Τα Λατομεία Kορωπίου δεν θα γίνουν ανοιχτές χωματερές της Αττικής

 

Με νέα ιστορική ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Κρωπίας προσδιορίζει επακριβώς, τις διαφωνίες του, τις προτάσεις-αντιπροτάσεις του και το πλαίσιο του αγώνα του, νομικό και πολιτικό, ενάντια στις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής (ΕΔΣΝΑ) (1ης Αυγούστου 2017) και στους όποιους σχεδιασμούς υλοποίησης αυτών των αποφάσεων για χωροθετήσεις υπερτοπικών κεντρικών εγκαταστάσεων διαχείρισης, επεξεργασίας και τελικής διάθεσης απορριμμάτων (ΧΥΤΥ) στα λατομεία πόλης Κορωπίου.

Η ομόφωνη απόφαση ήταν αποτέλεσμα της κοινής συνεργασίας και συνεννόησης του Δημάρχου Κρωπίας Δημητρίου Κιούση, επικεφαλής της πλειοψηφίας και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Αθηνάς Κιούση και Ευάγγελου Ρεμπάπη για μια από κοινού χάραξη στρατηγικής και τακτικής για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Η συνεννόηση όλων των δημοτικών παρατάξεων επισημοποιήθηκε στην συνάντηση που επεδίωξε ο Δήμαρχος, Δημήτριος Κιούσης με την πρόεδρο της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, την 1η Νοεμβρίου 2017. Αφορμή για την συνάντησή αυτή ήταν επιστολή της προέδρου του ΕΔΣΝΑ (26.10.2017) με την οποία ζητούσε προτάσεις και αντιπροτάσεις με διαδικασία ουσιαστικά «κλειστής» μη δημόσιας διαβούλευσης των Δήμων, που έχουν λατομεία για αξιοποίησή τους ως χώρους ανάπτυξης ΟΕΔΑ απορριμμάτων στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ έως 3 Νοεμβρίου 2017.

Στη συνάντηση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Δήμου Κρωπίας αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Δημήτριο Κιούση, τον Πρόεδρο του Δ. Σ. Νικόλαο Γιαννάκο, τον αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών Ανδρέα Ντούνη και τους επικεφαλής, της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, Αθηνά Κιούση και Ευάγγελο Ρεμπάπη αντίστοιχα.

Η συνάντηση ήταν άκαρπη αλλά αρκετά διαφωτιστική για την αντιπροσωπεία του Δήμου να κατανοήσει τις μεγάλες διαφορές –αποκλίσεις που αναδείχτηκαν και τις περιορισμένες δυνατότητες εναλλακτικών στρατηγικών από πλευράς Περιφέρειας Αττικής και ηγεσίας ΕΔΣΝΑ.

Οι εκπρόσωποι της αντιπροσωπείας ΕΔΣΝΑ-Περιφέρειας Αττικής επιμένουν σε άμεσες λύσεις χωροθέτησης υπερτοπικών εγκαταστάσεωναποκεντρωμένων» κεντρικών εγκαταστάσεων τα ονομάζουν ενώ επικαλούνται την αρχή της εγγύτητας Κορωπίου με την Αθήνα και όλους τους Δήμους κεντρικού τομέα Αθηνών!) για τα απορρίμματα κατά προτεραιότητα σε λατομικούς χώρους και σε δεύτερο, διακηρυκτικό, επίπεδο σε άλλες «κατάλληλες περιοχές».

Η Περιφερειάρχης Αττικής έκλεισε την συνάντηση με την πρόταση ότι «τα λατομεία Κορωπίου δεν είναι προεπιλεγμένα» και ζήτησε αυτό να γίνει σαφές και να επικοινωνηθεί. Η αντιπροσωπεία του Δήμου δεν αξιολόγησε ως θετική και επαρκή για τα δημοτικά συμφέροντα αυτή την πρόταση, ενώ δεν έλαβε καμία ένδειξη για αλλαγή στρατηγικής.

Έτσι εκρίθη εξαιρετικά επείγον να συζητηθεί στο Δ.Σ. της 1/11/2017, όπου προέκυψε ομόφωνη απόφαση, που συνοδεύεται από Υπόμνημα θέσεων του έγκριτου νομικού εκπροσώπου Δήμου Δρ. Απόστολου Παπακωνσταντίνου, δικηγόρου παρ΄ Αρείου Πάγο.

Η ομόφωνη απόφαση (αρ. 256/2017) γράφει μεταξύ άλλων:

Διαφωνεί πολιτικά αλλά και με βάση έγκριτες και αξιόπιστες επιστημονικές προσεγγίσεις γεωλόγων περιβάλλοντος με τη δημιουργία εγκαταστάσεων διαχείρισης, επεξεργασίας και τελικής διάθεσης στερεών αποβλήτων σε λατομεία.

Αποδέχεται μόνο την άμεση περιβαλλοντική και βλαστική αποκατάστασή τους με προϊόντα εκσκαφών και κατεδαφίσεων, με αδρανή-στείρα υλικά (χώρος ΑΕΚΚ που έχει φυσικά και αυτός ο χώρος τις επιβαρύνσεις του στο περιβάλλον) αλλά και με ότι άλλη συνοδευτική δράση απαιτηθεί σε βάθος χρόνου για την πλήρη αποκατάσταση της διατάραξης της οικολογικής τους ισορροπίας.

Δεν τα θεωρεί ως κατεστραμμένους τόπους.

Τάσσεται υπέρ της ανάδειξής τους σε περιοχές φυσικού κάλλους και διαδρομών περιπάτου.

Επανεπιβεβαιώνει την ομόφωνη απόφασή του για διαφωνία, με το περιεχόμενο, με τις διαδικασίες ανάθεσης της μελέτης του ΕΔΣΝΑ και τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής 342 & 343/2017 που προκρίνουν-προεπιλέγουν τα λατομεία Κυριακού & Τριάς στο Δήμο Κρωπίας, ως κατάλληλους χώρους εγκατάστασης «ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων» και μάλιστα υπερτοπικών εγκαταστάσεων που καταστρατηγούν την αρχή της εγγύτητας.

Τα λατομεία «Κυριακού» και το όμορο «Τριάς» είναι ακατάλληλα για τέτοιες εγκαταστάσεις σύμφωνα με την κοινή πολιτική λογική -που σεβάστηκαν όλοι οι φορείς, κρατικοί και αυτοδιοικητικοί, μετά το 2003.

Και υπάρχουν σημαντικά δεδομένα για να μη γίνουν:

  • Του νομοθετικού πλαισίου προστασίας που διέπει την περιοχή των Λατομείων (Α΄ ζώνη προστασίας στα Π.Δ Υμηττού των ετών 1978, 2011 καθώς εντός της ζώνης Νatura 2000) που απαγορεύει δημιουργία εγκαταστάσεων διαχείρισης, επεξεργασίας και τελικής διάθεσης με την αντίστοιχη αύξηση της επικινδυνότητας για ατυχήματα. Στις κατατεθειμένες προτάσεις του Δήμου Κρωπίας ουδέποτε υποστηρίχθηκε εξαίρεση της περιοχής των λατομείων Κορωπίου που συμπεριλαμβάνονται στο Π.Δ Προστασίας Υμηττού, ενώ δεν διεκδίκησε ποτέ εκτάσεις από το δασικό ορεινό οικοσύστημα του Υμηττού για κοιμητήρια ή άλλες δημοτικές εγκαταστάσεις.
  • Τις απαγορεύσεις της πολιτικής αεροπορίας ως ζώνης αεροδιαδρόμων του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και άλλων παραγόντων επικινδυνότητας των πτήσεων.
  • Τον μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο της Λεωφ. Βάρης –Κορωπίου τόσο λόγω μετακίνησης από και προς το Αεροδρόμιο όσο και στα σημεία σύνδεσης με τα λατομεία λόγω της ύπαρξης βιομηχανικής ζώνης χαμηλής όχλησης.
  • Την κοντινή απόσταση από την σπουδαία Αρχαιολογική περιοχή των Λαμπτρών που είναι εν δυνάμει τουριστικά αξιοποιήσιμη στο πλαίσιο της Τουριστικής στρατηγικής της Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Κρωπίας. Επισημαίνουμε δε ότι οι αποστάσεις της μελέτης του ΕΔΣΝΑ είναι ανακριβείς.

Ο Δήμος Κρωπίας αντιμετωπίστηκε διαχρονικά από το κράτος όπως και ο Δήμος Φυλής ως «η πίσω αυλή της Αθήνας» που συσσωρεύουν σε αυτές τις περιοχές κάθε είδους αρνητικές δράσεις και ρυπογόνες εγκαταστάσεις. Το περιβαλλοντικό τίμημα το πλήρωσε το Κορωπί για 7 χρόνια τις δεκαετίες ΄60 και ΄70 και μετέπειτα μετά το 1977 με τον αποκλεισμό του από τον μόνο αδειοδοτημένο χώρο απορριμμάτων στη Φυλή έως και το 2007(!). Τον πληρώνει ακόμα όμως το Κορωπί αυτό τον αποκλεισμό με επιθετικές ασθένειες που ξεπερνάνε το μέσο όρο της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος μας δεν δέχεται υπερτοπικές εγκαταστάσεις διαχείρισης, επεξεργασίας και τελικής διάθεσης.

Δέχεται σε άλλες κατάλληλες περιοχές (–όχι σε λατομεία) ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης, επεξεργασίας και τελικής διάθεσης (ΧΥΤΥ) αδρανών-στείρων υλικών σε διαδημοτικό επίπεδο όμως, 4-5 δήμων των Μεσογείων & της Νοτιοανατολικής Αττικής, με αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης μορφής διαδημοτικής συνεργασίας που προβλέπει δράση για τα απορρίμματα. Αποδέχεται πλήρως όλο το πλαίσιο των ρευμάτων ανακύκλωσης- όπως αυτό προβλέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και φυσικά τη διαλογή στην πηγή και όλων των μορφών εναλλακτικής διαχείρισης-αξιοποίησής τους δηλ. την λεγόμενη κυκλική οικονομία.

Ο Δήμος μας δεν θέλει να υποδείξει σε άλλους όμορους Δήμους κατάλληλες, κοινές ή μη τοποθεσίες, καθότι θεωρεί ότι αυτό έπρεπε να συμβεί σε πλαίσιο διαβούλευσης του ΕΔΣΝΑ το 2015-2016 πριν την ψήφιση του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ όταν όλοι οι Δήμοι της Αττικής κατέθεσαν, Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων με προτάσεις αξιοποιήσιμες. Αντί να γίνει αξιοποίηση αυτών των σχεδίων, ψηφίστηκε ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ τον Δεκέμβριο του 2016 -με αναφορές στον Νόμο του 3164/2003 για χωροθετήσεις-ενώ παρέπεμψαν τις ονομαστικές χωροθετήσεις σε μελέτη συμβούλων του ΕΔΣΝΑ με προτεραιότητα τα εξοφλημένα λατομεία.

Το χειρότερο ήταν ότι η απόφαση της Ε.Ε περιέχει σχέδιο-πίνακα για υπερτοπικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας και τελικής διάθεσης στο Δήμο Κρωπίας που περιλαμβάνει όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών δηλ.: Αθηναίων, Ν.Φιλαδέλφειας - Ν.Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, πέρα φυσικά από τους Δήμους της Νότιας Αθήνας, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης-Βούλας-Βάρης και της Νοτ/κής Αττικής.

Έχουμε άμεση πρόταση για ΟΕΔΑ–κατατεθειμένη, στο δικό μας Τοπικό Σχέδιο συγκεκριμένου όγκου απορριμμάτων, επεξεργασίας διαχείρισης και ανακυκλώσιμων υλικών με τεχνολογίες μηδενικών υπολειμμάτων.

σ.σ. Από όλα τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο ότι ο Δήμος δεν θα δεχτεί μία τέτοια φαραωνική εγκατάσταση στα λατομεία του και αυτό πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό, άλλως θα έχουμε νέα Κερατέα...

Όπως ξεκάθαρα δηλώνει μέσα από τα κείμενά του ο Δήμος έχει σχέδιο και πρόταση και δέχεται και συνεργασίες όμορων Δήμων.

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 155 guests και κανένα μέλος