Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η συζήτηση για τα προβλήματα που δημιουργεί η νέα Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, αλλά και η πρόθεση της εταιρίας να επιβάλλει διόδια στον Αγιο Στέφανο και τη Βαρυμπόμπη.
Δεν τη φτάνουν τα διόδια που έχει πάνω στην Εθνική Οδό, την εργολήπτρια εταιρία, θέλει να εισπράττει και από αυτούς που κινούνται στον παράδρομο και κάποια στιγμή μπαίνουν στην Ε.Ο., γιατί ...χάνει έσοδα και ας διέθεσε ελαχιστότατα κονδύλια από δικά της κεφάλαια...

Σε κυκλοφοριακό αποκλεισμό πολλών Δήμων οδηγεί

η νέα Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας και τα διόδια

 

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η συζήτηση για τα προβλήματα που δημιουργεί η νέα Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, αλλά και η πρόθεση της εταιρίας να επιβάλλει διόδια στον Αγιο Στέφανο και τη Βαρυμπόμπη.

Δεν τη φτάνουν τα διόδια που έχει πάνω στην Εθνική Οδό, την εργολήπτρια εταιρία, θέλει να εισπράττει και από αυτούς που κινούνται στον παράδρομο και κάποια στιγμή μπαίνουν στην Ε.Ο., γιατί ...χάνει έσοδα και ας διέθεσε ελαχιστότατα κονδύλια από δικά της κεφάλαια. Μόνο το 5% της δαπάνης βάζει από την τσέπη της, όπως ελέχθη σε προηγούμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Τα υπόλοιπα τα βάζουμε εμείς, οι πολίτες από τον κρατικό κορβανά και από τον ευρωπαϊκό (δηλαδή πάλι εμείς!).

Ενας παράδρομος χωρίς τη στοιχειώδη σήμανση, χωματόδρομος, χωρίς φωτισμό επιχειρείται να αποκτήσει διόδια!!


Στην εισήγησή του ο Νομάρχης Λ. Κουρής επεσήμανε ότι ο κυκλοφοριακός φόρτος στην είσοδο/έξοδο των παραδρόμων της Εθνικής οδού έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αφού οι οδηγοί τόσο των μεγάλων επαγγελματικών οχημάτων όσο και των Ι.Χ.  προσπαθούν να αποφύγουν την καταβολή των αυξημένων διοδίων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση των παραδρόμων καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη την διακίνηση των αυτοκινήτων και δημιουργεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στις ώρες αιχμής.

Παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ  για προώθηση μελέτης για την βελτίωση, και παρά το ότι αναγνώρισε ως δίκαιες τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, δεν προχώρησε  σε κανένα ουσιαστικό μέτρο παρά μόνον στην αιφνιδιαστική και χωρίς καμιά διαβούλευση με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών εξαγγελία δημιουργίας δύο νέων σταθμών διοδίων στον Αγ. Στέφανο και στη Βαρυμπόμπη.


Ολοκληρώνοντας ο Νομάρχης εξέφρασε την αντίθεση της Νομαρχίας στις επιλογές του ΥΠΕΧΩΔΕ, που χωρίς να λύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα επιβαρύνει με νέο χαράτσι τους κατοίκους της Βορειοανατολικής Αττικής, και γι΄αυτό καλεί τους πολίτες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις, που θα αποφασισθούν από κοινού με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση της περιοχής.

Ακολούθως μίλησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι Δήμοι και Κοινότητες, ο Δήμαρχος Αγ. Στεφάνου Π. Βορριάς, (Από το Δήμο Αγ. Στεφάνου παρίστατο θα λέγαμε σύσσωμο το Δ.Σ., αφού οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν εκεί και μίλησαν). Οι Κοινοτάρχες Βαρνάβα Ν. Βούλγαρης, Αφιδνών Αλ. Ζουγανέλης, Κρυονερίου Ι. Καλαφατέλης, Καπανδριτίου Ε. Κελίδου, Μαλακάσας Κ. Λίτσας πολλοί Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι κατοίκων της περιοχής. Ολοι τόνισαν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα χαράτσια, που τους ζητούν για να μπουν και να βγουν από τα σπίτια τους.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και η βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία ενημέρωσε το σώμα ότι έχει κάνει ερώτημα στο Υπουργείο και η απάντησή του ήταν ήξεις, αφήξεις, επισημαίνοντας ότι:

Δεν δεσμεύεται ο κ. Υπουργός ούτε όσον αφορά την κατασκευή, αλλά ούτε για παράπλευρους άξονες από την Κηφισιά και πάνω.

Η απάντηση του κ. Υπουργού μιλάει για αναγνώριση της ταλαιπωρίας και των προβλημάτων που θα υποστεί η περιοχή.

Αφ’ ότου,  και αν δεν καταστεί δυνατόν να φύγουν εντελώς τα διόδια, θα μπορούσαμε να έχουμε είτε μείωση, είτε κάρτες για τους κατοίκους και παράλληλα να έχουμε το έργο των παραπλεύρων αξόνων ως δέσμευση.

Η Χριστοφιλοπούλου πρότεινε, εφ’ όσον δεν έχει υπάρξει καμία συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να πάει σε επαναδαπραγμάτευση με την εταιρία.

Ο Νίκος Καντερές, που εκτός από βουλευτής, διατηρεί και τη θέση του Νομαρχιακού συμβούλου, τόνισε ότι: “δεν θα δεχθούμε να μπουν επιπλέον διόδια στην Βαρυμπόμπη και τον Αγιο Στέφανο”.

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν και όλες οι παρατάξεις του Ν.Σ. (Θ. Μπαλής, Ν. Στεφανίδης, Ι. Στεργίου).


Ετσι το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία:

–  να εκφράσει την αντίθεσή του στην δημιουργία νέων σταθμών διοδίων στον Αγ. Στέφανο και στην Βαρυμπόμπη

–  να απαιτήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ να διαβουλευθεί  με τους εκπροσώπους των αυτοδιοικήσεων της περιοχής πριν προωθηθεί οποιαδήποτε επέμβαση

–  να αναζητηθεί συνολική λύση των κυκλοφοριακών προβλημάτων με μελέτη που να καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής

–  να οργανώσει από κοινού με τους Δήμους και τις Κοινότητες της περιοχής κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αρχής γενομένης από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει ο Δήμος Αγ. Στεφάνου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου την Τετάρτη 11 Μαρτίου και ώρα 18:30.


Η παράταξη “ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ” με επικεφαλής τον Θ. Μπαλή, με ανακοίνωση που μας απέστειλε, «καταγγέλλει τον Νομάρχη και τους Νομαρχιακούς Συμβούλους της παράταξής του, οι οποίοι για μια ακόμα φορά δε διστάζουν να αυτοπροσδιοριστούν με σαφήνεια και να δηλώσουν ακραιφνείς υπηρέτες της Κυβέρνησης, του κόμματος που τους στηρίζει και σε συνδυασμό υπηρέτες των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

  Ο κος Νομάρχης εφαρμόζοντας την προσφιλή του τακτική προσπάθησε να εκμαιεύσει ένα ομόφωνο γενικό και αόριστο ψήφισμα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο προκειμένου να εξέλθει ατσαλάκωτος από τέτοιου είδους διαδικασίες ρήξης.

  Τον καταγγέλλουμε στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής πως ενώ επί αρκετό καιρό γνώριζε την παραπάνω σύμβαση θεώρησε καλό να την αποκρύψει όπως ακριβώς έκανε και με το Βατοπέδι».


Στο ψήφισμα δε που κατέθεσαν γράφουν μεταξύ άλλων:

    Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής μετά από συζήτηση  καταγγέλλει τον Υπουργό Πε.Χω.Δε και την Κυβέρνηση που με νόμο εκχώρησε τα δικαιώματα του και την περιουσία του ελληνικού λαού σε ιδιώτες προκειμένου να υπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καταγγέλλει τη σύμβαση που τη θεωρεί καθεστώς αποικιακού χαρακτήρα  διότι στην παραπάνω σύμβαση πέρα από τη χαρακτηριστική παραχώρηση είσπραξης των διοδίων στον ιδιώτη προς όφελος του, του εκχωρήθηκαν χαριστικά οι παρόδιες εκτάσεις του εθνικού δρόμου καθώς και οι παράπλευροι οδοί.

 Για λογαριασμό του ιδιώτη αίρονται όλοι οι περιορισμοί που προβλέπονται από νόμους και διατάγματα και τον καθιστούν απόλυτο άρχοντα πλην όμως οι παραπάνω περιορισμοί και νόμοι δεν παύουν να ισχύουν για τους υπόλοιπους Έλληνες κατατάσσοντας τους στην κατηγορία των δουλοπάροικων.

 

Οι παρατάξεις «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ν.Α.Σ).» και «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΑΤ.  ΑΤΤΙΚΗΣ» κατέθεσαν, επίσης, δικό τους κοινό ψήφισμα, στο οποίο μεταξύ άλλων γράφουν:


Το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Ν.Α.Α. απορρίπτει τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ να επιβάλλει νέα διόδια στην Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Αγ. Στεφάνου και της Βαρυμπόμπης στην είσοδο και έξοδο της Ε.Ο.

Η απόφαση αυτή θα επιβαρύνει περισσότερο το εισόδημα των κατοίκων των όμορων περιοχών και των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν ήδη προκαταβάλει μεγάλο τίμημα για τα έργα που χρησιμοποιούν, πηγαίνοντας από και προς τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Τα έργα αυτά έχουν κατασκευαστεί τόσο μέσω της άγριας φορολογίας που υφίστανται οι εργαζόμενοι, όσο και των αυξημένων διοδίων που πληρώνουν σε Αφίδνες, Σχηματάρι, Αττική Οδό κ.α.


Ολοι μίλησαν για κοινή δράση και σύμπνοια, αλλά δυστυχώς, στο τραπέζι «έπεσαν» τρία ψηφίσματα, με αποτέλεσμα να επικρατήσει της πλειοψηφίας με τις δικές τους ψήφους μόνο.


Ο Θ. Μπαλής εξέδωσε ένα «αριστερό» ψήφισμα αν και ανήκων στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Νίκος Στεφανίδης ένα μετριοπαθές ψήφισμα μέσα στα πραγματικά δεδομένα και πλαίσια,  αν και εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Σημειωτέον ότι το ψήφισμα ήταν κοινό με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 83 guests και κανένα μέλος