Πετρελαιοκηλίδα, ρύπανε την ακτογραμμή από τη Σαλαμίνα μέχρι τα όρια της Βούλας!

 

“H Αγία Ζώνη ΙΙ”, είναι το πλοίο με το αργό πετρέλαιο που με τη διαρροή και τη βύθισή του ρύπανε όλο το Σαρωνικό κόλπο με βαρύτατες επιδράσεις στο φυτικό, ζωικό επίπεδο, αλλά και στην οικονομική ζωή του τόπου.

Η βύθιση του πλοίου και η αρχική διαρροή εγινε στη Σαλαμίνα, αλλα οι δυτικοί άνεμοι έστρεψαν τη ρύπανση στις ακτές της Πειραϊκής φτάνοντας μέχρι τη Γλυφάδα και άγγιξαν το Δήμο 3Β, τη νύχτα 13ης προς 14η Σεπτεμβρίου, όταν εμφανίστηκαν περιορισμένου μεγέθους συσσωματώματα μαζούτ που είχαν διασκορπιστεί στη θαλάσσια περιοχή της Βούλας και ειδικά στην περιοχή του Καβουρίου τις πρώτες πρωινές ώρες.

Συνεργεία καθαριότητας του Δήμου ξεκίνησαν από το πρωί την περισυλλογή τους και τον καθαρισμό των παραλιών, ενώ στο ύψος του ΠΙΚΠΑ από την άκρη τους Πούντας με κατεύθυνση νότια προς την Αίγινα, ο Δήμος τοποθέτησε ειδικό πλωτό αντιρρυπαντικό φράγμα, που ενοικίασε από ιδιωτική εταιρεία. Έτσι ολοκληρώθηκε έγκαιρα η πόντιση με αποτέλεσμα να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκτεταμένης ρύπανσης.

Το φράγμα έχει ύψος 70 cm πάνω από το νερό με αποτέλεσμα να αποτρέπει πιθανή προσπέλαση της ρύπανσης προς τις ακτές.

Παράλληλα, για καθαρά προληπτικούς λόγους, ο Δήμος 3Β έχει μεριμνήσει να είναι σε επιφυλακή, στην παραλία του Κάμπινγκ, ειδικό όχημα καθαρισμού το οποίο σε περίπτωση που προσβληθεί κάποια ακτή από κηλίδες και κομμάτια μαζούτ να προβεί στον άμεσο καθαρισμό της.

Ο Δήμαρχος Γρηγ. Κωνσταντέλλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Χωρίς να υπάρχει καμία αρμοδιότητα του Δήμου για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, με αίσθημα ευθύνης από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε δικές μας πρωτοβουλίες (σ.σ. επ’ αυτού αρμόζει έπαινος).

...Συνεχίζουμε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα παραμείνουμε σε επιφυλακή μέχρι την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου και την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού των παραλιών μας, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο».

Σε επιφυλακή ο Δήμος Κρωπίας

Σε συνεχή επαφή ο Δήμαρχος Κρωπίας με το Λιμεναρχείο Σαρωνικού, το Δήμαρχο Βάρης -Βούλας-Βουλιαγμένης και ιδιωτική εταιρεία.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Ν. Κιούσης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε σε συνεχή επαφή για την πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανής μεταφοράς της πετρελαιοκηλίδας προς τις παραλιακές περιοχές των Δήμων μας. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους παραλιακούς Δήμους της Αττικής που έχουν ήδη πληγεί και στο Δήμο Σαλαμίνας. Καλούμε τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να πράξουν τα μέγιστα για να σταματήσει η μεταφορά της πετρελαιοκηλίδας και να αντιμετωπιστούν άμεσα οι συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς ρύπανσης».

Προληπτικά μέτρα στο Δήμο Σαρωνικού

H Δημοτική Αρχή Σαρωνικού προχώρησε στην προμήθεια αντιρρυπαντικού ρολού θαλάσσης μήκους 1 χλμ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εφόσον απαιτηθεί για να αποτραπεί ενδεχόμενη μετακίνηση της πετρελαιοκηλίδας στις παραλίες του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια περιβαλλοντική καταστροφή, που δυστυχώς λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις, εξαιτίας της ολιγωρίας των αρμοδίων κρατικών αρχών. Ως Δημοτική Αρχή κάνουμε ήδη ό,τι είναι δυνατόν, για να προλάβουμε τις επιπτώσεις και να προστατέψουμε το πολυτιμότερο κεφάλαιο του τόπου μας, τις ακτές και τη θάλασσά μας».

Διαβάστε σχετικά:

 

 

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 350 guests και κανένα μέλος