Αρνηση και συναίνεση από ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ

 

Πρόταση ψηφίσματος για το πολυσυζητημένο σχέδιο νόμου με το όνομα “Κλεισθένης” για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου 3Β, στις 7 Μαΐου 2018.

konstantellosΟ δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος στην εισήγησή του ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο έρχεται να εισαγάγει με έναν άκομψο τρόπο ατελείς διαδικασίες, που με επίφαση την αύξηση της συμμετοχικότητας και υπομόχλιο της δημοκρατικής συνεργασίας, δημιουργεί συνθήκες να μπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μία ατέλειωτη ακυβερνησία.

Η θέση της Τ.Α. είναι ότι αυτό το Νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να ξεκινήσει μία μεταρρυθμιστική συζήτηση ούτως ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε όχι κατ’ ανάγκην στις επόμενες εκλογές. Εάν χρειαζόμαστε να πάμε σε ένα σύστημα Απλής Αναλογικής θα πρέπει να το κάνουμε πρώτα συζητώντας και δεύτερον υιοθετώντας ένα σύστημα το οποίο θα είναι ολοκληρωμένο και δοκιμασμένο».

Τόνισε ότι «Οι μειοψηφίες θα ποδηγετήσουν τις πλειοψηφίες για να μπορέσουν να επίτευχθούν αποτελέσματα συναινετικά...» και πρότεινε το υπερψηφίσουν το κείμενο τη Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) που ζητάει να επιστραφεί ως απαράδεκτο και να ξεκινήσει ένας διάλογος, όπως και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

σ.σ. δυόμιση χρόνια διαλέγονται...

Πρόταση ψηφίσματος για το ίδιο θέμα κατέθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Πασακυριάκος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «όλη η συζήτηση έχει περιστραφεί κατά ένα περίεργο τρόπο στην απλή αναλογική. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί σε πολλές άλλες από τις προτάσεις του νομοσχεδίου, στην ουσία, η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμφωνεί.

 

Ανταποδοτικό το πράσινο!

Προβλέπει την ένταξη του τομέα πρασίνου στην ανταπόδοση! Δηλαδή θα επιβάλλεται μαζί με τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, και τέλος πρασίνου! Δηλαδή 2 εκατομμύρια ευρώ που διαθέτει ο Δήμος στο πράσινο θα μετακυληθούν στους δημότες. Μετατρέπει δε όλη την υπηρεσία πρασίνου σε ανταποδοτική για να μπορεί να κάνει προσλήψεις. Η ΚΕΔΕ γι’ αυτό δεν έχει πει κάτι. Η ΚΕΔΕ συμφωνεί με τις ανταποδοτικές προσλήψεις. Δεν την ενδιαφέρει που θα πληρώνει ο εργαζόμενος. Την ενδιαφέρει να το εισπράττει εκείνη».

Για την απλή αναλογική σημείωσε: «Όλες αυτές οι υπερβολές περί ακυβερνησίας, περί χάους και τα λοιπά εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι. Γιατί τώρα τί υπάρχει ας πούμε. Δεν υπάρχει συνδιαλλαγή; δεν υπάρχουν “κονέ” κάτω απ’ το τραπέζι;»

Ο Θ. Ματόπουλος επικεφαλής της “ΡΙΚΙΠ” σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Το νομοθέτημα έχει φτάσει στο τελικό του κείμενο μετά από πολλαπλά κείμενα που έχουν έρθει στα χέρια μας, εδώ και δυόμισι χρόνια. Εχει ανοίξει δηλαδή μία κουβέντα και μία ανταλλαγή απόψεων.

Όσον αφορά την εκλογή με απλή αναλογική θεωρώ ότι είναι μία τομή. Οι Δήμαρχοι έχουν το φόβο. Εχει πολλά πλεονεκτήματα που θέλουν βελτίωση. Εμείς σαν κίνηση πιστεύουμε ότι όσο πιο άμεση είναι η εκλογή ατόμων που θα εκπροσωπήσουν το Δήμο, τόσο το καλύτερο. Δεν μπορεί κάποιος να ψηφίζει κάτι και να του βγαίνει μια πλειοψηφία, που του υφαρπάζει την ψήφο του και να διοικεί με αυτήν».

Ο Σπύρος Βαλάτας υπεραμύνθηκε το παρόν εκλογικό σύστημα γιατί «την ευθύνη φέρει ο δήμαρχος και χαράζει το έργο του. Οι μειοψηφίες σε ό,τι συμφωνούν ψηφίζουν θετικά, σε ότι διαφωνούν ψηφίζουν αρνητικά!

Αυτό είναι ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει επειδή δεν έχει καμμία πρόσβαση στην Τ.Α. Είναι ανύπαρκτος και θα είναι και γενικά ανύπαρκτος και επειδή θέμα ζήλειας και μη παρουσίας προσπαθεί να αυξήσει την παρουσία του στα Δ.Σ.»!

Ο Διονύσης Γεωργουλόπουλος ως παλιός αυτοδιοικητικός δήλωσε ότι έχει ζήσει πολλές εκλογές αναμετρήσεις και διαβεβαίωσε ότι γίνονταν συναλλαγές. Επεσήμανε δε ότι «Η κατάργηση του πλειοψηφικού συστήματος στο Δήμο μας, έχω την εντύπωση ότι θα επιφέρει ίσες ευκαιρίες μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων» και αναφέρθηκε στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές έδρες, που έχουν το μειονέκτημα να έχουν προτίμηση ενός σταυρού μόνο, έναντι των άλλων που έχουν περισσότερους.

 

Κάθετα αρνητική η ΚΕΔΕ

Αν παρατηρήσει κανείς με προσοχή, τις αντιδράσεις ένθεν και ένθεν δημάρχων και περιφερειαρχών θα δει ότι τη μεγάλη άρνηση και αντίδραση, άρνηση για το νομοσχέδιο έχει η ΚΕΔΕ η οποία έχει σηκώσεις “παντιέρα” και ζητάει εδώ και τώρα να αποσυρθεί, γιατί θα φέρει “το χάος, την ακυβερνησία” στην Αυτοδιοίκηση, «την χωρίς καμία συζήτηση απόρριψη του νομοσχεδίου». Και μου θυμίζουν τη βουλευτή Σ. Βούλτεψη που έβγαινε παραμονές των εκλογών στα γυάλινα παράθυρα και φώναζε ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών δεν θα έχουμε ούτε “κωλόχαρτο”.

 

Συναινετική η ΠΕΔΑ

Αντίθετα η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) εμφανίζεται πιο συναινετική και ζητάει να γίνει επιπλέον συζήτηση. Να αξιολογηθούν ένα προς ένα τα άρθρα του νομοσχεδίου και να διεκδικηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η διόρθωση ή και η απόρριψη όσων υπερβαίνουν τις «κόκκινες γραμμές», που θα οριστούν μέσα από τη διαβούλευση, πρότεινε ο πρόεδρός της Γ. Ιωακειμίδης.

 

Συναίνεση και προτάσεις από την Περιφέρεια Αττικής

Προβληματισμένη εμφανίζεται και η Περιφέρεια Αττικής, στη συζήτηση που προέκυψε στο Περιφερειακό συμβούλιο (10/5/18), όπου κατέληξαν σε ψήφισμα με εννέα δικές τους προτάσεις. Και ως κατακλείδα το «Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής θεωρεί πως η κατάθεση του Σχεδίου Νόμου ανοίγει εκ των πραγμάτων μια συζήτηση που ως βάση μπορεί και πρέπει να έχει μόνο τις ανάγκες τις Αυτοδιοίκησης, η κάλυψη των οποίων περνάει μέσα από την ικανοποίηση των ανωτέρω κατατεθειμένων σκέψεων και προτάσεων».

 

“Ξεβολεύονται” δηλώνει ο Υπουργός
«Οι ηγεσίες της Αυτοδιοίκησης ξεβολεύονται με την απλή αναλογική», δηλώνει ο Πάνος Σκουρλέτης.

 

Αννα Μπουζιάνη

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 161 επισκέπτες και κανένα μέλος