Προ ημερών δόθηκαν στην δημοσιότητα τα συμπεράσματα της έρευνας για τη Διαφθορά στην Ελλάδα από την Μ.Κ.Ο. «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς», και δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, αφού καταγράφει αύξηση των φαινομένων διαφθοράς, έναντι του 2007 κατά 10%.
Κορωνίδα της διαφθοράς, κι αυτή τη χρονιά (2008), τα Νοσοκομεία και ακολουθούν Εφορία και Πολεοδομία...

Σύμφωνα με έρευνα της Μ.Κ.Ο. «ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΛΛΑΣ»

η Διαφθορά Καλπάζει

Νοσοκομεία – Εφορία – Πολεοδομίες στην πρώτη γραμμή

 

Προ ημερών δόθηκαν στην δημοσιότητα τα συμπεράσματα της έρευνας για τη Διαφθορά στην Ελλάδα από την Μ.Κ.Ο. «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς», και δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, αφού καταγράφει αύξηση των φαινομένων διαφθοράς, έναντι του 2007 κατά 10%.

Κορωνίδα της διαφθοράς, κι αυτή τη χρονιά (2008), τα Νοσοκομεία και ακολουθούν Εφορία και Πολεοδομία.

Στην πρώτη πεντάδα το Υπ. Μεταφορών (Άδειες οδήγησης, ΚΤΕΟ, κλπ.) και οι Νομαρχίες. Δεν υστερεί βεβαίως ο ιδιωτικός τομέας, με πρώτα πάλι τα Νοσοκομεία.

 

Στην ελληνική κοινωνία το ποσοστό που ανέχεται την διαφθορά είναι σχετικά μικρό (20%) ενώ το 80% δηλώνει ότι διαφωνεί με πράξεις που ενέχουν στοιχεία διαφθοράς.

Το ερώτημα είναι ποιός τότε συμμετέχει στο 28% που υποκύπτει στον πειρασμό ή στον καταναγκασμό και τα “δίνει”. Σημειώνουμε ότι ο δημόσιος τομέας καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος με 69%.

Αναλυτικότερα τα στοιχεία: στο ερώτημα σε ποιά υπηρεσία κλπ. τους ζητήθηκαν χρήματα εκτός των νομίμων, για «γρηγορόσημο», ή για να τακτοποιηθεί μια υπόθεσή τους απάντησαν όπως στο γράφημα που ακολουθεί.

diagramma.jpg


Ευχάριστη παρατήρηση: Οι Δήμοι βελτιώθηκαν (εκτός Πολεοδομιών βεβαίως, που κι εκεί σημειώθηκε ελαφρά υποχώρηση).

Όσον αφορά τα ποσά που καταβλήθηκαν για «λάδωμα»:

Στα Δημόσια Νοσοκομεία 50 έως 6.000€ (στα ιδιωτικά έως 80.000€!)

Στις Πολεοδομίες έως 15.000€ (Μέσος όρος 2.169€).

Εφορίες έως 30.000€ (μέσος όρος 2.362 €).

Υπ. Μεταφορών μέχρι 1.000€ (Μ.Ο. 222€)

Στον ιδιωτικό τομέα ο Δικηγορικός κλάδος έως 4.000€ (Μ.Ο. 811€).

Οι Τράπεζες έως 8.000€ (Μ.Ο. 2.282)

Γιατροί έως 3.000€ (Μ.Ο. 1.204)

Οι κλινικές έως 10.000 € (Μ.Ο. 3.336)

Οι σχολές οδηγών 200 έως 500€.

Την έρευνα έκανε η Public Issue και βασίστηκε σε διαχρονικό τυχαίο τηλεφωνικό «δομημένο δειγματολόγιο», 6.105 ατόμων.


Το ουσιαστικότερο πόρισμα της έρευνας κατά την “Δ.Δ.Ελλάς” είναι το μέγεθος της μικροδιαφθοράς, το οποίο σημείωσε σημαντική αύξηση πέρυσι και είναι της τάξεως των 750 εκατομμυρίων ευρώ.


Ο πρόεδρος της οργάνωσης Κ. Μπακούρης σημείωσε κατά την παρουσίαση της έρευνας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι αιτία η έλλειψη νομικών διατάξεων, «αλλά κυρίως η μη αυστηρή και μερικές φορές επιλεκτική εφαρμογή τους. Η αποτελεσματικότερη και δικαιότερη Δημόσια Διοίκηση πρέπει σταθερά να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Η μεγαλύτερη διαφάνεια και η μηδενική ανοχή δεν μπορεί παρά να είναι η σταθερή επιλογή.

Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να εξετάσουμε, για μια ακόμα φορά, με σοβαρότητα ως κοινωνία τις καταστροφικές συνέπειες της διαφθοράς κυρίως στους τομείς της υγείας, των οικονομικών υπηρεσιών, της προστασίας του περιβάλλοντος (πολεοδομικές παραβάσεις) και φυσικά γενικότερα των δημόσιων υπηρεσιών, χωρίς να παραβλέπουμε τις αντίστοιχες δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα, που η έρευνά μας καταδεικνύει ότι δεν είναι αμέτοχος στο πρόβλημα».

Ο Κ. Μπακούρης είναι της γνώμης ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί μια ανεξάρτητη αρχή ελέγχου της διαφθοράς που θ’ αναφέρεται άμεσα στον Πρωθυπουργό.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 113 guests και κανένα μέλος