Αφορά επτά Δήμους

Κατέπεσε το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Υμηττού από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Στ) μετά από προσφυγή επτά Δήμων (Ελληνικού - Αργυρούπολης, Παπάγου - Χολαργού, Ηλιούπολης, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Παιανίας - Γλυκών Νερών, Κρωπίας και Γλυφάδας) οι οποίοι είχαν προσφύγει επειδή έκριναν πως το διάταγμα υποβαθμίζει τις περιουσίες των πολιτών τους.

Με βάση το διάταγμα, ο Υμηττός χωρίστηκε εκ νέου σε πέντε ζώνες, με τη σημαντικότερη (α’ ζώνη απόλυτης προστασίας) να καταλαμβάνει το 88,5% του όρους (αυξήθηκε η προστασία από τα 76.000 σε 93.000 στρέμματα, επί συνόλου 105.000 στρεμμάτων).

Στη ζώνη αυτή απαγορεύτηκε κάθε νέα δόμηση, καθώς η πρόβλεψη περί "αναψυκτηρίων" του παρελθόντος είχε αποδεδειγμένα οδηγήσει στην ανέγερση κατοικιών.

Με τις υπ’ αριθμ. 2355 έως και 2361 απόφασεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Σπυρίδωνα Μαρκάτη), η οποία δημοσιεύθηκαν την 22.09.2017, ακυρώθηκε το από 14.06.2011 προεδρικό διάταγμα «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισσίων» (ΦΕΚ τ. Δ΄ αριθμ. 187/16.06.2011).

Τα σχέδια και τα προγράμματα που περιέχει το διάταγμα Υμηττού αφορούν κατ’ ουσίαν τη χωροταξία αστικών και αγροτικών περιοχών και τη χρήση του εδάφους.

Μία εκ των αποφάσεων, η με αριθμό 2355/2017 αφορά το Κορωπί, την οποία ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης χαιρετίζει με ανακοίνωσή του, που δημοσιεύεται παραπλεύρως, και στην οποία καλεί τους πολίτες «να βοηθήσουμε στη χάραξη στρατηγικής για την ουσιαστική προστασία και ανάδειξη του Υμηττού».

Ο Δρ Παπακωνσταντίνου, που χειρίστηκε και την υπόθεση όσον αφορά το Δήμο Κρωπίας (απόφ. 2355/2017) σημειώνει ότι, η απόφαση αυτή του ΣτΕ, αποτελεί την άμεση συνέπεια της από 10.09.2015 αποφάσεως του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (υπόθεση C-473/2014, Δήμος Κρωπίας κατά ΥΠΕΚΑ). «Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας υιοθέτησε τους βασικούς ισχυρισμούς που είχαμε προβάλει τόσο ενώπιόν του, όσο και ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκανε δεκτή την αίτηση ακυρώσεως που είχαμε ασκήσει εκ μέρους του Δήμου σας.

Κατόπιν τούτου, αποτράπηκε η εφαρμογή συγκεκριμένων ακραίων ρυθμίσεων που περιλάμβανε το ως άνω π.δ. και έπλητταν δυσανάλογα και χωρίς αποχρώντα λόγο δημοσίου συμφέροντος σημαντικό αριθμό ιδιοκτητών σε ολόκληρη την περιφέρεια του Υμηττού», προσθέτει στην ίδια ανακοίνωσή του ο διακεκριμένος νομικός.

 

Ανακοίνωση του Δήμου Κρωπίας

https://www.ebdomi.com/eidiseis-nea/13472-istoriki-apofash-tou-s-t-e-gia-ton-ymhtto.html

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 292 επισκέπτες και κανένα μέλος