το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ. του Δήμου 3Β
γράφει η: Αννα Μπουζιάνη

 

Με την ευλογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) (1948/2017) στη νήσο Υδρούσα, απέναντι από την Α’ πλαζ Βούλας, άνοιξε ...μαγαζί γεμίζοντας την παραλία με ομπρέλες, ξαπλώστρες, σκύλους για ...φόβητρο και φύλακες που εμποδίζουν στους πολίτες την πρόσβαση με σκάφος, παρά τις αντίθετες, νόμιμες δεσμεύσεις, όπως το είδαμε και το φωτογραφίσαμε, αλλά και το ακούσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11/9.

Είναι τώρα δύο εβδομάδες που εγκαταστάθηκαν. Μάλιστα υπάρχει και πινακίδα που γράφει: «Περιβαλλοντικό πάρκο...

Για το θέμα αναφέρθηκε ο Θ. Ματόπουλος, ο οποίος μάλιστα κρατούσε και την απόφαση (προχειρογραμμένη) του ΣτΕ με πρόεδρο τον Αθ. Ράντο και εισηγητή τον Αν. Σκούφαλο, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η νήσος Υρούσα εντάχθηκε στη ζώνη 1β του από 1.3.04 προεδρικού διατάγματος (Π.Δ.) για την οποία προβλέπεται ότι “πρόκειται για περιοχές αποκατάστασης φυσικού τοπίου και αττικής χλωρίδας και πανίδας καθώς και προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων στα όρια των Δήμων, Βούλας...» και, περαιτέρω στην περ. β’ της ιδίας παραγράφου ότι, «εντός των περιοχών αυτών διατηρείται το φυσικό ανάγλυφο και απαγορεύεται κάθε δόμηση. Επιτρέπονται διαμορφώσεις διαδρομών περιπάτου και ποδηλάτου», το καθεστώς προστασίας νήσου ουδόλως αποκλείει την τοποθέτηση στην ακτή στοιχείων, όπως οι ομπρέλες, οι “ξαπλώστρες”, τα υπαίθρια καθιστικά και οι χημικές τουαλέτες, δηλαδή κινητών ελαφρών κατασκευών χωρίς θεμελίωση στο υπόβαθρο από μπετόν ή άλλο μόνιμο υπόβαθρο, οι οποίες εξυπηρετούν τις στοιχειώδεις ανάγκες των λουμένων, αποτρέπουν δε και τη ρύπανση του τοπίου. Έξ’ άλλου η τοποθέτηση των ανωτέρω κατασκευών δεν εξομοιώνει, όπως αβασίμως ισχυρίζεται ο αιτών, τη ζώνη 1β της νήσου με τις ζώνες 3α και 3β του άρθρου 4 του Δ. στις οποίες περιλαμβάνονται χρήσεις ελευθέρων και οργανώμενων ακτών κολύμβησης, εφόσον στις εν λόγω ζώνες, που αφορούν πέριοχές της παραλιακής ζώνης Αττικής με άλλα χαρακτηριστικά και ανάγκες προστασίας, επιτρέπεται ένα ευρύ, ουσιωδώς διαφορετικό από το προκείμενο, φάσμα εγκαταστάσεων και κατασκευών, με δυνατότητα, μάλιστα δόμησης κτηρίων. Ο λόγος ακύρωσης με τον οποίο προβάλλεται ότι η τοποθέτηση των επίδικων κατασκευών συνιστά υποδομή για χρήση ελεύθερης ή και οργανωμένης ακτής κολύμβησης, η οποία δεν επιτρέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος καθώς και του από 1.3.2004 διατάγματος, είναι απορριπτέος ως αβάσιμος!!!

Εφόσον η τοποθέτηση των ανωτέρω στοιχείων στην ακτή δεν συνιστά παράβαση των διατάξεων του διέποντος το καθεστώς προστασίας της νήσου από 1.3.2004 Π.Δ. αλλά, αντιθέτως αποτελεί επιτρεπτή κατά τις ίδιες διατάξεις, υποδομή που εξυπηρετεί βασικές ανάγκες των λουομένων κaι ταυτοχρόνως, διασφαλίζει την καθαριότητα του τοπίου, δεν συντρέχει, εν προκειμένω, περίπτωση παράνομης χρήσης».

Ετσι, η επιχείρηση εγκαταστάθηκε στο νησί και έχουμε να δούμε πολλά. Ο Δήμος στο μεταξύ, έχει προσφύγει στα δικαστήρια και υπάρχουν μηνύσεις ένθεν και ένθεν.                                    

Αννα Μπουζιάνη

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 132 guests και κανένα μέλος