαγορεύεται ξύδι ή αμμωνία.

Μανώλης Λούβαρης, Δύτης

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 172 guests και κανένα μέλος