Στις 19/2 επεδόθη στο Δήμο εξώδικη πρόσκληση της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων της Κερατέας, όπου μεταξύ άλλων δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι τα δίκτυα ύδρευσης της περιοχής τούς ανήκουν, και δεν συναινούν να τα ιδιοποιείται ο Δήμος...

Εχθρική ενέργεια προς το Δήμο

το εξώδικο της Ομοσπονδίας Συλλόγων για τα δίκτυα ύδρευσης

χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Κερατέας

 

Στις 19/2 επεδόθη στο Δήμο εξώδικη πρόσκληση της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων της Κερατέας, όπου μεταξύ άλλων δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι τα δίκτυα ύδρευσης της περιοχής τούς ανήκουν, και δεν συναινούν να τα ιδιοποιείται ο Δήμος.

Ετσι την περασμένη Τρίτη συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατέας με το θέμα της εξώδικης αυτής πρόσκλησης, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Ο Δήμαρχος Σταύρος Ιατρού αναφέρθηκε στο εξώδικο που απέστειλε στο Δήμο και στην ΕΥΔΑΠ η Ομοσπονδία Εξωραïστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων της Κερατέας. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κατοίκους που ενδιαφέρονταν για το θέμα.

Η εξώδικη δήλωση γράφει μεταξύ άλλων ότι τα «δίκτυα κατασκευάστηκαν από τους οικιστές κατά το χρονικό διάστημα από το 1980 έως το 2006. Με απόφαση της Γεν. Συνέλευσης της Ομοσπονδίας μας δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τα δίκτυα υδρεύσεως της περιοχής, μας ανήκουν. Είναι δικά μας και δεν συναινούμε να τα ιδιοποιείται ο Δήμος».

Ο Δήμος – όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος - με απόφαση συνειδητή κράτησε πολύ χαμηλούς τόνους, δεν εξέδωσε καμία καταγγελτική αναφορά, ζήτησε διευκρινίσεις από τους Συλλόγους, αν τους εκφράζει και τους ζήτησε να τοποθετηθούν στο έγγραφο, με επιστολή του που τους απέστειλε. Ζητάει δε μέσα από την επιστολή, την ανάκληση του εξωδίκου γιατί το θεωρεί εχθρική ενέργεια προς το Δήμο και σημειώνει ότι ο Δήμος διαχειρίζεται και συντηρεί τα δίκτυα με τεράστιο κόστος.

Κι ακόμη ότι: Η παραπάνω εξώδικη πρόσκληση γίνεται στο κρίσιμο χρονικό διάστημα που κρίνεται στη διαχειριστική αρχή της περιφέρειας Αττικής το ομόφωνα εγκεκριμένο πρόγραμμα αναβάθμισης, επέκτασης  και συντήρησης του δικτύου ύδρευσης για την περιοχή της Κερατέας, επεσήμανε ο Δήμαρχος και ενημέρωσε το σώμα ότι οι μισοί σύλλογοι (περίπου 20) έχουν ανταποκριθεί και έχουν απαντήσει όλοι, με εξαίρεση έναν που συμφωνεί απόλυτα με το εξώδικο. Ολοι οι άλλοι σύλλογοι με τον έναν ή άλλον τρόπο διαφωνούν με το εξώδικο και με την ουσία του.

Και εξηγεί: Τα δίκτυα έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο σταδιακά για συντήρηση και εκσυγχρονισμό. Διαθέτουμε καθαρό νερό με τις ίδιες τιμές από το 2003. Τους τελευταίους 6 μήνες ο Δήμος δεν έχει να πληρώσει τις 50.000€ που είναι η δόση του παλιού χρέους που παρέλαβε, όταν ανέλαβε τη Δημοτική Αρχή. Και έχουμε πάρει απόφαση και προχωρούμε στη λήψη δανείου προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες μας. Δύο χρόνια τώρα πληρώνουμε τα χρέη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Δηλωσε ότι ο Δήμος έχει ξεκινήσει την καταγραφή και αποτίμηση του δικτύου, και έχει έναν τελικό στόχο να εκτιμηθεί  κατά πόσο ο Δήμος θα παραδώσει ή όχι το δίκτυο στην ΕΥΔΑΠ. Ανέφερε δε παλαιότερη απόφαση του Δ.Σ. (206/2007), με την οποία είχαν αποφασίσει αυτή την αποτίμηση και την πώληση του δικτύου αν και εφόσον κριθεί θετική για το Δήμο.


Υπάρχει ένας πρακτικός λόγος, ότι ο κάθε Δήμος είναι υψηλότερος στις τιμές από την ΕΥΔΑΠ και επίσης ένας προβληματισμός ιδιαίτερα μετά την οδηγία της Ε.Ε. που θα ισχύσει σε δύο χρόνια και υποχρεώνει κάθε Δήμο να έχει διυλιστήριο για να ελέγχει το πόσιμο νερό. Θα μπορέσει να αντέξει οικονομικά τέτοια βάρη ο Δήμος, τόνισε ο Δήμαρχος και κλείνοντας είπε ότι όλα αυτά θα συνυπολογιστούν και όταν τελειώσει η αποτίμηση, θα έρθει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και θα κρίνει.

 

Η πρόταση του Δημάρχου


Καλώ το Δ.Σ. να πάρει απόφαση να καλέσουμε την Ομοσπονδία να αποσύρει το εξώδικο και από το Δήμο και από την ΕΥΔΑΠ. Καλούμε τους συλλόγους να τοποθετηθούν πάνω στο εξώδικο. Είναι εξόχως σοβαρό το θέμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί νομικά για την προστασία των δικαιωμάτων των δημοτών. Θεωρώ απαράδεκτη και εχθρική αυτή την εξώδικη διαμαρτυρία προς το Δήμο Κερατέας και προοίμιο άρνησης συνεργασίας με το Δήμο.


Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κ. Λεβαντής «προσπέρασε» το εξώδικο λέγοντας ότι «Το εξώδικο αυτό το μόνο αρνητικό ρόλο που μπορεί να παίξει, είναι ίσως σε κάποιο έργο που ξεκινάει ο Δήμος. Εγώ δεν θα του έδινα ιδιαίτερη σημασία. Θα το έβαζα στην άκρη».

Χαρακτήρισε «σουρωτήρι» το δίκτυο στα εκτός σχεδίου.

Από την άλλη είπε ότι το δίκτυο είναι ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, που έχει ξοδέψει τα τελευταία χρόνια πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ για καλύτερες συνθήκες, για τις απώλειες κλπ.

Και επειδή τις τελευταίες ημέρες ακούγονται πολλά, όπως είπε, δήλωσε ότι «θα κάνω οτιδήποτε για να εμποδίσω την πώληση του δικτύου και σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα αποχωρήσω από τη συνεδρίαση».

Ισχυρίστηκε ότι έχει ξεκινήσει από το 2003 η προσπάθεια της ΕΥΔΑΠ να πάρει τα δίκτυα, κι αυτός ήταν ο λόγος που αύξησε τόσο πολύ τις τιμές τότε.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Α. Αντωνίου, ναι μεν συμφώνησε ότι όντως υπάρχει η 206/07 ομόφωνη απόφαση, την οποία δήλωσε ότι ψήφισε για να διευκολύνει το Δήμο, αλλά επεσήμανε ότι: «Αν κάποια στιγμή έρθει ως θέμα στο Δήμο η πώληση, θα το καταψηφίσω. Είναι συναισθηματικοί λόγοι και ξέρω πώς ήρθε το νερό. Είναι οι δεξαμενές, είναι τα οικόπεδα…»

Ο Αντιπρόεδρος Νίκος Στάμου ζήτησε να ακούσει την άποψη της Ομοσπονδίας, γιατί έστειλε το εξώδικο.

Ο αντιδήμαρχος Σοφία Παπαγιάννη, αμφισβήτησε τους συλλόγους, αν και κατά πόσο εκπροσωπεί η Ομοσπονδία.


Από την πλευρά της Ομοσπονδίας μίλησε ο εξουσιοδοτημένος νομικός τους σύμβουλος.

Στη συνέχεια μίλησαν πολίτες από το ακροατήριο. Μάλιστα από κάποιον ακούστηκε να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα.

Τέλος ψηφίστηκε η πρόταση του Δημάρχου από όλους τους συμβούλους πλην του Νίκου Στάμου που έδωσε λευκό.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 245 guests και κανένα μέλος