Αναζήτηση εξεύρεσης βιώσιμης λύσης

 

Σύσκεψη για τη Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής το πρωί της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου 2017. Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας και ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Π. Φιλίππου.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η εξεύρεση βιώσιμης λύσης, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Αλλοδαπών Λαυρίου. Ο Ερυθρός Σταυρός μετά από 48 χρόνια, αποχώρησε τον Αύγουστο του 2017 από τη λειτουργία του προγράμματος «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων & Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου», το οποίο χρηματοδοτείτο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2016 είχε οριστεί ως εποπτικός φορέας του Κέντρου το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να έχει διαχειριστικό ρόλο μέχρι και τις 31/7/2017, που έκλεισε και είχε σαν αποτέλεσμα να βγουν στην ανεργία 25 περίπου δημότες Λαυρίου. Το Κέντρο δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στη λίστα σταθερών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο του Υπουργείου, ενώ οι ίδιοι οι πρόσφυγες δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν τους κανόνες λειτουργίας που διέπουν τέτοιου είδους δομές.

Στο Κέντρο Προσφύγων διαμένουν σήμερα 240 πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής και 30 Αφγανοί, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, τα οποία δεν έχουν πλέον τη στοιχειώδη οργανωμένη φροντίδα, όσον αφορά τη σίτιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ασφάλεια και την εκπαίδευση.

Το σπουδαιότερο εξ’ όλων είναι ότι το κτίριο που στεγάζονται, έχει κριθεί ακατάλληλο από τους Μηχανικούς της Πολεοδομίας. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη στατικότητά του, απειλείται με κατάρρευση και υπάρχει άμεση ανάγκη οικοδομικών εργασιών για την αποκατάστασή του. Ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα είναι άμεσος.

«Ας σημειωθεί ότι το Κέντρο λειτουργεί σήμερα χωρίς καμία φύλαξη, χωρίς εποπτεία, χωρίς υπηρεσία καθαριότητας, με ανθρώπους να διαβιούν σε συνθήκες γκέτο. Για το ζήτημα θα συγκληθεί άμεσα δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να παρθούν οι αποφάσεις εκείνες που θα συμβάλουν στην οριστική επίλυση του ζητήματος», σημειώνει στο δελτίο τύπου ο δήμος Λαυρεωτικής.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 171 guests και κανένα μέλος