Πραγματοποιήθηκε το πρώτο κοινό συνέδριο μεταξύ των Eνώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού - Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Απριλίου 2018, με θέμα «Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση: Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους–Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη».

Στο διήμερο που διήρκησε το συνέδριο ακούστηκαν πολλοί ομιλητές, αλλά και παρεμβαίνοντες για διάφορα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκείνο που κυριάρχησε ήταν το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές και πολλοί αναρωτιούντο τί ήρθαν να κάνουν χωρίς αντικείμενο στο Συνέδριο, μια που το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί ακόμη.

Αυτή ήταν και η αιτία της έντονης διαφωνίας, των προυγούμενων ημερών του Συνεδρίου, μεταξύ του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του προέδρου της ΠΕΔΑ Γιώργου Ιωακειμίδη. Μια διαφωνία που τη μετέφεραν και στο κλίμα της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου και βέβαια της αποχής από την ψηφοφορία του κειμένου (ψηφίσματος) κατά τη λήξη της διημερίδας.

kede enpe patoulis

“Εκλογές με απλή αναλογική”

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, από τους πρώτους ομιλητές του συνεδρίου, αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, με το όνομα "Κλεισθένης". Νονά του νομοσχεδίου η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, που το ανακοίνωσε στο 12 Περιφερειακό Συνέδριο στο Λαύριο.  

Ο Υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων: Προσέρχομαι στο Συνέδριό σας και χαίρομαι γιατί θεωρώ ότι πράγματι είναι ένα ποιοτικό βήμα, ότι κατορθώνουν οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης για πρώτη φορά να πραγματοποιήσουν ένα κοινό Συνέδριο. Και αν η αφορμή είναι οι προθέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο νόμο, τότε αυτό να μας το πιστώσετε ως κάτι θετικό. Χαίρομαι λοιπόν που οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης θα καθίσουν, πέρα από τις ξεχωριστές μέχρι τώρα αποφάσεις που ο καθένας έχει πάρει μέσα από τα Συνέδριά του, να σκεφτούν και να συγκεκριμενοποιήσουν την τελική φάση συζήτησης, τις προτάσεις τους. Και νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση αυτό θα είναι προς όφελος όλων.

...Η ζημιά που έχει υποστεί η Αυτοδιοίκηση είναι μεγάλη και δεν θα μπορούσε να υπάρξει μία ανάταξη από τη μία μέρα στην άλλη. Ειλικρινά θα ήθελα το σημερινό Συνέδριο να γινόταν, αφού προηγουμένως είχατε πάρει το νομοσχέδιο στα χέρια σας. Από την προηγούμενη εβδομάδα είχα επικοινωνήσει τόσο με τον κ. Αγοραστό όσο και με τον κ. Πατούλη και τους είχα πει ότι θα μπορούσε να γίνει μία μικρή μετάθεση στη διοργάνωση, η οποία θα διευκόλυνε όλους.

kede enpe agorastos

...Η απλή αναλογική η οποία από όσο γνωρίζω τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήταν και θέση της ΚΕΔΕ. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι άλλωστε κοιτώντας και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, θα δούμε ότι τα περισσότερα σχήματα στην Ευρώπη είναι εκδοχές της απλής αναλογικής. Μόνο εδώ συμβαίνει αυτό το οποίο έχουμε. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για “δικτατορίες των μειοψηφιών”. Από που κι ως που είναι δικτατορία των μειοψηφιών, η προσπάθεια να διαμορφωθούν ευρύτατες πλειοψηφικές παρατάξεις και πλειοψηφίες μέσα στους δήμους που αντιστοιχούν σε μεγάλες πλειοψηφίες μέσα στην ίδια την κοινωνία; Από που κι ως που πρόκειται για ένα φοβερό ευφάνταστο σχέδιο της κυβέρνησης να αλώσει τους δήμους; Μα θα τους άλωνε κανείς αν πηγαίναμε σε ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο θα πολλαπλασίαζε όσους ψήφιζαν ανθρώπους που έχουν το «χρίσμα» του ΣΥΡΙΖΑ και σε όσους είχαν το «χρίσμα» του κυρίου Βορίδη θα τους αφαιρούσε ψήφους.

...Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα προβλέπεται προφανώς στη βάση της καθιέρωσης απλής αναλογικής και η δυνατότητα να ορίζονται με πρόταση του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Αντιδήμαρχοι από όλες εκείνες τις δυνάμεις που θα συγκροτούν τη νέα πλειοψηφία.

σ.σ. Στην πρόταση αυτή το ακροατήριο ξεσηκώθηκε με φωνές και παρεμβάσεις και άκομψες λέξεις.

...Η όλη φιλοσοφία είναι πώς θα μπορέσουμε να αποσυμφορήσουμε τη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων από διάφορα θέματα, τα οποία είναι μικρής βαρύτητας και θα πρέπει να λύνονται στις αντίστοιχες αρμόδιες επιτροπές, έτσι ώστε να συζητούνται τα πολιτικά ζητήματα, στο πλαίσιο των συζητήσεων των δημοτικών συμβουλίων.

― Καθιερώνουμε το ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις κοινότητες με πληθυσμό έως 500 κατοίκων

― Εισάγουμε την καθιέρωση της λευκής εποικοδομητικής ψήφου. (σ.σ. πώς μπορεί να είναι εποικοδομητική η ψήφος είναι ένα ζητούμενο).

― Ενεργοποιούμε τον θεσμό των δημοψηφισμάτων.

― Δίνουμε τη δυνατότητα για σύσταση εταιρειών ειδικού σκοπού της Αυτοδιοίκησης στον τομέα της κοινής ωφέλειας

― Ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα σε διαδημοτικά σχήματα να συμμετάσχουν σε ανώνυμες εταιρείες πάλι στον τομέα της κοινής ωφέλειας

“Δεν θα δεχθούμε την εφαρμογή της απλής αναλογικής”

Στην ομιλία του κατά την έναρξη του Συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, υπογράμμισε πως η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα εισάγει ένα νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης της χώρας.

Aπευθυνόμενος προς τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το υπουργείο Εσωτερικών έχει την ιστορική ευκαιρία και ευθύνη να θεσμοθετήσει μία μεταρρύθμιση που θα προσφέρει στην Αυτοδιοίκηση και θα συμβάλλει στην τοπική και στην εθνική ανάπτυξη.

Περίμενα από τον κ. Σκουρλέτη να εκμεταλλευθεί την ιστορική συγκυρία, που του επιτρέπει να είναι ο πρώτος Υπουργός Εσωτερικών, που θα παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο σε ένα Συνέδριο που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Γιατί δεν τολμάτε την αποκέντρωση και επιμένετε στην συγκέντρωση εξουσίας σε ένα Κεντρικό κι απρόσωπο Κράτος; Γιατί δεν ενδυναμώνετε την Αυτοδιοίκηση, αποδυναμώνοντας το Κεντρικό Κράτος; Γιατί δεν τολμάτε μια ριζική αναδιανομή εξουσίας; Γιατί δεν χτίζετε από την αρχή ένα νέο Κράτος, στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι 13 Περιφέρειες και οι 325 Δήμοι θα έχουν πραγματική διοικητική αυτοτέλεια και πραγματική οικονομική ανεξαρτησία;».

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του συνεδρίου προς την κυβέρνηση, πως για την Αυτοδιοίκηση είναι κόκκινη γραμμή η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και πως δεν θα δεχθεί την εφαρμογή της απλής αναλογικής «που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους».

“Δεν είναι μεταρρύθμιση η αλλαγή του εκλογικού νόμου”

Ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μία νομοθετική πρωτοβουλία που δεν περιλαμβάνει καμία από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις – τομές, που έχει προτείνει η ΚΕΔΕ στα Συνέδρια της και τις οποίες έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση και ο τόπος.

Όπως ανέφερε, δεν περιλαμβάνει ρυθμίσεις:

- Για τη διασφάλιση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ

-Για τη βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών.

-Για τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στους δήμους

-Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης.

- Για την κατοχύρωση ρόλου των Δήμων στην άσκηση των κοινωνικών πολιτικών & προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο.

«Αυτά είναι μεταρρύθμιση και όχι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η μείωση της θητείας των αιρετών και ο Ελεγκτής Νομιμότητας.

“Περιφερειακή Διακυβέρνηση”

προτείνει ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ

Την πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός τονίζοντας ότι απαιτείται «ριζική, τολμηρή αλλά και βιώσιμη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Διακυβέρνησης καθώς και ενίσχυση του πολιτικού ρόλου της.

Είναι επιβεβλημένο η Περιφερειακή Διακυβέρνηση να αποκτήσει κανονιστική αυτονομία, δηλαδή την αρμοδιότητα να νομοθετεί η ίδια, στα θέματα ευθύνης της», επεσήμανε και προανήγγειλε την εκπόνηση από την ΕΝΠΕ Κώδικα Δεοντολογίας Αιρετών Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Κ. Αγοραστός ανακοίνωσε την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ (κατά πλειοψηφία), που αντιτίθεται στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι θα οδηγήσει σε «εγκλωβισμένη ακυβερνησία» στους ΟΤΑ και σχολιάζοντας πως «συναίνεση επιβεβλημένη με νόμο δεν είναι συναίνεση». Έκρινε δε αναγκαίο να γίνει διάλογος τουλάχιστον δύο μηνών από την ημερομηνία που θα παρουσιαστεί το «νομοσχέδιο – φάντασμα», όπως το χαρακτήρισε.

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική»

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει να κάνει «παιχνίδια με τους θεσμούς…. Η απλή αναλογική είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία…. Ο σκοπός της κυβέρνησης είναι να πληγεί το ίδιο το συνταγματικά αυτοδιοίκητο της Αυτοδιοίκησης», και κατέληξε: «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, ώστε να διαλυθεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Θα γίνουν με το σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση ΝΔ»!

Στο κλείσιμο του Συνεδρίου εκδόθηκε ένα ψήφισμα, που υπερψηφίστηκε πλειοψηφικά (ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής ψήφισαν υπέρ) και ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ,ΛΑΕ ψήφισαν όχι. Η παράταξη «Νέα Αυτοδιοίκηση» της ΚΕΔΕ απείχε της ψηφοφορίας).

ΨΗΦΙΣΜΑ

...διαπιστώνουμε ότι, το κυοφορούμενο εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, για την βελτίωση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ:

➢ Δεν προωθεί καμία σημαντική αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

➢ Περιορίζεται κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού, καθώς και στην αναιτιολόγητη συρρίκνωση της θητείας τους από τα πέντε, στα τέσσερα χρόνια.

➢ Παραπέμπει γενικώς στο μέλλον και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση, συνδέοντας τις με το εγχείρημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης αλλά και την δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας.

➢ Δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής ενίσχυσης της αποκέντρωσης και προώθησης της Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, όπως αυτά κατά κανόνα έχουν εκφραστεί ομόφωνα, σε συνέδρια των αυτοδιοικητικών συλλογικών οργάνων.

Με βάση τα παραπάνω:

  1. 1. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, περί αλλαγής του συστήματος εκλογής των αυτοδιοικητικών οργάνων, γιατί αν εφαρμοστεί ως ακούγεται, υπακούοντας μόνο σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, οδηγεί σε ακυβερνησία και πλήρη λειτουργική αναποτελεσματικότητα τους δήμους και τις περιφέρειες, παραβιάζοντας τη συνταγματική επιταγή με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες, όσο και για τη χώρα. Προτείνοντας μάλιστα την υιοθέτηση δύο διαφορετικών εκλογικών συστημάτων, αναλογικό με παρατάξεις για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και πλειοψηφικό με ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις τοπικές κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, διευκολύνει την είσοδο στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης εξωπολιτικών συμφερόντων ή πολιτικών μειοψηφιών που εκφράζουν τα άκρα.
  2. 2. Το εκλογικό σύστημα πρέπει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε επικρατούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να επιτελέσει τη λειτουργία της η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η όποια αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα πρέπει να γίνει σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, με την πρόβλεψη να ισχύσει από τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και να μην υπηρετεί σκοπιμότητες αναγόμενες στο στενό πολιτικό συμφέρον της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

  1. 3. Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στη μείωση της θητείας των αιρετών, από 5 σε 4 έτη.
  2. 4. Αξιώνουμε τη δημόσια δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης, που δε θα είναι λιγότερος των δύο μηνών.
  3. 5. Δεσμευόμαστε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του Νομοσχεδίου, για την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου αφενός να ενημερωθούν και να αποφασίσουν πάνω στο περιεχόμενο του τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, οι Περιφερειακές Ενώσεις και αφετέρου να διοργανώσουμε έκτακτο κοινό Συνέδριο για να καθορίσουμε την περαιτέρω στρατηγική μας.
  4. 6. Αξιώνουμε την προώθηση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου, που θα προωθεί μια ουσιαστική αλλαγή στο μοντέλο συγκρότησης, οργάνωσης και λειτουργίας του Κράτους, με στόχο την αποκέντρωση και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, με βάση τις αρχές της ενότητας, του προγραμματισμού, της ολοκλήρωσης των διοικητικών ενεργειών, της συγκέντρωσης του διοικητικού έργου, της καταλληλότητας και της επάρκειας των πόρων.

σ.σ. Πάντως ερωτηματικά υπάρχουν ως προς τη μορφή της απλής αναλογικής που φέρνουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΛ, αν δει κανείς ότι θα υπάρχει και δεύτερος γύρος για τους δημάρχους!

Συγκεκριμένα, στις 13 Οκτωβρίου 2019 θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών και στις 20 Οκτωβρίου ο δεύτερος γύρος.

Στον πρώτο γύρο θα αναδειχθούν με απλή αναλογική οι έδρες που θα καταλάβει κάθε παρατάξη στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, ένω στον δεύτερο γύρο θα αναδειχθούν οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες που δεν θα έχουν συγκεντρώσει την πρώτη Κυριακή το 50%+1.

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 90 guests και κανένα μέλος