ενώνει περισσότερες από 7.000 τοπικές και περιφερειαρχές αρχές σε 57 χώρες

 

Παρών στη μεγαλύτερη αστική πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια παγκοσμίως δηλώνει ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, συμμετέχοντας στο Σύμφωνο των Δημάρχων (Covenant of Mayors). Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας του Δήμου υλοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Αυτοδιοίκησης «Πληροφόρηση – Επιμόρφωση – Τοπική Ανάπτυξη» (Π.Ε.Τ.Α.) Α.Ε. με βασικό μέτοχο την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.).

Το Σύμφωνο των Δημάρχων ξεκίνησε το 2008 από την Ευρώπη και σήμερα ενώνει περισσότερες από 7.000 τοπικές και περιφερειαρχές αρχές σε 57 χώρες, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά:

  • να αναλάβουν δράσεις με σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% ως το 2030
  • να υιοθετήσουν μια κοινή προσέγγιση για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στα δεδομένα που αυτή δημιουργεί.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας προσχώρησε στο Σύμφωνο των Δημάρχων το 2015 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο της συμμετοχής του, μεταξύ άλλων, δεσμεύεται να εφαρμόσει ένα Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην επικράτειά του τουλάχιστον κατά 40%.

Συγκεκριμένα, στόχος του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδιου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 50.625,58 tn μέχρι το 2030. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, σχεδιάζονται ήδη μια σειρά από παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικά κτίρια, εγκαταστάσεις και δημοτικό φωτισμό, για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των οχημάτων του Δημοτικού στόλου και για τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι, στην εργασία, στις μετακινήσεις, στον αγροτικό τομέα, στο εμπόριο και στις υπηρεσίες.

Οι στόχοι και οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Σύμφωνο των Δημάρχων, θα παρουσιαστούν αναλυτικά σε ειδική ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στις 13.30 στο Αμφιθέατρο του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Σωτήριος Μεθενίτης,

«Με την προσχώρησή μας στο Σύμφωνο των Δημάρχων, γίναμε μέλος μιας μεγάλης, παγκόσμιας οικογένειας Δήμων και Περιφερειών, που αναλαμβάνουν δράση για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή παρέχει στο Δήμο μας την ευκαιρία να αντλήσει χρηματοδοτική και τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που εξοικονομούν πολύτιμους πόρους και βελτιώνουν τη ζωή στην πόλη. Η επίτευξη των στόχων μας, ωστόσο, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την κινητοποίηση και τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Όλοι μαζί, με σωστή ενημέρωση και με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, αλλά και χρήμα και – κυρίως – να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, για εμάς και για τις γενιές που ακολουθούν.»

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 177 guests και κανένα μέλος