τύπου Τσερνίκι από σχέδια του 1835

Το προηγούμενο Σαββάτο 7 Οκτωβρίου 2017, έγινε η καθέλκυση ενός Ελληνικού παραδοσιακού ιστορικού ιστιοφόρου, τύπου τσερνίκι, από σχέδια του 1835!

Τέτοιο πλοίο εχει να κατασκευαστεί σε ολη την επικράτεια πάνω από 100 χρόνια.

Tο όνομά τoυ «Μέδων Πλειόνη».

Η ναυπήγηση ενός τέτοιου ιστορικού σκαριού ήταν όνειρο ζωης για τον ναυπηγό Νικόλα Βλαβιανό· ένα όνειρο στο οποίο εγινε κοινωνός ο δημοτικός σύμβουλος των 3Β, επικεφαλής δημοτικής παράταξης, Δημοσθενης Δογκας και δεν χρειάστηκε πολυ ώσπου να παρει την απόφαση να συμβάλει με την χορηγία του, ώστε αυτό το ζωντανό κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας, παράδοσης και ναυτικής τέχνης να πάρει σάρκα και οστά.

Η τελετή καθέλκυσης οργανώθηκε απο το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο για τη Διάσωση και Διατήρηση της Παραδοσιακής Ναυπηγικής και Ναυτικής Κληρονομιάς "Πρωτέας".

Έλαβε χώρα στην προβλήτα "Ούλεν", μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Χαλκίδας και ηταν υποδειγματική. Άρχισε με τον αγιασμό του σκάφους και στη συνέχεια ξεκίνησε η μουσική απο τους «Χαΐνηδες» αρχικά και αργότερα απο τον Δημήτρη Μυστακίδη. Ο κόσμος ήρθε στο κέφι και συνόδεψε τη μουσική με πολύ χορό μπροστά από την σκηνή. Παράλληλα υπήρχε άφθονο κέρασμα, συνοδεία λευκού κρασιού.

Στο επόμενο διάστημα, μετά την καθέλκυση, θα ακολουθήσει το αρμάτωμα του πλοίου με πανιά και ως την άνοιξη θα είναι έτοιμο να ταξιδέψει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Πολλα συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συντελεστές γι’ αυτή την ιδιωτική προσπάθεια και κυρίως στον Νικόλα Βλαβιανό, στον Δημοσθενη Δογκα και στον Σύλλογο Πρωτέα.

Το σκαφος θα βρίσκεται για τους επόμενους μήνες στην προβλήτα "Ούλεν", μπροστά από το σταθμό των τρένων, στην Χαλκίδα και θα είναι επισκέψιμο, οπότε θα μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την κατασκευή των καταρτιών και της εξάρτησής τους. Επίσης θα μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά αυτό το υπέροχο σκάφος.

Δυστυχώς σε μια χώρα με τουλάχιστον 4.000 χρόνια ναυτικής παράδοσης, η πολιτεία ηταν πάλι απούσα, σε ολα τα επίπεδα. Τέτοιες ενεργειες που εχουν πολλαπλά ωφέλη για την χώρα μας, ιστορικά, πολιτιστικά, τουριστικά, οικονομικά και ψυχαγωγικά επρεπε να στηρίζονται με πάθος.

Υ.Γ.1 Την κατασκευή του ιστορικού αυτού σκαριού την ειχαμε καλύψει με αρθρο μας το 2015 οταν βρεθήκαμε στο ναυπηγείο του Νικόλα Βλαβιανού, στην Χαλκίδα στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Σεμιναρίου Παραδοσιακής Ναυπηγικής που διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,

https://www.ebdomi.com/politismos/10598-1o-die8nes-seminario-arxaias-k-paradosiakis-nafpigikis.html

Μιχάλης Στεφανίδης

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 354 guests και κανένα μέλος