«Στο Δήμο Σαρωνικού, είμαστε οι θεματοφύλακες μιας πολιτιστικής παράδοσης χιλιάδων ετών»

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στις 18 Απριλίου, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 18η Απριλίου έχει οριστεί από την UNESCO και εορτάζεται τα τελευταία 35 χρόνια ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σε όλο τον κόσμο, σήμερα, διοργανώνονται εκδηλώσεις με σκοπό να αναδειχθεί η σημασία των μνημείων, των έργων τέχνης, αλλά και του άυλου πολιτιστικού πλούτου κάθε χώρας: των εθίμων, των προφορικών παραδόσεων, της γλώσσας.

Για εμάς τους Έλληνες, η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η πιο σταθερή, διαχρονική και πολύτιμη περιουσία μας. Είναι ένα κεφάλαιο που οφείλουμε να περιφρουρήσουμε, αλλά και να αξιοποιήσουμε με σεβασμό και γνώση, για την ποιοτική, βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

Στο Δήμο Σαρωνικού, έχουμε την τιμή να είμαστε οι θεματοφύλακες μιας πολιτιστικής παράδοσης χιλιάδων ετών. Από τα ευρήματα της νεολιθικής εποχής, τους Κούρους των αρχαϊκών χρόνων, τους βυζαντινούς ναούς και τους μεσαιωνικούς οικισμούς, μέχρι τις εκκλησίες που έχτισαν οι ξεριζωμένοι Έλληνες της Μικράς Ασίας, τα σημάδια της ιστορίας και του πολιτισμού βρίσκονται σε κάθε γωνιά αυτής της γης. Κι έχουμε την ευθύνη, πρώτοι εμείς, να τα διαφυλάξουμε για τις γενιές που ακολουθούν. Έχουμε την ευθύνη, πρώτοι εμείς, να προστατέψουμε τα μνημεία μας, να κρατήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Να αναδείξουμε τον πολιτισμό ως θεμελιώδες και αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς μας».

Αναφορικά με την επισυναπτόμενη φωτογραφία του Δελτίου Τύπου, ο Δήμαρχος ανέφερε τα ακόλουθα:

 “Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας στηρίζεται στους ίδιους της τους ανθρώπους για να μείνει ζωντανή μεσα στο πέρασμα των χρόνων. Είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που τη δημιουργούν, υλικά ή άυλα, και που τη μεταδίδουν στις επόμενες γενιές με τη ζεστασιά και την αγάπη που μόνον η ανθρώπινη ύπαρξη ξέρει να βιώνει. Σαν "τα κορίτσια του αργαλιού", και όχι μόνο, στον μουσειακό χώρο του “ΧΛΟΑ” στην Ανάβυσσο, που μετά από χρόνια, στάθηκαν ξανά εκεί μπροστά του, μαζί με τις θύμησες και τις στιγμές που δεν έσβησαν ποτέ και που με τόση αγάπη μοιράστηκαν μαζί μας. Μια τέτοια μέρα ας προχωράμε τη δύναμη του πολιτισμού μας ένα βήμα παρακάτω. Ας της δίνουμε μια νέα ζωή. Προτροπή σε όλους μας, στον ευλογημένο μας τόπο”.       

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 116 guests και κανένα μέλος