Συνάντηση Δημάρχων με τον Υπουργό Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε (8/2/18) για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης των θεμάτων που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Νικαίας -Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, ευχαρίστησε τον υπουργό Εσωτερικών για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκλησή τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 45 δήμαρχοι, όπου ο Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης τους ενημέρωσε για τον τρόπο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών, για την απλή αναλογική για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δήμαρχοι, διαχείριση απορριμμάτων και άλλα.

Ο Π. Σκουρλέτης εξήγησε δε ότι «δεν υπάρχει εκλογικό σύστημα που να απαντάει σε όλες τις παθογένειες της αυτοδιοίκησης, να βάζει δηλαδή ως δια μαγείας στην άκρη, συμπεριφορές, σκοπιμότητες, εκβιασμούς, αλισβερίσια. Υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά. Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά διεξοδικά και χωρίς καμία πρόθεση να συμπιέσουμε τον χρόνο της συζήτησης», απαντώντας στις αντιδράσεις δημάρχων για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές.

Στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων Αττικής, σημείωσε ότι αν δεν μπορέσουμε να απαντήσουμε μ ένα βιώσιμο τρόπο, δεν νομίζω ότι οι πολίτες θα κάνουν διακρίσεις για το ποιος έχει την ευθύνη και ποιος δεν την έχει. Όλων τα πρόσωπα θα μπουν στην ίδια μεριά του κάδρου και πρότεινε να γίνει ειδική συζήτηση και με την παρουσία της περιφερειάρχη Αττικής.

Για το θέμα που έχει προκύψει για την απαλλαγή των τελών από μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και ταλαιπωρεί τους Δήμους γιατί οι δημότες - δικαίως - το απαιτούν, αλλά οι Δήμοι δεν έχουν νόμο για να το εφαρμόσουν, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί τροπολογία που θα αντιμετωπίζει με σαφήνεια την απαλλαγή των τελών από μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Την ερώτηση επί του θέματος κατέθεσε ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, ο οποίος σημειωτέον με συνεχείς επιστολές από το 2015 έως και τις αρχές του 2017 είχε θέσει το ζήτημα αυτό και είχε προτείνει την άμεση νομοθετική ρύθμιση πολύ πριν ανακινηθεί το θέμα με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης του Συνηγόρου του Πολίτη που έπαιρνε θέση και παρότρυνε τις διοικήσεις των Δήμων σε συγκεκριμένη ερμηνεία, που άφηνε όμως εκτεθειμένες τις υπηρεσίες των Δήμων. Το ζήτημα είχε μόνο μια λύση: την νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση..

Τους ενημέρωσε ακόμη για δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ύψους 740 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν στοχευμένες ενέργειες, αυτόνομες ή συμπληρωματικές σε μεγαλύτερες δράσεις για το 2018. Επίσης για τις προσκλήσεις σχετικά με την προμήθεια μηχανημάτων έργου και κατασκευής παιδικών χαρών, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ, αλλά και για τα 95 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μπορέσουν οι υφιστάμενοι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί σταθμοί να συμμορφωθούν με το νέο σύγχρονο πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας. Τόνισε επίσης ότι θα δρομολογηθεί η κωδικοποίηση των νόμων της αυτοδιοίκησης και υπεγράφη πρόσφατα η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου.

 

Στη συνέχεια εξελίχθηκε ένας διάλογος με τους δημάρχους και τον Υπουργό, όπου οι δήμαρχοι ζήτησαν μεταξύ άλλων την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. «Ζούμε ένα απίστευτο μαρτύριο! Στείλαμε τον Ιούλιο του 2017 στην Αποκεντρωμένη τον καινούργιο οργανισμό του Δήμου μας σε εφαρμογή του σχετικού νόμου κι ακόμη περιμένουμε την έγκριση του!», δήλωσε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης.

peda kiousis

 

Παρεμβάσεις έγιναν από τον αντιδήμαρχο Ζωγράφου, Χάρη Σταματάκη, για το νόμο 4412, που αφορά Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών, τονίζοντας ότι ο «συγκεκριμένοw νόμος μας έκοψε τα χέρια…! Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τα τόσα προβλήματα που δημιούργησε στην αυτοδιοίκηση αν νωρίτερα είχαμε κουβεντιάσει τις διατάξεις του», αλλά και τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης Γιώργου Κουτελάκη, που είπε: «ο ν.4412 θέλει επειγόντως διόρθωση τουλάχιστον στα σημεία που λειτούργησε ανασχετικά με επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας…»

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «είναι ένα μεγάλο πρόβλημα» και ενημέρωσε ότι έχουν δεσμευθεί οι συναρμόδιοι υπουργοί «για κάποιες διορθωτικές τροπολογίες οι οποίες περιέχονται σε Ν/Σ το οποίο πρόκειται να περάσει και από το υπ. Οικονομικών».

Σε προβλήματα δυσλειτουργίας στο Δημοτολόγιο και στο Ληξιαρχείο [Μητρώο Πολιτών] αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Παλλήνης, Αθ. Ζούτσος.

Ζητούν οι δήμαρχοι ακόμη:

Η ευθύνη καθαρισμού των ρεμάτων να μεταβιβαστεί στους Δήμους. «Για να ξέρουμε τι μας γίνεται και για να μην μπαίνουμε στο κατακαλόκαιρο με τα ρέματα πηγμένα στις καλαμιές και στη βλάστηση…»

Ο πρώην ΟΣΚ και σήμερα ΚΤΥΠ (εντάχθηκε στο υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών) δεν μεταβιβάζει την κυριότητα των Σχολείων στους Δήμους με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η όποια παρέμβαση επισκευαστικής εργασίας. «Σε πολλές περιπτώσεις δεν μας δίδουν ούτε την άδεια για να παρέμβουμε…»

Υποστελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων. «Πώς να λειτουργήσει ο Δήμος μου, -δήλωσε ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημ. Κιούσης - μετά την συνταξιοδότηση 60 ατόμων;»

Επαναφορά της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους, ζήτησαν ακόμη οι Δήμαρχοι τονίζοντας να εξαιρεθούν οι μεγαλοοφειλέτες αλλά να δώσουν «μια ακόμη ευκαιρία στους συμπολίτες μας που στενάζουν από την οικονομική κρίση…». «Τα ανείσπρακτα στο Δήμου είναι κοντά στα 10 εκατ. €. Αν δεν επανέλθει η ρύθμιση, θα ‘χουμε πρόβλημα.» επεσήμανε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ κλείνοντας τη συνάντηση σημείωσε μεταξύ άλλων: Η σημερινή συζήτηση με τον Πάνο Σκουρλέτη θα κωδικοποιηθεί από την Επιτροπή Θεσμών της ΠΕΔΑ και τα όσα ακουστούν σήμερα, εδώ, είτε με τη μορφή προτάσεων, είτε επισημάνσεων, θα τεθούν εκ νέου ενώπιον του υπουργού και των συνεργατών του για να απαντηθούν και σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτό να δρομολογηθούν προς επίλυση.,

Σε ότι αφορά τον προγραμματισμό της ΠΕΔΑ στο αμέσως επόμενο διάστημα. Την Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018 και ώρα 12. 00 στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΔΑ τετραμελής πανεπιστημιακή ομάδα με επιστημονικό υπεύθυνο τον Νικόλαο Κομνηνό-Χλέπα θα παρουσιάσει μελέτη υπό τον τίτλο «Λειτουργία και κατηγορίες των Δήμων στην Περιφέρεια Αττικής.» Πρόκειται για μια δύσκολη ιστορία την οποία κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξουμε.

...Η ΠΕΔΑ προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην σύνταξη και άλλων μελετών πέρα από την κατηγοριοποίηση των Δήμων και για άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως η ενεργειακή εξοικονόμηση η οποία λόγω των μνημονίων πήγε πάρα πολύ πίσω και κάποια στιγμή πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά καθώς και για τα νερά και για τα ρέματα.

Κλείνοντας την παρέμβαση μου, θέλω να ζητήσω από τον παρευρισκόμενο υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη όταν θα είναι έτοιμος για το πρόγραμμα εξοπλισμού των Παιδικών Χαρών και τα μηχανήματα έργου, αν είναι δυνατόν ακόμη και την επόμενη ημέρα να γίνει μια νέα συνάντηση εδώ, θα είναι πολύ σημαντικό για όλους μας.

Τέλος σε ότι αφορά τις Σχολικές Επιτροπές οι οποίες ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές «δίνονται» στους διευθυντές των Σχολείων, προκύπτουν πολλά θέματα. Προτείνουμε να κλείσει η τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδος και σε όποιες αλλαγές καταλήξουμε να ισχύσουν από την επόμενη περίοδο.

Αννα Μπουζιάνη

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 85 επισκέπτες και κανένα μέλος