Οι καταστροφές στη Δυτική Αττική

 

Όλοι έχουμε αναφωνήσει ή έστω σκεφθεί με αποτροπιασμό πώς είναι δυνατόν να χάθηκαν έτσι 17 συμπολίτες μας από “φυσικές καταστροφές” εν έτει 2017.

Είναι προφανές για όποιον μπορεί να σκεφθεί λίγο παραπάνω ότι η πραγματικότητά είναι διαφορετική. Τα καταστροφικά και φονικά φαινόμενα των πλημμυρών σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής οφείλονται, όχι στην κλιματική αλλαγή της φύσης, αλλά στην εγκληματική αλλαγή των ανθρώπων, κυρίως των θεσμικών υπευθύνων και της εγκληματικής αμέλειας του κράτους μας.

Σωρεία πολεοδομικών παραβάσεων, αδιαφορίας για τη φυσική μορφολογία και επιπλέον η στρεβλή “ανάπτυξή”, η τσιμεντοποίηση επέβαλαν την “θέληση” τού ανθρώπου πάνω στην φύση. Κλείσιμο και σκέπασμα των υδάτινων διαδρομών, των ποταμών, των ρεμάτων σε όλη την Αττική, όπως και σε όλες τις Ελληνικές πόλεις, οι οποίες έχουν κυριολεκτικά "θαφτεί" κάτω από στρώματα μπετόν σε διαδοχικές φάσεις αστικής ανάπτυξης και κυκλοφοριακών δημοσίων έργων.

Σύμφωνα με μελέτη του Ε.Μ.Π., τα ανοιχτά ρέματα της Αθήνας το 1945, είχαν μήκος 1.280 χιλιόμετρα και σήμερα, μόλις, 434 χιλιόμετρα, μειώθηκαν, δηλαδή, σε ποσοστό 66,4%. Όπως δε, προκύπτει από μελέτη του ΙΓΜΕ, πριν από μερικά χρόνια, το 80% των νερών της βροχής το απορροφούσε το έδαφος και μόλις το 20% έπεφτε στην θάλασσα, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει αλλάξει δραματικά.

Τα έργα για τα οποία αναφερόμαστε έχουν υπογραφές από ανεύθυνους υπεύθυνους, υπογραφές από επιστήμονες και πολιτικούς “ηγέτες”. Αυτοί υποτίθεται ότι ορκίστηκαν να μας προστατεύουν και να μας υπηρετούν, αλλά στον βωμό του χρήματος και της απληστίας υποσκάπτουν την υγεία μας, την λειτουργικότητα των πόλεων μας, την ασφάλεια μας και τελικά μας σκοτώνουν.

Η διαφθορά και η αναλγησία έχει χτυπήσει κόκκινο αλλά δεν ανοίγει ρουθούνι. Θα τα πουν οι τηλεοράσεις, θα τα γράψουν οι εφημερίδες, θα κάνουμε το σταυρό μας, θα λυπηθούμε για 1-2 μέρες γι’ αυτούς που πνίγηκαν, κάποιες εταιρίες θα κάνουν το μάρκετινγκ τους, ανακοινώνοντας παντού ότι είναι δίπλα στους πλημμυροπαθείς, η αντιπολίτευση θα πει τη δική της εκδοχή και όλοι θα συνεχίσουμε τις ζωές μας στο ίδιο μοτίβο.

Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να συμβεί για να μας ταρακουνήσει ώστε να συνέλθουμε και να γίνουν οι πόλεις μας και η ζωή μας συμβατές με το φυσικό περιβάλλον, ώστε να είμαστε υγιείς, ασφαλείς και να ζούμε σε ομορφότερες, ανθρώπινες πόλεις που βελτιώνουν το βιοτικό μας επίπεδο.

Στην υγειά μας...

Μιχάλης Στεφανίδης

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 55 guests και κανένα μέλος