νέες βάσεις με στόχο την ανασυγκρότηση,  και ανάπτυξη του μελιού στην Ανατ. Αττική

 

«Το μέλι από τον αγρό στο βάζο»

 Ημερίδα μελισσοκομίας με θέμα «Το μέλι από τον αγρό στο βάζο – Οικονομικά εργαλεία», διοργανώθηκε την Τρίτη 22 Μαΐου στα Καλύβια Αττικής από τον Μελισσοκομικό – Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σαρωνικού «Το Κεντρί» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής - Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και του Δήμου Σαρωνικού.

Κεντρικός στόχος της ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση για τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μέλισσες στη βιώσιμη ανάπτυξη, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τον φθίνοντα αριθμό τους.

Στην ημερίδα ομιλητές – εισηγητές ήταν υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕΑΑ και του ΕΦΕΤ:

- Η Κτηνίατρος της ΠΕΑΑ Ειρήνη Τσάλου, η οποία μίλησε για τους παράγοντες κινδύνου στο μέλι και την ορθή διαχείριση της παραγωγής του.

- Η Γεωπόνος της ΠΕΑΑ Μαρία Γεωργιτσανάκου που επικεντρώθηκε στις ομάδες παραγωγών και τη σύσταση οργάνωση παραγωγών.

- Ο Γεωπόνος της ΠΕΑΑ Ανδρέας Μπέκας που μίλησε για τα χρηματοοικονομικά εργαλεία και τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

- Η Κτηνίατρος του ΕΦΕΤ Χρύσα Πετράκη, η οποία εστίασε στα θέματα λειτουργίας συσκευαστηρίων.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Σαρωνικού «Το Κεντρί» Προκόπης Ακρίβος και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της μελισσοκομίας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν κλάδο του πρωτογενούς τομέα που έχει πολλές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Επιπλέον, ανάφερε ότι στην Ανατολική Αττική είναι καταγεγραμμένοι 1.050 μελισσοκόμοι, από τους οποίους οι 700 περίπου είναι ενεργοί και ότι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε δύο μέτρα οικονομικής στήριξης που υλοποιούνται αυτή την περίοδο, τα οποία είναι η «αντικατάσταση κυψελών» και η «μετακίνηση κυψελών για αποστάσεις άνω των 50 χιλιομέτρων».

Ολοκληρώνοντας, ο Π. Φιλίππου τόνισε ότι επειδή ο πρωτογενής τομέας, στον οποίο ανήκει και η μελισσοκομία, έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής πρέπει με συντονισμένες προσπάθειες και μέσα από την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την Αττική, να χτιστούν νέες βάσεις με στόχο την ανασυγκρότηση, αναβάθμιση και ανάπτυξή του στην περιοχή.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕΑΑ με επικεφαλής την Προϊσταμένη της Δ/νσης Χρυσάνθη Καπετανοπούλου, η οποία παρέλαβε από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ακρίβο τιμητικά την Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «20 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας» που παρουσιάστηκε - Τετάρτη 23 Μαΐου - σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το «Κεντρί» και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σε ξενοδοχείο της Αναβύσσου.

Εξαφανίζονται οι μέλισσες από τον πλανήτη!

Ένα μυστηριώδες φαινόμενο απασχολεί τα τελευταία χρόνια τους επιστήμονες: Οι μέλισσες εξαφανίζονται μαζικά από τον πλανήτη για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Υπάρχουν περιοχές όπου έχει εξαφανιστεί το 85% του πληθυσμού τους (Μέση Ανατολή) ή ακόμα και το 90% (ΗΠΑ). Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ελλάδα (ευτυχώς σε μικρότερη έκταση), γι’ αυτό τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επιτήρησης των Ελληνικών μελισσών.

Γιατί όμως εξαφανίζονται;

Οι επιστήμονες κάνουν διάφορες υποθέσεις. Ότι ο αφανισμός των μελισσών μπορεί να οφείλεται σε ακατάλληλα φυτοφάρμακα, επικίνδυνα λιπάσματα ή / και στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Μετά μάλιστα την πρόσφατη ανακάλυψη των γενετικών μυστικών της μελισσοπαραγωγού μέλισσας ελπίζουν να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο.

Αυτό για το οποίο δεν μιλούν καθόλου είναι οι εκπομπές τεχνητής μικροκυματικής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η οποία είναι μεν αόρατη, αλλά πολύ δραστική και βρίσκεται (ειδικά την τελευταία δεκαετία, οπότε και παρουσιάσθηκε το πρόβλημα της εξαφάνισης των μελισσών) παντού.

(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23174121)

Οι έρευνες του βιοφυσικού επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δρα Δημήτρη Παναγόπουλου ήταν οι πρώτες (παγκοσμίως) που έδειξαν ότι η ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου καταστρέφει το DNA στα κύτταρα των εντόμων. Και για να συμβεί αυτό αρκούν λίγα λεπτά καθημερινής έκθεσης για μερικές μέρες…

Όπως δήλωσε στο Golden Magazine ο Δρ. Δημήτρης Παναγόπουλος:

«Σε σχετικά πειράματα που έχω πραγματοποιήσει με τους συνεργάτες μου – ήδη δημοσιευμένα τα τελευταία 8 χρόνια προκύπτει ξεκάθαρα ότι η μικροκυματική ηλεκρομαγνητική ακτινοβολία, όπως αυτή των κινητών τηλεφώνων που τα τελευταία χρόνια κατακλύζει τον πλανήτη, μειώνει τον αριθμό των απογόνων των εντόμων, αφού καταστρέφει το DNA των αναπαραγωγικών τους κυττάρων, οπότε σαφώς οδηγούνται σε μείωση του πληθυσμού τους και (πιο μακροπρόθεσμα) ενδεχομένως στη μετάλλαξή τους.

Και μιλώντας για μικροκυματική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εννοούμε αυτή που κατά κύριο λόγο παράγεται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και γενικότερα τα ασύρματα δίκτυα (φορητά τηλέφωνα, ασύρματο internet κλπ.) αλλά και κεραίες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, ραντάρ, δορυφόρων κλπ.

Είναι κάτι πολύ απλό και δε χρειάζεται να στραφούμε σε ερμηνείες του τύπου «”οι μέλισσες δεν επιστρέφουν στις κυψέλες τους γιατί χάνουν τον δρόμο εξαιτίας της ακτινοβολίας ή άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων”, όπως έχει ειπωθεί. Αυτά είναι πιο περίπλοκα σενάρια, που επίσης είναι πιθανά, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Αφού έχουμε ως δεδομένο την καταστροφή του DNA των αναπαραγωγικών τους κυττάρων, αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στην εξολόθρευση του είδους».

σ.σ. Ενα είναι σίγουρο. Ότι οι επιστημονικές κοινότητες, ανά τον κόσμο, πρέπει να σκύψουν άμεσα στο πρόβλημα, γιατί αν χαθούν οι μέλισσες θα σβήσει ο πλανήτης...

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 317 guests και κανένα μέλος