Μάντρα Αττικής - Νέα Πέραμος και, και, και
Aνθρώπινη αφροσύνη, ατελείωτες ευθύνες, ατιμώρητες εσαεί...

 

Βαρύ το πένθος. Θλίψη και οργή διακατέχει το σύνολο της κοινωνίας για τον θάνατο δεκαέξι ανθρώπων που πνίγηκαν σε όγκους νερού και λάσπης στη Δυτική Αττική, στη Μάντρα και στη Νέα Πέραμο.

Πνίγηκαν, όχι από τη θεομηνία (Θεού μήνις = οργή), αλλά από την ανθρώπινη ανοησία, πλεονεξία και απρονοησία.
Πνίγηκαν από τη διαπλοκή και τις ...εξυπηρετήσεις ημετέρων σε όλα τα επίπεδα.
Πνίγηκαν από την διοικητική αδιαφορία.
Ένα ολόκληρο κατεβατό αιτίες μπορούμε να γράψουμε και να είναι όλες απολύτως πραγματικές.
Όταν μπαζώνεις τα ρέματα, κάποια στιγμή θα σε πνίξουν.
Όταν καις τα δάση κάποια στιγμή θα σε θάψουν τα χώματά τους.
Αυτό, όλοι το γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν φροντίζει να μη συμβεί. Και όταν συμβεί κανείς δεν τιμωρείται.
 

Η περιοχή κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης· οι Δημοτικές Ενότητες Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγάρων, και Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής ζουν μία τραγωδία από τα ξημερώματα της 15/11/2-017.

Βλέποντας στις τηλεοράσεις τις καταστροφές και την απελπισία των κατοίκων ξαναέζησα τις καταστροφές που υπέστην και εγώ στις πλημμύρες του 1993 στη Γλυφάδα, Βούλα, Βάρη.

Και τότε τα μπαζωμένα ρέματα, τα κλειστά ρέματα και η αποψίλωση του δάσους από τη φωτιά έφεραν την καταστροφή.

Και το κερασάκι στην τούρτα. Το ρέμα του Κόρμπι στη Βάρη μετά από 24 χρόνια δεν έχει ακόμα διευθετηθεί. Τον περασμένο μήνα υπεγράφη η σύμβαση διευθέτησης και σε λίγο θα ξεκινήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού!!!

Πάνω από χίλιες οικογένειες έπαθαν καταστροφή των περιουσιών τους και πάρα πολλές επιχειρήσεις. Ποτέ κανείς απ’ αυτούς δεν πήρε ούτε μία δραχμή ως βοήθημα!

Βαρύτατες ευθύνες έχουν όλοι όσοι άσκησαν διοίκηση είτε ως αιρετοί είτε ως εργαζόμενοι σε θέσεις κλειδιά για την καταστροφή και το θάνατο. Και κάποτε πρέπει να αποδοθούν, γιατί πάντα τις προσπερνάμε και όλοι βολεύονται.

 

Προαναγγελόμενο και προκαθορισμένο το τραγικό συμβάν
 
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Παπανικολάου η φύση είχε προειδοποιήσει για τη σημερινή τραγωδία.

Ο Δ. Παπανικολάου μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ήταν αποκαλυπτικός· το μάθημα που έκανε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές ήταν πάνω στις συγκεκριμένες περιοχές, με βάση προηγούμενες καταστροφές!!!

«Βασική άσκηση – για το θέμα των πλημμυρών – ήταν η περιοχή της Μάνδρας. Την είχαμε επιλέξει σαν μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου η ανθρώπινη παρέμβαση και η άγνοια ή η αδιαφορία ή εν πάση περιπτώσει η μη γνώση και ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα ήταν εγκληματικού χαρακτήρα, διότι στην περιοχή της Μάνδρας περνάει η παλιά εθνική οδός Αθηνών – Θηβών και δίπλα στον δρόμο αυτό, την κεντρική αυτή παλιά οδό υπήρχε από την περιοχή πάνω της Αγ.Σωτήρας, που είναι τα βουνά προς την περιοχή Πατέρα και αρκετά χιλιόμετρα βόρεια της Μάνδρας, μια ορεινή περιοχή με ένα δίκτυο από μικρά ποτάμια που ενώνονται και κάνουν ένα μεγαλύτερο χείμαρρο, ο οποίος είχε μπαζωθεί επί μήκους πάνω από 500 μέτρα.

Το τραγικό ήταν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του μπαζώματος και του κλεισίματος, στο πιο στενό σημείο, ήταν μερικά στρέμματα που έφτιαξε ο Δήμος χώρο αμαξοστασίου και επισκευών, παραδίπλα ήταν ένα σούπερ μάρκετ, που είχαν κλείσει ακριβώς όλη τη δίοδο (του νερού). Όποιος περάσει αυτό δρόμο (φύγει από τη Μάνδρα για να πάει βόρεια προς Αγ. Σωτήρα) αν προσπαθήσει – στο στενότερο σημείο μάλιστα -να δει πού είναι το ρέμα που περνούν τα νερά, δεν θα δει πουθενά διέξοδο για το νερό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Παπανικολάου.

Και συνέχισε: «Το τραγικό είναι ότι το 1996 είχαμε και δύο θύματα ακριβώς στην ανάντη περιοχή, ένα με δύο χιλιόμετρα βόρεια από το σημείο που είχε κλείσει η δίοδος. Ήδη, η φύση είχε προειδοποιήσει για το ότι κακώς είχαν γίνει επεμβάσεις, κακώς δεν είχε διατηρηθεί η φυσική ροή του νερού και ταυτόχρονα δεν είχε διαμορφωθεί μια τεχνητή ροή του νερού».

Επεσήμανε δε ότι: «τρεις με τέσσερις φορές στα τελευταία είκοσι με τριάντα χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο και με πολύ μεγάλη τραγικότητα σήμερα, έχει έρθει το ακραίο γεγονός και τότε ψάχνουμε να δούμε τι γίνεται, ενώ είναι προαναγγελμένο, τα πάντα είναι προκαθορισμένα».

Κλιματική αλλαγή της φύσης ή εγκ-κληματική αλλαγή του ανθρώπου Κλιματική αλλαγή της φύσης ή εγκ-κληματική αλλαγή του ανθρώπου

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 110 guests και κανένα μέλος