Εντυπωσιακή η συγκέντρωση κατοίκων στο Δημαρχείο

 Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν για τη Δημοτική Αρχή, η παρουσία ενός εξαιρετικά μεγάλου όγκου πολιτών στη συγκέντρωση που προκάλεσε η ίδια, Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017, στο Δημαρχείο Κρωπίας, ενάντια στις προθέσεις της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ για χωροθετήσεις υπερτοπικών εγκαταστάσεων διαχείρισης-τελικής διάθεσης απορριμμάτων στα λατομεία Κορωπίου (ΤΡΙΑΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΥ και ΠΟΡΤΣΙ).

Το αδιαχώρητο έγινε στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου, αλλά και στον προθάλαμο και στην πλατεία από κατοίκους αποφασισμένους να αντισταθούν στα σχέδια της Περιφέρειας και να μην επιτρέψουν να ανοίξουν νέες “χωματερές” στο Κορωπί.

Να σημειώσουμε ότι τα λατομεία είναι ανενεργά, σε στάδιο αποκατάστασης με δραστηριότητες διάθεσης ΑΕΕΚ (ανακυκλώσιμα προϊόντα εκσκαφών και κατεδαφίσεων), βρίσκονται πλησίον της πόλης του Κορωπίου, του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και στην πορεία αξόνων προσγείωσης- απογείωσης αεροπλάνων, του σημαντικού Αρχαιολογικού χώρου Λαμπτρών και εντός βιομηχανικής ζώνης χαμηλής όχλησης με επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε οδικό δίκτυο ήδη επιβαρυμένο, εντός της Α΄ ζώνης Προστασίας του Υμηττού και κοντά σε μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ παρουσιάζουν ιδιαίτερα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, σε τοποθεσία δηλαδή ακατάλληλη σύμφωνα με τις επιστημονικές και άλλες τεκμηριώσεις που έχουν κατατεθεί από το 2003 και συνεχίζουν να ισχύουν.

kiousis aporimataΟ Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης ανέπτυξε τις θέσεις του Δήμου και την αντίθεσή του στον συγκεκριμένο σχεδιασμό κάνοντας ιστορική αναδρομή, για τα όσα έχει υποστεί η πόλη του Κορωπίου (από το 1965 με τις ανοιχτές χωματερές) που ακόμα πληρώνει.

Επέκρινε τις διαδικασίες ψήφισης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Αττικής (6/12/2016) που δημιούργησε τη «δικαιολογητική» βάση για την επαναφορά των λατομείων του άρθρου 33 Ν.3164/2003 με το αναθεωρημένο πολιτικό-αιτιολογικό σκεπτικό.

Επέμεινε στις βάσιμες υπόνοιές του για μεθοδευμένες ενέργειες του ΕΔΣΝΑ και πιθανόν αυτοδιοικητικών παραγόντων δημιουργίας τετελεσμένων...

Ο Δ. Κιούσης υπενθύμισε ότι Δήμος ήταν από τους πρώτους Δήμους που κατέθεσε Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και αδειοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής -δια υπογραφής αντιπεριφερειάρχη Πέτρου Φιλίππου- για Βασικό Πράσινο Σημείο σε άλλη κατάλληλη περιοχή του Κορωπίου και σε σημείο πιθανής εξυπηρέτησης και των άλλων όμορων Δήμων, όμως αποκλείστηκε χρηματοδοτικά!

Επεσήμανε επίσης ότι ο Δήμος εμπράκτως αναζητεί και πλέον ολοκληρώνει διαγωνισμό για πολλές γωνίες ανακύκλωσης υπερασπιζόμενος όλο το πλαίσιο σχεδιασμού για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και της ανάπτυξης ικανού δικτύου ρευμάτων ανακύκλωσης.

Ο Δ. Κιούσης υπερασπίστηκε βασικές πάγιες και διαχρονικές θέσεις του Κινήματος της Αυτοδιοίκησης (από το 1977 και μετά) και των πολιτών για την πλήρη περιβαλλοντική αποκατάσταση των Λατομείων και την απόδοσή τους στους πολίτες, ως χώροι πράσινου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού ενώ επανέφερε στο προσκήνιο την αυτονόητη πολιτικά αποδεκτή θέση της Αυτοδιοίκησης των Μεσογείων και της Νοτιοανατολικής Αττικής για διαχείριση και επεξεργασία των απορριμμάτων της σε άλλες κατάλληλες και αποδεκτές, από τις τοπικές κοινωνίες και τις αυτοδιοικήσεις Α΄Βαθμού, θέσεις. Όχι όμως μονάδες υπερτοπικές, του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και τόσων άλλων δήμων της Νότιας Αθήνας και της Ανατολικής Αττικής.

 

Τέλος, ενημέρωσε τους πολίτες ότι θα χρησιμοποιηθεί κάθε νομικό και πολιτικό μέσο υπεράσπισης του δημοτικού συμφέροντος για κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο αυτό και τους κάλεσε σε επαγρύπνηση για να μην περάσουν αυτές οι μεθοδεύσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Oι κάτοικοι ήταν εξαγριωμένοι και αμετακίνητοι στην μη εγκατάσταση τέτοιων μονάδων στην περιοχή.

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου, υποστήριξε την άποψη ότι λέει όχι στις χωματερές με ...γλάρους, αλλά τα σκουπίδια είναι εδώ και πρέπει να τα διαχειριστεί ο κάθε δήμος με ανακύκλωση και με διαχείριση.

Καλεσμένοι στην εκδήλωση όλοι οι βουλευτές της περιοχής και παρευρέθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, από όλα τα κόμματα, αλλά ο κόσμος τους αποδοκίμασε έντονα και δεν μπόρεσαν να μιλήσουν. (σ.σ. και τί να πουν; ειπωμένα είναι όλα εδώ και χρόνια και ξαναγυρίζουμε γύρω από το στόμιο του πηγαδιού...).

Πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι επίσης όλων των παρατάξεων, που πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν.

Ο Πάρης Ευαγγελίου, μέλος του Δ.Σ. του ΕΔΣΚΝΑ και περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης μετέφερε όπως είπε «τη δέσμευση» της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΔΚΝΑ που έγινε την ίδια ημέρα της συγκέντρωσης, Τετάρτη 20.9, ότι «εφόσον το Κορωπί και το κάθε Κορωπί, εφόσον ο δήμος Κορωπίου δεν θέλει καμμία μονάδα διαχείρισης και επεξεργασίας δεν πρόκειται να γίνει στο Κορωπί.

...Χαιρετίζω αυτή τη δέσμευση και θα την υπερασπιστώ μέχρι τέλους. Καμμία μονάδα στο Κορωπί» κατέληξε ο Π. Ευαγγελίου.

Την «δέσμευση» της Περιφερειάρχη δεν αποδέχθηκε ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης, ο οποίος τόνισε ότι αν ήθελε έπρεπε να έρθει να κάνει τη δέσμευση εδώ μπροστά στους πολίτες και όχι μέσω άλλων παρατάξεων...

Ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης σημείωσε ότι «Η όποια διαδικασία της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα από επιστημονικές, τεκμηριωμένες μελέτες πρέπει να έχει τη συναίνεση και να επεξεργαστεί μέσα από τις δομές των Δήμων. Δεν μπορούμε να πετάμε τα σκουπίδια μας αλλού. Εμείς θα τα επεξεργαστούμε. Εχει ξεκινήσει μία συνεργασία μαζί με το Δήμο Κρωπίας, το Δήμο Σπάτων και το Δήμο Παιανίας να υπάρξει μια συνολική επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση από τους 4 Δήμους, που θα αφορά τη διαχείριση, γιατί πρέπει να αναλάβουμε σαν κοινωνία τη διαχείριση των απορριμμάτων και το κόστος αυτής. Κάθε περιοχή πρέπει να αναλαμβάνει τα δικά της. Να αποδείξουμε ότι οι 4 Δήμοι έχουμε συγκεκριμένη τεκμηριωμένη πρόταση και να αναλάβουμε το κόστος, το μερίδιο εκείνο που μας αναλογεί στη διαχείριση των απορριμμάτων».

 

― Τι εμπόδισε την απελθούσα διοίκηση της Περιφέρειας να αναθεωρήσει το σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων;

― Τι την εμπόδισε να προσαρμοστεί στην ευρωπαϊκή και πλέον εθνική νομοθεσία;

― Τι την εμπόδισε να κάνει κοινωνούς τους δήμους, τους φορείς, την επιστημονική κοινότητα, τους πολίτες, της ανάγκης να πάψει να υφίσταται ο εφιάλτης της Φυλής;

 

Τα παραπάνω ερωτήματα είχε θέσει η Ρένα Δούρου στη συγκρότηση του ΔΣ και την εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΝΑ.

Και αναρωτιόμαστε κι εμείς θέτοντάς τα δικά της ερωτήματα, τί την εμποδίζει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να κάνει κοινωνούς, πολίτες και δήμους;;

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 37 guests και κανένα μέλος