Κινήσεις κατοίκων ταράζουν τα νερά για τον κεντρικό πολεοδομικό ιστό της Βούλας, που με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (18/12/2017), πιθανόν να μεταβληθεί σε χώρο γενικής κατοικίας. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις που παράνομα βρίσκονται εγκατεστημένες ήδη (δεν είναι όλες), θα νομιμοποιηθούν, αλλά και κάποιες νέες που θα μπορούν να εγκατασταθούν, αλλοιώνοντας παντελώς το πολεοδομικό τοπίο της πόλης.

Βέβαια η Δημοτική Αρχή των 3Β, με εισηγητή το δήμαρχο Γρ. Κωνσταντέλλο, τόνισε στην εισήγησή του, ότι ο λόγος που προτείνει τη μετατροπή της περιοχής σε γενικής κατοικίας, είναι για να τακτοποιηθούν κάποιες επιχειρήσεις και να μην επιτρέψει να ανοίξουν άλλες, βάζοντας περιορισμούς στις επιτρεπόμενες χρήσεις, που ορίζει ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ) στη γενική κατοικία.

Άμεσα θιγόμενοι μ’ αυτή την εξέλιξη θα είναι οι μόνιμοι κάτοικοι και ιδιοκτήτες των κατοικιών της συνοικίας “Πολιτεία” που έχουν αρχίσει τις κινητοποιήσεις και τις προσφυγές προκειμένου να το σταματήσουν.

Και βέβαια, για άλλη μια φορά, σ’ αυτή τη χώρα επιβραβεύονται οι παράνομοι που με το “έτσι θέλω” ή με “υποσχέσεις” άνοιξαν επιχείρηση, που δεν επιτρεπόταν η χρήση της, ενώ κάποιοι άλλοι και μάλιστα κάτοικοι του Δήμου “μετανάστευσαν” για να μην πράξουν το ίδιο.

 

Δεν υπήρχε το θέμα στην ημερήσια διάταξη

Το “πονηρό” της υπόθεσης, όπως καταγγέλουν κάτοικοι που το έμαθαν από “σπόντα”, είναι ότι στην αναγγελία του θέματος, πουθενά δεν έγραφε ότι θα συζητηθεί αλλαγή χρήσεων γης, αλλά ακόμα και στα πρακτικά της συνεδρίασης πρέπει να το ...μυρίσεις για να το βρείς.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της 18/12/2017 και ήταν το 2ο  της ημερήσιας διάταξης με τίτλο: «Μελέτη Τροποποίησης Ρυμοτομικού Σχεδίου οδών Ποσειδώνος - Βασ. Παύλου». Πουθενά δεν αναφέρει αλλαγή χρήσεων γης, που τελικά συζητήθηκε και αποφασίστηκε.

Αρχικά μίλησαν για την αλλαγή των ρυμοτομικών γραμμών στο Οικοδομικό Τετράγωνο (Ο.Τ.) 214 (τμήμα της οδού Διγενή και Ναυσικάς) που υπάρχει ασυμφωνία απόκλισης. Με την αλλαγή του ρυμοτομικού οι δύο πλάγιες όψει του Ο.Τ. 214,  Διγενή έως Ναυσικά και στην Αυλώνος μετακινείται κατά δύο μέτρα η ρυμοτομική γραμμή.

Αφού ανέλυσε ο δήμαρχος γιατί πρέπει να γίνει αυτή η μετατόπιση της ρυμοτομικής γραμμής, προχώρησε σε ένα άλλο θέμα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στα πρακτικά «...πάμε τώρα σε ένα τρίτο ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με την περιβόητη διαδικασία χρήσεων γης». Πουθενά στον τίτλο του θέματος δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο.

Ξεφυλλίζοντας τα πρακτικά διαβάζουμε, ομιλώντας ο δήμαρχος: «Υπάρχει του 1985 μία ερμηνεία για το τί είναι καταστήματα. Στα καταστήματα, στην ερμηνεία αυτή έχει εμφιλοχωρήσει μία τελείως διασταλτική ερμηνεία κατά πως φαινότανε στον οποιονδήποτε ερμήνευε το συγκεκριμένο διάταγμα. Τότε δεν υπήρχε στα καταστήματα, ο διαχωρισμός υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικά και αυτή τη στιγμή υπάρχουν σειρά καταστημάτων που λειτουργούν στο εμπορικό κέντρο της περιοχής μας, τα οποία βασίζονται σε μία γνωμοδότηση που έχει δώσει η Νομική Υπηρεσία του Δήμου, συγκεκριμένα ο κος Γιατράς, η οποία από κάποιους μπορεί να θεωρηθεί οριακής διασταλτικής ερμηνείας.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι σήμερα οποιαδήποτε εμπορική χρήση υπάρχει στην περιοχή του κέντρου της Βούλας, ακόμη και τα καταστήματα τα οποία λειτουργούν εδώ και δεκαετίες, μπορεί να κριθούν ότι λειτουργούν με ένα λάθος, με μία λάθος ερμηνεία το τι είναι κατάστημα ή όχι και το χειρότερο ποιο είναι; Ήδη μέσα σ’ αυτά υπάρχουν χρήσεις, όπως τα φροντιστήρια, ή οι χώροι άθλησης ή θρησκευτικοί χώροι».

[σ.σ. είναι διασταλτική ερμηνεία· και το χαρακτηρισμένο εμπορικό κέντρο έχει νόμιμα εγκατεστημένες επιχειρήσεις, όχι όμως οι μετέπειτα, που άλλαξαν τη φυσιογνωμία (μπαράκια κλπ.)].

Συνεχίζουμε από τα πρακτικά:

Συνεπώς, δραττόμεθα της ευκαιρίας να πάμε εμείς και να προσδιορίσουμε αυτά που βρίσκονται μέσα στις χρήσεις του άρθρου 8 που είναι τουρισμός, αναψυχή και παραθεριστική κατοικία. Ποια απ’ αυτά με δική μας ρύθμιση, τα οποία είναι μόνο τα υφιστάμενα, δεν προσθέτουμε καμμία νέα χρήση, τις υφιστάμενες οι οποίες βρίσκονται υπ’ ατμόν (σ.σ. τα παράνομα δηλαδή), παραδείγματος χάριν σήμερα υπάρχει ένα γυμναστήριο στην περιοχή, όχι τρία, ένα. Υπάρχει αυτή τη στιγμή διαδικασία όπου αυτό το ένα γυμναστήριο, βρίσκεται στη διαδικασία να κλείσει από την Περιφέρεια, γιατί δεν προβλέπεται.

(σ.σ. να θυμίσουμε εδώ στο δήμαρχο ότι υπήρχε ένα γυμναστήριο, πριν από το σημερινό που αναγκάστηκε να κλείσει κάτω από συνεχείς διώξεις κάποιων ανταγωνιστών...).

Συνεχίζει ο δήμαρχος: Αυτό λοιπόν το οποίο λέμε εμείς είναι, στην τροποποίηση αυτή να εισηγηθούμε, δεν ξέρουμε αν θα γίνει αποδεκτό, μπορεί να το στείλουν στον κάλαθο των αχρήστων, εμάς είναι γνωμοδοτική η άποψή μας. Ότι στα συγκεκριμένα και μόνο Ο.Τ. 198 - 199 - 202 - 203 - 205 - 206 - 207 208 και το 180 - 214 - 215 και στα οικόπεδα τα οποία έχουν πρόσωπο τη Βασ. Παύλου και μόνο, προτείνω να επιτρέπονται:

― καταστήματα,
― ξενώνες έως 20 κλινών,
― εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση τις υπεραγορές και τα πολυκαταστήματα,
― κτίρια εκπαίδευσης
― εστιατόρια
― αναψυκτήρια με εξαίρεση τα κέντρα διασκέδασης
― θρησκευτικοί χώροι
― κτίρια κοινωνικής πρόνοιας,
― γραφεία, Τράπεζες
― κοινοφελείς οργανισμοί, ΚΑΠΗ.
 

Συνεπώς για να κλείσω, αυτό το οποίο επιχειρούμε είναι να προστατεύσουμε το πιο διακεκαυμένο  από πλευράς χρήσεων γης, που βρίθει από κινδύνους κομμάτι, καθόσον σήμερα όλες οι αποφάσεις οι οποίες έχουμε και θεωρούσαμε ότι μας προστατεύουν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχουν ανατραπεί άρδην».

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, βέβαια όπως σημειώνει άλλωστε και ο δήμαρχος, είναι γνωμοδοτική, αλλά όταν ο ίδιος ο Δήμος προτείνει, έχει μία βαρύτητα στην απόφαση που θα πάρουν η Περιφέρεια και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τί σημαίνει όμως περιοχής γενικής κατοικίας;

Γι’ αυτούς που κάνουν πλοήγηση στον ιστοχώρο τους προτείνουμε να μπούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος να δουν τις 47 χρήσεις που προβλέπονται στη γενική κατοικία http://www.opengov.gr/minenv/?p=8439

Γι’ αυτούς που δεν κάνουν χρήση του ιντερνετ, σημειώνουμε ότι μέσα στο άρθρο (04-.3 γενική κατοικία) επιτρέπονται 47 και πλέον χρήσεις από Εκπαιδευτήρια, Κέντρα Ερευνας, ΚΤΕΟ, Γωνιές ανακύκλωσης, μέχρι εγκαταστάσεις υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων μέχρι 300 άτομα, Εγκαταστάσεις σταθμών βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας και, και...

Η Δημοτική Αρχή βέβαια εξαίρεσε τις περισσότερες από τις παραπάνω δραστηριότητες, αλλά αυτό δεν διασφαλίζεται...

Η ένσταση των κατοίκων είναι ότι κανείς δεν ενημερώθηκε γι’ αυτή την αλλαγή. Δεν έγινε καμμία ενημέρωση και καμμία διαβούλευση, αν μη τι άλλο, με τους κατοίκους  που θίγονται.

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Την πρόταση καταψήφισε ο Δημ. Κιούκης, ενώ παρών έδωσαν ο Λ. Αργυρουδάκης και η Μαρία Σίνα. Ο Δημ. Δόγκας την ψήφισε με την παρατήρηση να ισχύει μόνο από τη Ζεφύρου μέχρι τη Διγενή.

Aννα Μπουζιάνη

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 288 guests και κανένα μέλος