• Πώς αμείβεται η 25η Μαρτίου
  • *Βιντεοπαιχνίδια: ανάγκη για διασφάλιση επαρκούς προστασίας των παιδιών
  • Εαρινό πρόγραμμα εκδρομών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας
  • ΕΝΤΟΝΕΝ Η ΠΟΝΤΙΑΚΗ Wikipedia

Πώς αμείβεται η 25η Μαρτίου


Ο Άγγελος Φραγκόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της Γ.Σ.Ε.Ε. μας ενημερώνει για τις ισχύουσες νομοθεσίες που αφορούν την εθνική μας εορτή. Η 25η Μαρτίου έχει από το Nόμο καθοριστεί υποχρεωτική αργία όπου απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική δραστηριότητα καθώς βέβαια και η απασχόληση των μισθωτών, εκτός από εκείνες τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν την Κυριακή.


Έτσι ισχύουν τα εξής:

Επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν

Εάν δεν λειτουργήσει η επιχείρηση καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού.

Επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν

Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή εάν αμείβονται με ημερομίσθιο, θα πρέπει να πάρουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Εάν αμείβονται με μισθό, α) οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και αργίες δικαιούνται μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή για την αργία περιλαμβάνεται στο μηνιαίο μισθό, και β) αν οι μισθωτοί απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και τις αργίες δικαιούνται να λάβουν το 1/25 καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σ.Σ. Όλα αυτά βεβαίως υπό κανονικές συνθήκες, γιατί με όλα αυτά που ακούμε να συμβαίνουν μεταξύ εργοδοτών και υπαλλήλων το τελευταίο καιρό αμφιβάλω κατά πόσον θα εφαρμοστεί από όλες τις επιχειρήσεις.

 

 

*Βιντεοπαιχνίδια: ανάγκη για διασφάλιση επαρκούς

προστασίας των παιδιών


Ψηφίστηκε με μεγάλη  πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η έκθεση για την προστασία των ανηλίκων, όσον αφορά τη χρήση βιντεοπαιχνιδιών, η οποία καταδεικνύει την ιδιαίτερη προσοχή της ΕΕ σε θέματα προστασίας καταναλωτών και κυρίως ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως είναι τα παιδιά.

Τα βιντεοπαιχνίδια σήμερα είναι πολύ δημοφιλή μεταξύ διαφόρων ηλικιακών ομάδων. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα συνολικά έσοδα της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών στην  Ευρώπη υπερβαίνουν τα 7,3 δισ. ευρώ ετησίως. Η ΕΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεν διαθέτει σχετική νομοθεσία, έχει υιοθετήσει όμως και προωθεί ένα Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια το PEGI (Pan European Games Information), το οποίο αντικατέστησε έναν μεγάλο αριθμό υφιστάμενων εθνικών συστημάτων ηλικιακής διαβάθμισης των κρατών μελών και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το περιεχόμενο των βιντεοπαιχνιδιών.

Εισηγητής της έκθεσης για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ήταν ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Αγγελάκας ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη για την ύπαρξη αποτελεσματικών συστημάτων ελέγχου ηλικίας σε επιγραμμικά (online) βιντεοπαιχνίδια αλλά και σε ίντερνετ καφέ. Τέλος, υποστηρίζει την υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού κώδικα δεοντολογίας για τους εμπόρους λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών, προκειμένου να αποτρέπεται η πώληση επιβλαβών βιντεοπαιχνιδιών σε ανηλίκους τονίζοντας ότι οι παραγωγοί πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στη διαδικασία κατάρτισής του.

Σ.Σ. Ναι, και θα αφήσουμε τους εμπόρους να ευαισθητοποιηθούν για τους ανήλικους όταν το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι πωλήσεις τους. Θα γίνει κι αυτό όπως ακριβώς συμβαίνει και με το νόμο στα μπαρ και τα clubs, που λέει να μην επιτρέπεται η είσοδος ή να μη δίνεται αλκοόλ (αναλόγως το μαγαζί) σε άτομα κάτω των 18 ετών…

Δηλαδή, αυτά τα βινετοπαιχνίδια που έχουν σαν βάση τη βία δεν επηρεάζουν τον/την 19χρονο, 20χρονο, 30χρονο; Ίσως λιγότερο, αλλά η ψυχολογία δεν μπορεί να μένει ανέγγιχτη.

Που πήγαν αυτά τα ωραία παιχνιδάκια με τα ζωάκια και τα κάθε είδους ανθρωποειδή που σκαρφαλώνανε βράχια ή μαζεύανε φρουτάκια; Πολύ αθώο για την εποχή μας.

 

 

Εαρινό πρόγραμμα εκδρομών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας


Το νέο εαρινό πρόγραμμα εκδρομών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας εγκρίθηκε για δικαιούχους παροχών Νομού Αττικής.


Το πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με διπλάσιους προορισμούς σε σχέση με πέρυσι, ανανεωμένο, απευθύνεται σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, σε 3.900 άτομα, έναντι 2.080 πέρυσι και περιλαμβάνει 3 και 4ήμερες εκδρομές που θα πραγματοποιηθούν το χρονικό διάστημα από 26 Μαρτίου μέχρι 3 Μαΐου, με εξαίρεση το χρονικό διάστημα από 16-19 Απριλίου, που δεν θα πραγματοποιηθούν εκδρομές λόγω της Μ. Εβδομάδας.

Η παραλαβή των εισητηρίων ξεκίνησε την Πέμπτη 19 Μαρτίου για τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους οι οποίοι θα μπορούν να τα παραλάβουν καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 8:00 – 14:00, μέχρις ότου αυτά εξαντληθούν, από τα γραφεία διανομής του Ο.Ε.Ε. στην Αττική:

Αθήνας - Πατησίων 125

Αθήνας - Αγ. Μάρκου 11

Πειραιά - Ομ. Σκυλίτση 19

Περιστερίου - Θίσβης 7

Αργυρούπολης - Αργυρουπόλεως 94-96

Ν. Ιωνίας - 28ης Οκτωβρίου 42,

προσκομίζοντας τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά (αστυνομική ταυτότητα, θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας, απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης με 100 ημερομίσθια το 2008, Α.Φ.Μ., αρχική απόφαση συνταξιοδότησης).


Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όσοι κάνουν χρήση φέτος μικτού προγράμματος παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

 

 

ΕΝΤΟΝΕΝ Η ΠΟΝΤΙΑΚΗ Wikipedia

 

Για όσους δεν κατάλαβαν, η Ποντιακή Wikipedia είναι γεγονός.

 


Σίγουρα θα γνωρίζετε αλλά και θα χρησιμοποιείτε την Wikipedia (Γουικιπαίδεια), την ελεύθερη διαδυκτιακή εγκυκλοπαίδεια, που αναπτύσσεται συμμετοχικά από εθελοντές χρήστες και διαμορφώνει συνειδήσεις στην εποχή μας. Με γνώμονα την αγάπη για τον Πόντο και ειδικότερα για τη διάλεκτο, την πλησιέστερη προς την αρχαία ελληνική γλώσσα η οποία συνεχίζει να ομιλείται σήμερα όπου υπάρχουν Πόντιοι, την 23η Σεπτεμβρίου 2007 τέθηκε σε λειτουργία από τρεις νέους ανθρώπους, η δοκιμαστική έκδοση της Ποντιακής Wikipedia, με πρότυπο την ελληνική και την αγγλική.

Λέγοντας «ποντιακή» εννοούμε ότι τα άρθρα της συγκεκριμένης εγκυκλοπαίδειας γράφονται αποκλειστικά στην ποντιακή διάλεκτο. Στόχος είναι φυσικά, να γίνει  ένας συνδυασμός της νέας τεχνολογίας και της παλιάς συνήθειας (παράδοσης, γνώσης και ιστορίας) με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι ώστε να μπορεί να ανατρέχει στο εξής ο κάθε ενδιαφερόμενος, που θέλει να εξασκήσει τις γνώσεις του στην  ποντιακή διάλεκτο και παράλληλα να καλυφθούν κυρίως τα «ποντιακά θέματα» και όχι μόνο.

Για την ιστορία, κρίνεται  σκόπιμο να αναφερθούν  οι συνιδρυτές αυτού του έργου, που αποτέλεσαν και το βασικό κορμό της προσπάθειας με δημιουργίες, επεξεργασίες και βελτιώσεις των κειμένων. Πρόκειται για τους: Γρηγοριάδη Ηλία, Έλληνα ομογενή από το Oberhausen του Nordrhein-Westfalen της Γερμανίας, με Ποντιακή καταγωγή  από τη πόλη του Κιλκίς.

Παπαδόπουλο Δ. Ευστάθιο,  Έλληνα απόδημο από το Ellwangen της Baden-Württemberg της Γερμανίας με Ποντιακή καταγωγή  από το Λουτροχώρι του Δήμου Σκύδρας  Νομού Πέλλης και Γρηγορούδη Κωνσταντίνο,  από τη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από τη Καππαδοκία. 

Δέκα μήνες αργότερα εντάχθηκαν στην αρχική ομάδα  κοινότητα και οι μη Πόντιοι, αλλά θερμοί υποστηρικτές τούτης της προσπάθειας Διακονικολάου Ζαχαρίας, από την Ιαλυσό-Ρόδου, ηλικίας 16 ετών (!!!)  και Παλιουδάκης Άγγελος,  από την Αθήνα.

Μετά από δεκαπέντε μήνες σκληρής και επίμονης δουλειάς, οι παραπάνω εκπλήρωσαν όλους τους σχετικούς όρους που θέτει ως στάνταρτ του διεθνούς  ιδρύματος της «Γουικιπίντια», το οποίο είναι υπεύθυνο για κάθε προσπάθεια δημιουργίας νέας Wikipedia.

Έτσι την 7η Ιανουαρίου 2009, δόθηκε η σχετική έγκριση για τη κανονική έκδοση της Ποντιακής Wikipedia σε δική της ανεξάρτητη σελίδα και από την 5η Μαρτίου άρχισε η κανονική της λειτουργία στη σελίδα:

http://pnt.wikipedia.org/


Τα μέλη της κοινότητας, καλούν όλους όσους γνωρίζουν την ποντιακή, να στηρίξουνε την προσπάθεια αυτή και να συνεισφέρουν στην Ποντιακή Wikipedia, η οποία  είναι πλέον κοινό κτήμα όλων των Ελλήνων Ποντίων και Ποντιόφωνων παγκοσμίως.

Με τη Ποντιακή Wikipedia,  της οποίας η άδεια επίσημης λειτουργίας δόθηκε παράλληλα με την αναφορά στον Άτλαντα γλωσσών της UNESCO για την ποντιακή διάλεκτο,   πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικότατο βήμα για τη διάσωση και παράλληλα διάδοση της σχεδόν 3 χιλιετιών αρχαιοελληνικής αυτής διαλέκτου, στις γενεές του μέλλοντος.


Ποντιακή Wikipedia: «ανοιχτόν εγκυκλοπαίδεια ντο γράφκεται και τρανείν απ' ατείνς που θέλνε».

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 404 guests και κανένα μέλος