Θα αλλάξει ο παλιός φωτισμός

 

Με πλειοψηφία 24 θετικών ψήφων επί 26 παρόντων δημοτικών συμβούλων εγκρίθηκε η λήψη δανείου ύψους 1.600.000 € για τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης του δικτύου έξυπνου Δημοτικού Φωτισμού, το οποίο θα αντικαταστήσει το σύνολο του δημοτικού οδοφωτισμού στην πόλη μας στη συνεδρίαση της 10/7/17. Το δάνειο, διαρκείας δέκα ετών, θα χορηγηθεί από δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, 50% από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οπως ενημέρωσε ο δήμαρχος στην εισήγησή του, στο διαγωνισμό συμμετείχαν εννέα εταιρείες, αλλά κατακυρώθηκε στον 2ο μειοδότη με 1.600.000 €, μετά από δικαστικές διαδικασίες.

Να θυμίσουμε ότι το αρχικό κόστος εγκατάστασης φωτισμού είχε υπολογιστεί από το Δήμο στα 4.124.000 €, κάτι που τελικά ήταν λάθος.

Το έργο εγκατάστασης του Δημοτικού Οδοφωτισμού βρίσκεται πλέον στην τελική φάση ολοκλήρωσης της απαιτούμενης διαδικασίας και υπολογίζεται, ότι ο εργολάβος θα εγκατασταθεί εντός του Οκτωβρίου ή το αργότερο το Νοέμβριο και μέσα σε έξη μήνες από την έναρξη εργασιών, το έργο θα παραδοθεί. Με τη λειτουργία του νέου δικτύου, υπολογίζεται ότι εκτός από τα πλεονεκτήματα που αφορούν την ποιότητα του φωτισμού στην πόλη και την αξιοπιστία του δικτύου, ο Δήμος θα έχει οικονομικό όφελος περίπου 580 000 € ετησίως από την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς το νέο δίκτυο χρησιμοποιεί λαμπτήρες τύπου LED.

Ο Δήμος, όπως σημείωσε ο δήμαρχος, λόγω της οικονομικής του ευρωστίας έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης, σε μια εποχή που λίγοι φορείς του δημοσίου μπορούν, να θεωρηθούν αξιόχρεοι.

Ετσι, ήταν εύλογο το ερώτημα του δημοτικού συμβούλου Σπύρου Βαλάτα: «Τα χρήματα του Δήμου τοκίζονται από ένα πολύ μικρό επιτόκιο στην Τράπεζα. Μου κάνει εντύπωση πως το κάνετε αυτό. Εχετε ένα κόστος κάθε χρόνο που θα είναι περίπου 300.000 €. Πάτε να επιβαρύνετε το Δήμο όταν έχει θετικό ισοζύγιο» και καταψήφισε το θέμα.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η αναφορά του δημοτικού συμβούλου Θάνου Ματόπουλου που επεσήμανε ότι «κάθε χρόνο η δόση του δανείου είναι 188.000 € και αφού μπορούμε να το καλύψουμε ως Δήμος γιατί δεν το κάνουμε; Μπορεί να γίνει με αυτοχρηματοδότηση» και ψήφισε παρών.

Ο  Δήμαρχος απάντησε ότι, η προσέγγιση αυτή μπορεί να ακούγεται ορθολογική με τραπεζικούς ή χρηματοοικονομικούς όρους πολυεθνικών εταιριών, ωστόσο δεν είναι εναρμονισμένη με τις αρχές που διέπουν το δημόσιο λογιστικό το οποίο οφείλει ο Δήμος να τηρεί. Το δημόσιο λογιστικό σχέδιο, ειδικά για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ορίζει σαφώς την υποχρέωση ισοσκελισμένων κωδικών ανταποδοτικών τελών.

Δηλαδή όσα χρήματα ο Δήμος εισπράττει από τους κατοίκους μέσα από τα δημοτικά τέλη τόσα πρέπει να ξοδεύει γι’ αυτά. Και ανάμεσα σ’ αυτά είναι και ο ηλεκτροφωτισμός του Δήμου.

Συνεπώς, αν ο Δήμος δεν προχωρούσε σε δανεισμό, αυτό το πράγματι μεγαλόπνοο και πρωτοπόρο για τη χώρα έργο, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Η απόφαση - όπως γράφουμε - πάρθηκε κατά πλειοψηφία.

Μετά το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωσε: «Είναι ένα μεγάλο βήμα για το Δήμο μας και ευχαριστώ όλους τους δημοτικούς συμβούλους που και το κατάλαβαν και το στήριξαν. Δεν έχουμε απαίτηση βαθιάς γνώσης δημοσίου λογιστικού σχεδίου από όλους τους δημοτικούς συμβούλους, ούτε φυσικά απαιτείται. Είναι όμως προϋπόθεση για όποιον δημοτικό σύμβουλο αποφασίζει να τοποθετηθεί με πρόταση του δημόσια να γνωρίζει το αντικείμενο έτσι ώστε να μην οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα και φυσικά να μην εκτίθεται».

Διαβάστε σχετικά: Aπάντηση στο δήμαρχο δίνει ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Βαλάτας

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 76 guests και κανένα μέλος