Γράφαμε στο φ. 1018, για το σύμφωνο συναντίληψης που συμφωνήθηκε μεταξύ του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με το σκεπτικό να δημιουργηθεί μέσα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ευελπίδων, στη Βάρη, μονάδα ολικής επεξεργασίας απορριμμάτων.

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο (29/1/18) ο δήμαρχος ενημέρωσε - εκ νέου - το σώμα ότι ξεκίνησε ο διάλογος, ότι το σύμφωνο αποτελεί το πρώτο στάδιο του υπό συζήτηση έργου και δεν δεσμεύει το Δήμο για κάποια συγκεκριμένη ενέργεια εκτός από τη δημιουργία επιτροπής Στρατηγικής Συνεργασίας. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν τρία άτομα από το Δήμο με τους αναπληρωτές τους και τρία άτομα από το ΥΠΕΘΑ. Από πλευράς Δήμου, με πρόταση του Δημάρχου, θα συμμετέχει ο δήμαρχος, ένας διευθυντής του Δήμου και ένας επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης. Για τον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης εξέφρασε την επιθυμία συμμετοχής του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σπύρος Πανάς, δηλώνοντας πως θεωρεί πολύ σημαντικό ένα τέτοιο έργο. Για την αναπληρωματική θέση δήλωσε ενδιαφέρον, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Θάνος Ματόπουλος.

Ο Δήμαρχος ζήτησε να συνεννοηθούν μεταξύ τους τα μέλη της αντιπολίτευσης και να καταθέσουν κοινή πρόταση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα συσταθεί και η επιτροπή.

Παράλληλα με την Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού, ο Δήμαρχος πρότεινε να δημιουργηθεί επικουρικά επιτροπή παρακολούθησης του έργου η οποία θα συμμετέχει σε όλα τα στάδια των συζητήσεων και θα έχει γνωμοδοτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα. Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν, εφ’ όσον το επιθυμούν, όλες οι δημοτικές παρατάξεις, αλλά και όσοι εκπρόσωποι φορέων της πόλης το επιθυμούν. Ζητήθηκε απ’ όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, να εκφράσουν την επιθυμία τους εγγράφως στο Δήμο μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.

Κατά τη συνεδρίαση, ο Δήμαρχος επανέλαβε τις θέσεις του Δήμου σε ότι αφορά την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, απαντώντας σε επιφυλάξεις και φόβους που άρχισαν να εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες από μερίδα πολιτών. Εξήγησε πως ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης ενός τέτοιου έργου είναι τρία έως πέντε χρόνια και επανέλαβε τη ρητή δέσμευσή του πως αν δεν λάβει η προτεινόμενη μονάδα όλες τις αυστηρές αδειοδοτήσεις και πιστοποιήσεις από περιβαλλοντικούς φορείς όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν θα προχωρήσει η υλοποίηση του.

Τόνισε πως εξετάζονται μόνο τεχνολογίες οι οποίες είναι απόλυτα φιλικές στο περιβάλλον με μηδενικούς ρύπους και μόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών της πόλης μας και των ενόπλων δυνάμεων στην Αττική. Για να διασφαλιστούν όλες οι φιλικές προς το περιβάλλον προδιαγραφές, θα ζητηθούν εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων και θα γίνουν επιτόπιες αυτοψίες σε μονάδες που ήδη λειτουργούν σε Ευρωπαϊκές πόλεις.

Απαντώντας σε επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας φέροντας την υπογραφή: «Ομάδα διατήρησης και αναβάθμισης του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής των 3Β» ο Δήμαρχος τόνισε πως η συγκεκριμένη επιστολή εκφράζει από την αρχή μέχρι το τέλος αβάσιμους φόβους, καθώς αποτελείται από σειρά αυθαίρετων συμπερασμάτων σε όλη της την έκταση και οι ανώνυμοι συντάκτες της προφανώς έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης.

Η επιστολή


 
 
ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΑΡΗ
 
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι σε εκτέλεση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, υπεγράφη στις 17 Ιανουαρίου, 2018 ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο αφορά την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Σχολή Ευέλπιδων (900 μέτρα πίσω από το πεδίο βολής). Εκεί θα πραγματοποιείται η επεξεργασία των απορριμμάτων ΟΛΩΝ των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Αττικής, του Δήμου 3Β και άλλων δήμων. Απορίας άξιο είναι, μεταξύ άλλων, το πώς έφτασε ένα τόσο σοβαρό θέμα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και καμία ενημέρωση στους κατοίκους!

Με ακόμα περισσότερη έκπληξη παρατηρούμε μία προσπάθεια να παρουσιαστεί ως αναβάθμιση(!) η ξεκάθαρη υποβάθμιση της περιοχής μέσω της μετατροπής της σε μια «πολιτεία πράσινου σκουπιδότοπου». Το σχέδιο, όπως εξαγγέλθηκε από το Δήμαρχο, περιλαμβάνει, πέρα από το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, και έκταση για αμαξοστάσιο και συνεργείο. Η αναβάθμιση λοιπόν θα προέλθει από εγκαταστάσεις που μόνο σε Βιομηχανικές Ζώνες μπορεί κανείς να συναντήσει…

Ο οικιστικός χαρακτήρας της περιοχής δεν επιτρέπει την εγκατάσταση και λειτουργία κανενός είδους πειραματικού εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μονάδα αυτή δε θα επηρεάσει μόνο τη γύρω περιοχή, αλλά σύμφωνα με ειδικούς, λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων θα επιβαρύνει και την ατμόσφαιρα των περιοχών Βουλιαγμένης και Βάρκιζας.

Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποτρέψουμε αυτό το καταστροφικό σχέδιο, πέρα από μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, προκειμένου να διατηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε την περιοχή μας. Λέγεται ότι το έργο αυτό θα εκτελεστεί με προδιαγραφές πράσινης τεχνολογίας και θα είναι εντελώς φιλικό προς το περιβάλλον. Τα επιχειρήματα περί αντίστοιχων μονάδων σε Αυστρία, Σουηδία κλπ., δεν καθησυχάζουν καθόλου τους κατοίκους της περιοχής, δεδομένου ότι στην Ελλάδα θα γίνουν τα πάντα σε πειραματικό επίπεδο και επομένως δεν υπάρχει η τεχνογνωσία για μία τέτοια εφαρμογή! Εξάλλου ακόμα αναμένεται η μελέτη που θα εξετάσει έξι διαφορετικές τεχνολογικές λύσεις, οπότε όσοι αναφέρονται σε άλλες χώρες προφανώς δε γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι. Σε εμάς άραγε θα γίνει το σωστό πείραμα; Πρόσφατα πάντως ο Δήμαρχος μετέβη στην Πολωνία και παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο μία αντίστοιχη μονάδα ως την επικρατέστερη επιλογή μέχρι στιγμής.

Μια μελέτη για να είναι πλήρης, πρέπει να βασίζεται και στην παρατήρηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων. Δεν μπορούμε λοιπόν να λέμε ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος έχει μελετηθεί πλήρως και είναι εξακριβωμένες όλες οι συνέπειες που μπορεί να έχει στο περιβάλλον, αν δεν έχει μελετηθεί πρώτα σε βάθος χρόνων.

Προφανώς δεν είμαστε εναντίον της χρήσης πράσινων τεχνολογιών, αλλά πρέπει στην περίπτωση των απορριμμάτων να εφαρμόζονται πρώτα πιλοτικά σε Βιομηχανικές Ζώνες και αφού μελετηθούν και εξεταστούν όλες οι παράμετροι, μετά ας δημιουργηθούν τέτοιες μονάδες και σε κάθε περιοχή της Αττικής. Η περιοχή μας δεν προσφέρεται για επικίνδυνα πειράματα!

ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ 3Β

 


Σ.Εκδοσης: Καλό θα είναι ο κάθε δημότης - πολίτης να ενημερώνεται έγκυρα πριν προχωρήσει σε καταγγελία όποιας δράσης. Δεν ακούσαμε για “πειραματικό εργοστάσιο”. Ακούσαμε αντιθέτως για 5 εναλλακτικές λύσεις που θα αναλυθούν και θα συζητηθούν διεξοδικά. Άλλωστε υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία, στο αντικείμενο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εδώ είμαστε να το παρακολουθήσουμε.

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 225 guests και κανένα μέλος