Η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού στον όρμο Ζώσκα με απευθείας ανάθεση στον ενοικιαστή της συζητήθηκε και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δ.Σ. (26.3.18).

Ο όρμος δεν αποτελεί τουριστικό ακίνητο, είναι δημοτικός και εμπίπτει στις αρχές αιγιαλού της κείμενης νομοθεσίας η οποία με υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 007318/15/3/18) δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να παραχωρήσει έκταση 459 μέτρων στην εταιρεία Ζόσκα Ε.Ε. που είναι ο εκμισθωτής της καντίνας.

Το αντάλλαγμα της παραχώρησης 47€/τ.μ. ετησίως.

Ο δημ. σύμβουλος Δημ. Δαβάκης σημείωσε: Πολύπαθη η ιστορία του όρμου Ζώσκα. Πολύπαθη για τον προηγούμενο μισθωτή του ακινήτου, αφού έγινε αιτία να χαθεί ο Γιώργος Κουλουβάρης.· Tον στενοχώρησε πολύ αυτή η υπόθεση και είναι γνωστό της πάσει.

Δόθηκε σε νέο μισθωτή, στην πορεία άλλαξε το σχήμα και εμείς δεν ξέρουμε σήμερα ποιος έχει μισθώσει τον όρμο Ζώσκα. Ποια είναι αυτή η εταιρεία Ζώσκα, ποιοι την έχουν, δεν πρέπει να ξέρουμε;

Ο δήμαρχος απάντησε ότι η αλλαγή της ιδιοκτησίας είναι των αδελφών Αγιοστρατίτη, και η εγγύηση έχει δοθεί από το ξενοδοχείο Margi House.

To ποσό που λαμβάνει ο Δήμος είναι 40.000 το μίσθωμα, συν 21.000 € ομπρελοκαθίσματα και συν 10.000 ο κοινόχρηστος χώρος. Το 1/3 αυτών των εσόδων θα παίρνει το Δημόσιο.

Για το θέμα αναπτύχθηκε ένας έντονος διάλογος για τα οικονομικά μεταξύ Δαβάκη και δημάρχου, για την περίοδο που ήταν αντιδήμαρχος οικονομικών ο Δ. Δαβάκης, ο οποίος ζήτησε το λόγο λέγοντας: «Να φέρετε για το 2011 τι όφειλε ο όρμος Ζώσκα στο Δήμο και τί όφειλαν οι καντίνες Καβουρίου. Και επίσης να φέρετε επί των ημερών σας τί οφείλουν οι καντίνες Καβουρίου πριν κάνετε τη δημοπράτηση.

 

Εκβραχισμοί και επέκταση της ακτής

Ο επικεφαλής της ΡΙΚΙΠ, Θάνος Ματόπουλος αναφέρθηκε στο ακίνητο του όρμου Ζώσκα, έκανε βασικές παρατηρήσεις.

Είχε ενημερώσει προ μηνών το δήμαρχο ότι οι νέοι μισθωτές: «είχαν προχωρήσει σε εκβραχισμό της παραλίας και είχαν κόψει και πυρνάρια. Σήμερα το μεσημέρι εργάτες “ίσιωναν” τις πεζούλες στην παραλία και μετέφεραν πέτρες και χώματα για να δημιουργήσουν περισσότερο χώρο για ομπρέλες.

Άρα εμείς το έχουμε δώσει το ελεύθερο να διαμορφώσει την ακτή κατά το δοκούν και να την μετατρέψει σε εμπορικό χώρο. Αυτό γίνεται με συνέργεια του Συμβουλίου, αν του δώσει αυτό το χώρο.

Αν δεν έκανε αυτές τις παρεμβάσεις ο χώρος που θα έπαιρνε μπροστά του δεν θα ήταν ούτε 150 τετραγωνικά και τώρα θα του δώσουμε 500», κατέληξε ο Θ. Ματόπουλος.

«Νομίζω ότι τα νούμερα που βγάζετε είναι αυθαίρετα. Η έκθεση που υπάρχει από την Τεχνική Υπηρεσία και συνοδεύει το εισηγητικό και η έκθεση που δύναται να καταλάβει είναι κατά 20% λιγότερη», ήταν η απάντηση του δημάρχου.

 

Πικρές αλήθειες

Πικρή αλήθεια είναι ότι ο αείμνηστος Γιώργος Κουλουβάρης, έφυγε “άκαιρα” από τη ζωή, πολύ πικραμένος γιατί έχασε το στέκι του...

Πικρή αλήθεια είναι ότι ο δήμαρχος προφανώς δεν γνώριζε πριν τον συγκεκριμένο κόλπο, για το πόσο και πως ήταν. Βέβαια θα μπορούσε να ρωτήσει πολλούς Βουλιαγμενιώτες, που παραμένουν πολλές ώρες καθημερινά στον κολπίσκο αυτό καθ΄ότι είναι λουόμενοι και οι ίδιοι περιποιούνται την παραλία. Ούτε γόπα δεν έβρισκες.

Ο κολπίσκος ήταν μικρός με ογκώδεις πέτρες από τη δυτική πλευρά, οι οποίες εξαφανίστηκαν. Η ανατολική του πλευρά είχε πολλά πρανή με μαλακά χώματα και φραγκοσυκιές που κι αυτές εξαφανίστηκαν. Δεύτερη ομπρέλα κάθετα δεν χωρούσε.

Το έχω βιώσει γιατί πηγαίνω πολύ συχνά. Τα περί σκουπιδιών, που αναφέρθηκε ο δήμαρχος, είναι η τακτική του δημάρχου, να τα προβάλει, όταν θέλει να χαρακτηρίσει έναν τόπο που έχει αποφασίσει να τον διαθέσει αλλιώς.

Η ανάπτυξη όταν είναι καταστροφική είναι και βλαπτική και στο συγκεκριμένο κόλπο είναι και τα δύο.

Εξωστρακίζεται” τελικά ο κάτοικος των 3Β από τις ακτές κολύμβησης. Η λογική του δημάρχου είναι καθαρά εισπρακτική και είναι κύριο μέλημά του να μισθώσει αιγιαλούς, κοινόχρηστους χώρους και παραλίες, ξεχνώντας ότι υπάρχει και ο δημότης - πολίτης που θέλει να απολαύσει μία φυσική ακτή.

Η διαφορά μας είναι ότι, εμείς κυριε δήμαρχε, θέλουμε παραλίες φυσικές. Όχι γεμάτες με όμορφα πλαστικά τραπεζοκαθίσματα που επιχειρείτε εσείς, ούτε βρώμικα πλαστικά που τα ξεβράζει η θάλασσα και οι λουόμενοι τα μαζεύουν συχνά - πυκνά.

Η εμπορική ανάπτυξη έχει όρια και δεν θα πρέπει να ξεπερνιούνται. Το επεσήμανε άλλωστε και ο φανατικός των Χρηματοοικονομικών και των επενδύσεων Σπ. Βαλάτας.

Αννα Μπουζιάνη

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 170 guests και κανένα μέλος