Η πρόταση της Δημοτικής αρχής του Δήμου 3Β να “αναπλάσει” την πλατεία Νυμφών στη Βουλιαγμένη, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από την τρανταχτή πλειοψηφία των Βουλιαγμενιωτών, που βρέθηκαν σύσσωμοι στην πρόσκληση άτυπης διαβούλευσης που κάλεσε ο δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος, στις 7 Νοεμβρίου.

Το αδιαχώρητο από τον κόσμο, στο κατάστημα “Αqua marina” μπροστά στην πλατεία που γινόταν η διαβούλευση. Πατάρι, σκάλα, κυρίως χώρος όλα κατειλημμένα.

Ο δήμαρχος αφού έκανε μία εκτενέστατη γενική αναφορά, παρουσίασε τις διορθωτικές κινήσεις που έκαναν στην αρχική μελέτη, μετά από τις παρεμβάσεις των κατοίκων, αλλά η εικόνα δεν ικανοποίησε καθόλου το ακροατήριο. Κι αυτό γιατί παρά το ότι αύξησε - όπως είπε - το πράσινο, παραμένει η τσιμεντοποίηση (βοτσαλωτό και κιβόλιθοι) που βάζουν οι μελετητές, αφαιρώντας τα μαλακά εδάφη της πλατείας.

Στην σημερινή μορφή της πλατείας, οι μελετητές βλέπουν «απαξίωση της χρήσης της που δικαιολογείται αρκετά από τη μεγάλη φθορά που έχει υποστεί ο αστικός της εξοπλισμός», αλλά και «από έναν σχεδιασμό που παρουσιάζεται πλέον αναχρονιστικός».

Καταλήγοντας δε σημειώνουν ότι: «η χρήση της πλατείας Νυμφών είναι εν τέλει περιστασιακή και συμπτωματική, και πως η ίδια η πλατεία δεν αποτελεί από μόνη της ουσιαστικό προορισμό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της».

plateia nymfn 2016

Από όσα όμως ακούστηκαν από τους κατοίκους, που έλαβαν το λόγο, μετά την ομιλία του δημάρχου κάθε άλλο παρά έτσι έχουν τα πράγματα.

Οι ομιλούντες την γνώριζαν πολύ καλά, είχαν παίξει στα νεανικά τους χρόνια οι παλιότεροι και παίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους σήμερα και την αγαπούν ακριβώς γι’ αυτό. Γιατί δεν είναι μία τυπική, τσιμεντωμένη πλατεία.

Πολλοί ήταν οι κάτοικοι που έλαβαν το λόγο καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι που δήλωσαν το παρών στην εκδήλωση· και της πλειοψηφίας και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Ο Διον. Κοντονής μίλησε πρώτος μετά το δήμαρχο σημειώνοντας ότι είναι «καλό το σχέδιο για μια πλατεία όπως στην πλατεία Βάθης ή στην πλατεία Αμερικής, όχι στη Βουλιαγμένη. Γιατί θέλετε να φέρετε το Παγκράτι εδώ, αντί να πάτε τη βουλιαγμένη στο Παγκράτι».

Ο Δημ. Δαβάκης σημείωσε ότι: «η περιοχή της Βουλιαγμένης και η πλατεία Νυμφών είναι σημείο αναφοράς στο πανελλήνιο. ...Ας μην κάνεις τίποτα δήμαρχε. Δεν χρειάζεται καμμιά αλλαγή. Καθαριότητα και περιφρούρηση χρειάζεται».

Ρένα Βιτάλη: «Γιατί να ασχημήνουμε τα όμορφα κύριε δήμαρχε. Μην κάνετε τίποτα. Καθαριότητα και αστυνόμευση. Αυτό το υπέρογκο ποσό για την πλατεία, ας το διαθέσετε στην αστυνόμευση».

«Ο κήπος της πλατείας» αναφέρεται στο βιβλίο του «Παλιά Βουλιαγμένη» του Κουτσογιάννη. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε. “Ο κήπος της πλατείας”», Α. Οικονόμου αρχιτέκτων.

Κακογιαννάκος: «Να μην πειράξετε την πλατεία καθόλου. Θα χαθούν τα χρώματα. Να πάτε τα χρήματα στη Βάρη και στη Βούλα να γίνουν βοτσαλωτά και κιβόλιθοι. Ο Καμίνης στην Αθήνα, ξηλώνει το βοτσαλωτό της Διον. Αρεοπαγίτου και εμείς πάμε να το βάλουμε στην πλατεία».

Διαμάντης, κάτοικος εξωτερικού: «Δεν διατηρούμε αυτά που είχαμε. Βλέπω κατεστραμένα πεζοδρόμια, ράμπες κλειστές από Ι.Χ....»

Σκούρας: «Πάτε να καταργήσετε την ιστορικότητα της πλατείας. Εδώ και δύο χρόνια έχω στείλει επιστολή και δεν πήρα ποτέ απάντηση»...

plateia diavoulefsi

Ανάμεσα στους δεκάδες κατοίκους που μίλησαν κατά του σχεδίου της πλατείας βρέθηκε και ένας κάτοικος (Ηλιάδης το όνομά του) που θέλει να αλλάξει η πλατεία, όπως αλλάζουμε τα τρύπια μας παπούτσια...

Ακούγοντας όλους τους ομιλούντες ο δήμαρχος, προβληματίστηκε όπως δήλωσε και σημείωσε ότι «τα μεγάλα έργα αν δεν έχουν την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας δεν μπορούν να προχωρήσουν.

...Θα συνεχίσουμε να το επεξεργαζόμαστε το σχέδιο, χωρίς να το προχωρήσουμε ή θα το κάνουμε προσάναμα για το τζάκι. Το συμπέρασμα που θέλω να βγάλω το πήρα».

Στο δελτίο Τύπου που μας απέστειλε ο Δήμος σημειώνει: «ο Δήμος θα προχωρήσει σε εργασίες επισκευής της πλατείας, αντικαθιστώντας τις σπασμένες πλάκες, τα φωτιστικά και τα παγκάκια, αφού στη συγκεκριμένη πλατεία δεν έχει γίνει κάποια ουσιαστική παρέμβαση από το 1975, ενώ σε ότι αφορά τα σχέδια ανάπλασης, θα μεταφέρει τις απόψεις και τα αιτήματα των κατοίκων στους μελετητές και όταν υπάρχει νέα πρόταση θα συνεχιστεί η διαδικασία της διαβούλευσης.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος εξέφρασε τη διαρκή επιθυμία του να συμμετέχουν οι κάτοικοι τις περιοχής σε διαδικασίες διαβούλευσης αφού θεωρεί πως όλα τα μεγάλα έργα στην πόλη πρέπει να έχουν την αποδοχή των πολιτών».

Αννα Μπουζιάνη

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 318 guests και κανένα μέλος