Σημαντικά στοιχεία για την γερμανική ναζιστική δύναμη που πυρπόλησε το Κορωπί

 

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις ανάδειξης, τιμής και μνήμης για την 73η θλιβερή επέτειο του ολοκαυτώματος του Κορωπίου. Η επιστημονική ημερίδα με τίτλο «9 Οκτωβρίου 1944. Κορωπί μια μαρτυρική πόλη» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου από το Δήμο Κρωπίας ανέδειξε πολλές άγνωστες πτυχές του Ολοκαυτώματος και έθεσε ξανά με επιτακτικό τρόπο την περαιτέρω συνέχιση της έρευνας και την αξιοποίηση των νέων στοιχείων που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ομάδα των 5 τοπικών ερευνητών, Γεώργιος Αθ.Κόλλιας, Γεώργιος Ντούνης, Νικόλαος Λάζαρης, Τάκης Πρόφης και Αθανάσιος Πουλάκης.

Αλλη θεώρηση των γεγονότων έχει παρουσιάσει από το 2006 ο επίσης τοπικός ερευνητής που ήταν και ένας εκ των ομιλητών της ημερίδας, Θωμάς Πρόφης. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν και εξετάστηκαν οι βασικές υποθέσεις εργασίας και εκδοχές τοπικών γεγονότων της 8ης Οκτωβρίου και 9ης Οκτωβρίου 1944 και τα συμπεράσματα από όλους τους τοπικούς ερευνητές.

Ακολούθησε, εποικοδομητική και έντονη συζήτηση στην οποία κυριάρχησαν πολίτες που εκείνη την περίοδο έζησαν τα γεγονότα πολλοί από τους οποίους κατέθεσαν μαρτυρίες. Ο συντονιστής της ημερίδας, Δημήτριος Κ. Αποστολόπουλος, ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών, ανέφερε την αναζήτηση στοιχείων για τη γερμανική ναζιστική δύναμη και το επιτυχές πρώτο αποτέλεσμα από Ελληνικά και Γερμανικά Αρχεία. Οι επαγγελματίες ιστορικοί που έλαβαν πρώτοι το λόγο, Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού και Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσίασαν, ο πρώτος, το γενικό διεθνοπολιτικό κλίμα, το ελληνικό κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον της περιόδου της Κατοχής και της Απελευθέρωσης και ο δεύτερος, την γερμανική πολιτική αντιποίνων στη κατεχόμενη Ελλάδα.

koropi panel

Στη συνέχεια μίλησαν οι τοπικοί ερευνητές οι οποίοι έχουν δύο διαφορετικές θέσεις για όλη την επιχείρηση. Ο Θωμάς Πρόφης που στηρίχθηκε στις δικές του έρευνες υποστηρίζοντας το βασικό συμπέρασμά του για τέλεση του εγκλήματος από «Γερμανοντυμένους Έλληνες» εκτελώντας επιχείρηση εκκαθάρισης περιοχής από ΕΛΑΣίτες και ΕΑΜίτες κατά διαταγή του τότε στρατιωτικού Διοικητή Αττικής, επικέντρωσε την κριτική του στα όσα ανέφερε η αείμνηστη Μαρία Γκίκα-Ρομπόκου στο βιβλίο της “Οδοιπορικό Μνήμης για την ημέρα της Τραγωδία του Κορωπίου”.

Η ομάδα των «5 ερευνητών» στηρίχτηκαν με επιχειρήματα και απέδσαν την τέλεση του εγκλήματος από Γερμανική ναζιστική δύναμη πυρός μετά από προσβολή μηχανοκίνητης δύναμης αποχωρούντων Γερμανών από αντιστασιακά τμήματα εφεδροελασιτών Κορωπίου & Γλυφάδας-Βούλας στο βόρειο οδικό άξονα της πόλης την προηγούμενη ημέρα Κυριακή 8.10.1944.

Αποδεικτικό στοιχείο των γεγονότων

Το σημαντικότερο αποδεικτικό στοιχείο της εγκληματικής πράξης των Γερμανών Ναζί στο Κορωπί, αποτελεί η δικογραφία υπ’ αριθμ 302/1945 που συντάχθηκε από το Ελληνικό Εθνικό Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου, (ΕΕΓΕΠ) κατά Γερμανών στρατιωτικών, τριών αξιωματικών και δύο υπαξιωματικών, κατηγορουμένων για την δολοφονία 42 κατοίκων και τον εμπρησμό 300 οικιών στο Κορωπί, στις 9 Οκτωβρίου 1944.

Η πρώτη σελίδα του γερμανικού εντάλματος ανάκρισης. Μέσα σε κόκκινο πλαίσιο τα ονόματα των κατηγορουμένων και το κατηγορητήριο της καταστροφής του Κορωπίου.

Η ύπαρξη ελληνικής και αντίστοιχης γερμανικής δικογραφίας για την καταστροφή του Κορωπίου με σαφή προσδιορισμό για την τέλεση της εγκληματικής πράξης από Γερμανικά στρατεύματα, δεν αφήνει περιθώριο για αμφισβήτηση του υπαίτιου της καταστροφής.

Παρά την έναρξη της διαδικασίας από τη γερμανική δικαιοσύνη για εκατοντάδες περιπτώσεις, τελικά δεν καταδικάστηκε κανένας Γερμανός, για κανένα από τα αμέτρητα εγκλήματα πολέμου.

Σε ό,τι αφορά λεηλασίες κλοπές περιουσιακών στοιχείων, και εμπρησμούς συμβολαιογραφείων και υποθηκοφυλακείου, δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Πιθανόν να είναι Γερμανοί. Υπάρχουν καταγεγραμμένες και περιπτώσεις Γερμανών στρατιωτών σε άλλες περιοχές, που έκαναν αρπαγές από σπίτια, τις τελευταίες ημέρες πριν αποχωρήσουν. Είναι όμως πολύ πιθανό σε δεύτερο χρόνο και μετά την διέλευση των Γερμανών, ντόπιοι κάτοικοι να εκμεταλλεύτηκαν την χαώδη κατάσταση, και να έκαναν πλιάτσικο ή να κατέστρεψαν στο υποθηκοφυλακείο ή στα συμβολαιογραφεία, στοιχεία ιδιοκτησιών.

Στο θέμα της ύπαρξης ελληνοφώνων ή αρβανιτοφώνων ανάμεσα στους εκτελεστές Ναζί, αναφέρθηκε ότι διέθεταν ένστολους «γερμανοντυμένους» διερμηνείς, συνήθης πρακτική των γερμανικών μονάδων ασφαλείας SS. Επίσης, όπως κατατέθηκε και σε μαρτυρίες, οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν με την βία αριθμό ντόπιων για να φωνάζουν κατοίκους, τους οποίους στην συνέχεια εκτέλεσαν.

Αλλά και οι μαρτυρίες των ζώντων ακόμη κατοίκων του χωριού που ακούστηκαν στην ημερίδα και χρησιμοποιήθηκαν για την αφήγηση των γεγονότων, ενώ προβλήθηκαν και οπτικά με ένα πολύ καλά προετοιμασμένο παραστατικό τρόπο από τους τοπικούς ερευνητές, δεν χωρούν οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Ακόμη και σήμερα, παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους παραμένει ανεξίτηλο στη μνήμη τους το γεγονός της καταστροφής, των εμπρησμών και των φόνων των κατοίκων από τους εξαγριωμένους Γερμανούς στρατιώτες, τους οποίους είδαν και άκουσαν, όταν ήταν μικρά παιδιά.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την επόμενη ημέρα. με επίσημη Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση, Προσκλητήριο νεκρών, Κατάθεση Στεφάνου, Όρκος Μνήμης Δημοτικού Συμβουλίου, Τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Ο Δήμαρχος, Δημήτριος Ν. Κιούσης εκφώνησε ομιλία στο Μνημείο της Τραγωδίας του Κορωπίου και κατέθεσε στεφάνι. Την εκδήλωση πλαισίωσε η Δημοτική Φιλαρμονική του ΝΠΔΔ Σφηττός.

      

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 145 guests και κανένα μέλος