«Δεν είναι ρεαλιστική για το Δήμο Σαρωνικού η λύση της Ψυττάλειας» ήταν η απάντηση της Περιφέρειας Αττικής προς το Δήμο Σαρωνικού, εις απάντηση επιστολής που είχε αποστείλει ο Δήμος.

Ανάλογη, αρνητική απάντηση, έλαβε και από την ΕΥΔΑΠ, όταν της κοινοποίησε με επιστολή του την αλλαγή της απόφασης τους να προχωρήσουν σε ενέργειες για σύνδεσή τους με Ψυττάλεια: «Αποκλείεται κατηγορηματικά η λύση της Ψυττάλειας, καθώς τεκμηριωμένη μελέτη ομάδας αρμοδίων καθηγητών του Εθνικού Μεσόβιου Πολυτεχνείου αναφέρει, ότι το σημερινό ρυπαντικό φορτίο δεν επιτρέπει τη λυσή αυτή».

Έτσι λοιπόν ο Δήμος Σαρωνικού βρίσκεται και πάλι στο “νεκρό” σημείο όσον αφορά την τακτοποίηση των λυμάτων του, μετά την ακύρωση της απόφασης του Δ.Σ. που όριζε δημιουργία ΒΙΟ.ΠΑ στο χώρο του.

Να θυμίσουμε τη θυελλώδη ειδική δημοτική (Νοέμβριος 2017) συνεδρίαση που έγινε με αίτημα δημοτικών συμβούλων για τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για αναζήτηση σύνδεσης με Ψυττάλεια.

Σημειωτέον ότι η Διαπαραταξιακή Επιτροπή δεν συνεδρίασε ποτέ, αν και κατ’ επανάληψιν εκλήθησαν οι σύμβουλοι που είχαν οριστεί.

Δικαιώνεται τελικά ο δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης, που πήρε το βάρος πάνω του και προχώρησε σε δημιουργία ΚΕΛ στο Δήμο του, αλλά τον φρενάρησαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Μετά τις παραπάνω αρνητικές απαντήσεις, ο δήμαρχος Σαρωνικού ενημέρωσε διεξοδικά το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, στη δημοτική συνεδρίαση, (26.2.2018), μετά και από ερώτημα της Αγγ. Ράπτη. για τις επιστολές που έλαβε από Περιφέρεια και ΕΥΔΑΠ σε απάντηση δικών του ερωτηματικών επιστολών.

OXI από την Περιφέρεια

Η Περιφέρεια απαντά μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να επισημανθεί ότι η λύση μεταφοράς στην Ψυττάλεια, ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπη, δεν ικανοποιεί την αρχή της εγγύτητας (proximity principle), η οποία πέρα από ικανοποίηση ενός αισθήματος περί δικαίου, προσφέρει το μεγάλο πλεονέκτημα της επί τόπου αξιοποίησης των λυμάτων μέσω επαναχρησιμοποίησης.

[...] Ως αποτέλεσμα των διερευνήσεων αυτών και με δεδομένο το γεγονός ότι η σύνδεση των υπό μελέτη περιοχών οδηγεί σε αύξηση του εισερχόμενου φορτίου στο ΚΕΛ Ψυττάλειας, η οποία δεν μπορεί να απορροφηθεί από το υφιστάμενο έργο, καθώς και τη σημαντική απόσταση του ΚΕΛ Ψυττάλειας από την περιοχή μελέτης (Δ. Σαρωνικού), η λύση της διοχέτευσης των λυμάτων στην Ψυττάλεια δεν είναι ρεαλιστική. Μία τέτοια επιλογή, πέραν των μειονεκτημάτων που αναφέρονται στην παραπάνω, απαιτεί μία σειρά από σημαντικές τεχνικές επεμβάσεις υψηλού κόστους, τόσο στο υφιστάμενο δίκτυο αποχέτευσης της ΕΥΠΑΠ, όσο και στο ίδιο το ΚΕΛ Ψυττάλειας, με αποτέλεσμα η λύση της μεταφοράς των λυμάτων στην Ψυττάλεια να είναι και τεχνικά πολύπλοκη και ιδιαίτερα δαπανηρή».

Τέλος θεωρεί τη λύση της χωροθέτησης και κατασκευής ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων ως μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική παρέμβαση, ίσως μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα.

Αρνητική και η ΕΥΔΑΠ

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, Κων. Παπαδόπουλος, απαντά στην επιστολή του δημάρχου, επίσης αρνητικά τονίζοντας την έκπληξή του για την αλλαγή της απόφασής τους για δημιουργία ΚΕΛ στο Δήμο τους. Αφού επισημαίνει ότι “η ΕΥΔΑΠ κρίνει και αποφασίζει αποκλειστικά με τεχνικά, επιστημονικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια”, γράφει μεταξύ άλλων:

«1. Αποκλείεται κατηγορηματικά η λύση της Ψυττάλειας, καθώς τεκμηριωμένη μελέτη ομάδας αρμόδιων καθηγητών του Ε.Μ.Π αναφέρει, ότι το σημερινό ρυπαντικό φορτίο δεν επιτρέπει τη λύση αυτή.

Υποστηρίζει την υιοθέτηση μιας λύσης, που θα εφαρμόζεται η αρχή της εγγύτητας, όπως συμβαίνει ήδη σήμερα με άλλους γειτονικούς Δήμους (Λαυρεωτική, Παιανία, Κορωπί, Μαρκόπουλο), ή πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον (Δ. Μαραθώνα, Σπάτων – Αρτέμιδος, Ραφήνας – Πικερμίου).

«3. Ήδη υφίστανται πρόστιμα από την Ε.Ε. τα οποία, σύφωνα με το Νόμο, θα επιμεριστούν στους αντίστοιχους Δήμους». [...]

  1. 5. Ο σχεδιασμός της ΕΥΔΑΠ, όσον αφορά το ΒΙΟ.ΠΑ. προβλέπει την κατασκευή του πλέον σύγχρονου και τεχνολογικά προηγμένου Κ.Ε.Λ. της Ευρώπης».

 

Αντίθετοι 5 Δήμαρχοι του Πειραιά και ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Γαβρίλης

Ο Δήμαρχος Γ. Σωφρόνης ενημέρωσε ακόμα το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου και για το υπόμνημα που έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Γαβρίλης, το οποίο συνυπογράφουν οι Δήμαρχοι Πειραιά, Περάματος, Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Νίκαιας Ρέντη, οι οποίοι εκφράζουν τη θέση «ότι δεν μπορεί το ΚΕΛ Ψυττάλειας να δεχθεί τα λύματα του Δήμου Σαρωνικού. Σημειώνουν μάλιστα την έντονη αντίθεση τόσο των ίδιων, όσο και των φορέων και των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, στα όρια της οποίας λειτουργεί η Ψυττάλεια».

Kαυστικός ο Δήμαρχος

Αφού ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Δ.Σ. για το περιεχόμενο των επιστολών, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σύντομα μια λύση στο ζήτημα.

Eπεσήμανε ότι συγκάλεσε τη Διαπαραταξιακή, αλλά δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, εκτός του Νίκου Βολάκου, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της, προφανώς γιατί δεν τους ενδιαφέρει να δοθεί λύση στο πρόβλημα της αποχέτευσης, αλλά τους ενδιαφέρει απλά να εμποδίσουν τη σημερινή Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει το σχεδιασμό της.

Ανέδειξε την πολιτική ευθύνη του Π. Φιλίππου, ο οποίος υποστηρίζει μια λύση την οποία η προϊστάμενη πολιτική του αρχή, η Ρένα Δούρου, χαρακτηρίζει ως μη ρεαλιστική.

«Σε ένα τόσο ζωτικής σημασίας θέμα για τον τόπο μας, όπως της αποχέτευσης, η διαφορά αντίληψης κι αντιμετώπισης πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνέπεια και πολιτικό τρόπο, ώστε να δοθεί μια καθαρή λύση. Ο κ. Φιλίππου πρέπει είτε να συνταχθεί με τη θέση της κας Δούρου αλλά και του κ. Γαβρίλη. Είτε να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Επίσης ζήτημα δημιουργεί το γεγονός ότι η κα Δούρου ουσιαστικά τον διαψεύδει, όταν ο ίδιος υποστήριζε στο Δ.Σ του περασμένου Νοεμβρίου ότι πλέον η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή νέων ΚΕΛ στην Αττική. Το ερώτημα είναι εύλογο. Ποιος λέει ψέματα; Ο κ. Φιλίππου ή η κα Δούρου;», κατέθεσε με καυστικό τρόπο ο δήμαρχος Γ. Σωφρόνης.

Εισηγήθηκε δε να δημιουργηθεί, μετά από αναμόρφωση του προϋπολογισμού κωδικός, που να προβλέπει κονδύλι για την ανάθεση μελέτης στο ΕΜΠ που θα υποδεικνύει ποια είναι η καλύτερη λύση, τεχνικά και οικονομικά, για την υποδοχή των λυμάτων του Δήμου Σαρωνικού.

Το ζήτημα θα τεθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Είμαστε η Δημοτική Αρχή που θα δώσει λύση στο πρόβλημα”

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ενημερώσαμε ως Διοίκηση με υπευθυνότητα και σοβαρότητα το Δημοτικό Συμβούλιο για όσες ενέργειες έχουμε κάνει, για να δοθεί λύση σε ένα ζήτημα που αποτελεί ντροπή για τον τόπο μας και την ποιότητα ζωής μας. Αποκαλύψαμε ποιοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν δήθεν λύσεις, που στερούνται οποιουδήποτε ρεαλισμού. Δεν φοβόμαστε την αλήθεια. Άλλοι την φοβούνται. Επενδύουν στη διαιώνιση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος, για να διασωθούν πολιτικά. Δεν θα τους το επιτρέψω. Ψέματα, συκοφαντίες και “παιχνίδια στην πλάτη” των συμπολιτών μας, σε βάρος της ζωής της δικής μας και των παιδιών μας, δεν θα αφήσω να γίνουν.

Δεσμεύομαι προσωπικά ότι η δική μας Διοίκηση θα είναι αυτή που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της αποχέτευσης. Με απόλυτα τεκμηριωμένο επιστημονικά τρόπο, θα βρούμε μια οικονομικά και τεχνικά εφικτή λύση, για να πάψουμε να ζούμε τον 21ο αιώνα με βόθρους και λύματα στις αυλές μας».

 

Αννα Μπουζιάνη

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 173 guests και κανένα μέλος