κυρίως γαλακτοκομικά

Θα έχετε προσέξει ψωνίζοντας από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις ετικέτες των προϊόντων δεν γράφει την προέλευση της χώρας αλλά αν είναι ευρωπαϊκή χώρα γράφει Ε.Ε.

Αυτό με ενοχλεί πάρα πολύ και έχω πολλές φορές τηλεφωνήσει και διαμαρτυρηθεί. Γιατί θέλω ελληνικό και δεν το γράφει. Γράφει Ε.Ε.

Ερχεται λοιπόν το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αποφασίζει την ελληνική σημαία να την φέρουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι παρασκευασμένα με εγχώρια πρώτη ύλη (γάλα κλπ.).

Συγκεκριμένα: Το σήμα της ελληνικής σημαίας θα μπαίνει μόνο στα προϊόντα, των οποίων το γάλα καθώς και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά συστατικά έχουν ελληνική προέλευση, αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου (αριθμ. 1710/ 51865/2018, ΦΕΚ 1295/Β/12-4-2018).

Η επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα, προσυσκευασμένα ή μη, που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ (βλέπε στο τέλος), είναι υποχρεωτική και περιλαμβάνει τις εξής ενδείξεις:

α) «χώρα αρμέγματος»: το όνομα της χώρας όπου έγινε το άρμεγμα,

β) «χώρα επεξεργασίας»: το όνομα της χώρας όπου έγινε η επεξεργασία του γάλακτος,

γ) «χώρα συσκευασίας»: το όνομα της χώρας όπου έγινε η συσκευασία του προϊόντος.

Στην περίπτωση των ενδείξεων αυτών αναγράφονται όλες οι χώρες αναλυτικά, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για χώρα Ε.Ε. ή εκτός Ε.Ε., ολογράφως ή με το διεθνώς αναγνωρισμένο ακρωνύμιό τους.

Στην περίπτωση μίξης γάλακτος, οι χώρες αρμέγματος, αναφέρονται με φθίνουσα σειρά ανάλογα με το ποσοστό πρόσμιξης.

Στην περίπτωση μίξης γάλακτος, ανεξαρτήτως αναλογίας, από χώρες εντός Ε.Ε., οι ενδείξεις, δύνανται να αποδοθούν ενιαία ως «Προέλευση γάλακτος εντός ΕΕ», ενώ εάν η μίξη γάλακτος περιλαμβάνει χώρα εκτός ΕΕ δύναται σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4492/2017, οι ενδείξεις να αποδοθούν ενιαία «Προέλευση γάλακτος εκτός ΕΕ».

Για τα προϊόντα ΠΟΠ δεν αναγράφεται επιπλέον επισήμανση περί προέλευσης του γάλακτος και ισχύουν οι ειδικότερες εθνικές και ενωσιακές διατάξεις.

Η αναγραφή των υποχρεωτικών ενδείξεων γίνεται με τρόπο ανεξίτηλο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η εκτύπωση με τη μορφή inkjet, τουλάχιστον το κύριο οπτικό πεδίο της συσκευασίας του τελικού προϊόντος.

Χρέος του κάθε καταναλωτή είναι - για δική του προστασία πρωτίστως - να διαβάζει τις ετικέτες. Καλόν θα είναι ακόμη να προτιμάει τα ελληνικά προϊόντα γιατί το χρήμα μετακυλίεται στην χώρα μας και όχι σε κάποιο ...πράσινο νησί.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 730 guests και κανένα μέλος