Σημαντική ανακοίνωση έκανε ο δήμαρχος των 3Β στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 10ης Ιουλίου 2017.
γράφει η: Αννα Μπουζιάνη

 

Κερδήθηκαν τα Κ1, Κ2, Κ3 από το Δήμο 3Β

Τελεσίδικη Εφετειακή απόφαση (2657/6.4.17), όπου η κυριότητα των οικοδομικών νησίδων Κ1, Κ2, Κ3 οι οποίες είχαν περάσει με μία αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου στην ιδιοκτησία της ΜΕΕΚΒ (Μετοχικής Εταιρείας Εκμετάλλευσης Κτήματος Βούλας) με διάδικους την ΕΤΑΔ και τη ΜΕΕΚΒ και παρεμβαίνοντα το Δήμο 3Β επανέρχονται στην προτέρα κατάσταση. Πιστοποιείται μ’ αυτή την απόφαση ότι είναι ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι αγωγές για τα 12 εκατομμύρια + άλλα 3 εκατομμύρια, συνολικά 15 εκατομμύρια τα οποία εκκρεμούν εις βάρος του Δήμου, αφού τα διεκδικούσε η ΜΕΕΚΒ καταρρέουν και τα μισθώματα που εισέπρατε η ΜΕΕΚΒ από το καφέ Νότος παράνομα και παράτυπα, από το 2013 (100.000 περίπου ετησίως) θα πρέπει να τα επιστρέψει εντόκως και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο Δήμος 3Β, όπως είπε ο δήμαρχος.

 

Αλλά τί είναι η ΜΕΕΚΒ και τα Κ1, Κ2, Κ3;

Ας ανατρέξουμε λίγο στην ιστορία

 

Το 1924 συστήθηκε αστική εταιρεία με την επωνυμια «Μετοχική Εταιρεία Εκμετάλλευσης του Κτήματος Βούλας» (Μ.Ε.Ε.Κ.Β), με το υπ. αριθ. 6896/24 συμβόλαιο, για μία έκταση 1100 στρεμμάτων, από το Ασκληπιείο Νοσοκομείο μέχρι τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου περίπου.

Η Εταιρεία κατάτμησε την περιοχή σε οικόπεδα και την πούλησε εντάσσοντας την στο σχέδιο πόλης του εξοχικού συνοικισμού Βούλας με το από 15.9.26 διάταγμα του Υπουργού Συγκοινωνιών ΦΕΚ 311 Α/17.9.26.

Οι εκτάσεις των οικοπέδων που δεν μεταβιβάστηκαν παρέμειναν αναξιοποίητες και κατά πάγια πρακτική των κοινοτικών και μετέπειτα δημοτικών αρχών της Βούλας αποτέλεσαν εδάφη διεκδικούμενα από την πρώην Κοινοτητα και πρώην Δήμο Βούλας.

Μεταξύ του αιγιαλού και της μετέπειτα διανοιγείσας παραλιακής λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου παρέμειναν αναξιοποίητοι οι χώροι οι οποίοι αρχικά είχαν τα διακριτικά Κ1, Κ2, Κ3 (Κ & Ξ). Οι χώροι αυτοί (Κ & Ξ) καταργήθηκαν με το από 24.1.1940 Βασ. Δ/γμα «περί τροποποιήσεως του σχεδίου Βούλας» ΦΕΚ 109/Α/30.1.1940 και καθορίστηκαν ως κοινόχρηστοι χώροι.

 

Η Χούντα τα μετατρέπει σε οικοδομικά τετράγωνα

 

Το 1968 έρχεται η Χούντα και τα αναγνωρίζει ως οικοδομικά τετράγωνα (Ο.Τ.) με αρ. 472, 473, 474, χωρίς τότε η Κοινότητα να αντιδράσει νομικά. Πώς να αντιδράσει άλλωστε, αφού ο Κοινοτάρχης ήταν διορισμένος από τη Χούντα.

Η Κοινότητα και μετέπειτα Δήμος Βούλας σ’ αυτά τα Οικοδομικά Τετράγωνα (Ο.Τ.) ασκούσε διακατοχικές πράξεις και προέβη σε διαμόρφωση του χώρου με κρατική χρηματοδότηση και τη συνεργασία κρατικών φορέων, είτε μέσω των πιστώσεων της ΣΑΕ είτε μέσω των ΕΠΤΑ μέχρι το 1994.

Ακολούθησαν διακατοχικές πράξεις που μαρτυρούν τη νομή του Δήμου. Η έκδοση οικοδομικής άδειας με την υπ. αριθ. 78/94 επί Δημάρχου Αγγελου Αποστολάτου, με την οποία κτίστηκε το κέντρο αναψυχής στο Ο.Τ. 474, β) η εκμίσθωσή του με τον περιβάλλοντα χώρο στην εταιρία Μ. Οικονόμου και Σια Ε.Ε. “Νύμφες” το (1994), η μίσθωση στον Β. Σταθοκοστώπουλο στις 16.8.2000 το “Νότος” με νέα άδεια οικοδομική αρ. 140/2000. Η διάρκεια αυτής της μίσθωσης λήγει το 2012 μετά την παράταση που δόθηκε με την υπ. αρ. 164/6.7.09 απόφαση του Δ.Σ.

Η όλη διαδικασία ήταν νόμιμη σύμφωνα με το άρθρο 253 παρ. 1 Π.Δ. 410/95 σε συνδυασμό με το Π.Δ. 270/81.

 

Η εταιρεία “φάντασμα” MΕΕΚΒ μετά από 50 χρόνια

 

Η «Μετοχική Εταιρεία Εκμετάλλευσης του Κτήματος Βούλας» (Μ.Ε.Ε.Κ.Β) εμφανίζεται ξανά - μετά από 50 χρόνια - το 2001 (30.9.01) με αγωγή και διεκδικεί πρωτοδίκως τα παραπάνω οικοδομικά τετράγωνα!

Στη συνέχεια προσφεύγει στο Εφετείο Αθηνών και δικαιώνεται(!!!) με την υπ. αριθ. 6226/05 απόφαση, η οποία κατέστη αμετάκλητη με την υπ. αριθ. 1612/10 απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε τη σχετική αίτηση αναίρεσης του Δήμου.

Κι όμως ο Δήμος δεν ενημέρωσε ποτέ κανέναν!!! Το θέμα αυτό δεν είχε αναφερθεί ποτέ στα δημοτικά συμβούλια επί δημάρχου Γ. Μάντεση. Εκινούντο εν κρυπτώ...

Το θέμα αποκάλυψε ο δήμαρχος του πρώτου Καλλικρατικού Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κασιδόκωστας, στη συνεδρίαση της 25.7.11 όταν το βρήκε μπροστά του, εκφράζοντας τη μεγάλη του αγωνία για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ο Δήμος έχανε το παραλιακό του μέτωπο και η ΜΕΕΚΒ απαιτούσε ακόμη 12 εκατομμύρια από τα μισθώματα του καφέ Νότος!

Ο Γρ. Κασιδόκωστας ενημέρωσε το σώμα ότι εκκρεμούν εις βάρος του Δήμου σειρά αγωγών και ζήτησε να αναλάβει την υπόθεση δικηγορικό γραφείο με εμπειρία προκειμένου να διεκδικήσουν τα του οίκου τους. Το ανέθεσαν στο γραφείο Κιτσαράς και συνεργάτες.

Και επανερχόμαστε στο σήμερα

Η υπόθεση επανεξετάσθηκε και διαπιστώθηκε ότι η έκταση ανήκε στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο την είχε παραχωρήσει στο Δήμο Βούλας για κάποιες δεκαετίες. Ετσι στις νέες διεκδικήσεις από πλευράς Δήμου μπήκε και η ΕΤΑΔ ως ελληνικό δημόσιο.

Το ευχάριστο είναι ότι η εταιρεία “φάντασμα” θα εξαφανιστεί, μετά την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου και μάλιστα πρέπει να επιστρέψει και τα 15 εκατομμύρια που έχει πάρει από τα μισθώματα.

Βέβαια η εταιρεί αυτή βρίσκεται σε εκκαθάριση. Πόσα χρόνια άραγε; και είναι αμφίβολο αν θα δώσει τα χρήματα...

Το παραχωρητήριο της περιοχής αυτής προς το Δήμο 3Β ισχύει μέχρι το 2019. Αλλά συμφωνήθηκε η εκ νέου παραχώρηση για τα ακίνητα αυτά μεταξύ Δήμου και ΕΤΑΔ, από τώρα για 15 + 5 χρόνια.

Τα νομικά ποσά που διατέθηκαν γι’ αυτό τον αγώνα τα έχουν ψηφίσει όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι στο θέμα αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο στήριξε ομόφωνα τις ενέργειες και στις δύο δημοτικές αρχές που μεσολάβησαν με δημάρχους τον Γρ. Κασιδόκωστα, τον Σπύρο Πανά και τώρα τον Γρ. Κωνσταντέλλο.


σ.σ. Με τον Γρ. Κασιδόκωστα μας χώριζε ...άβυσσος. Δεν του άρεσε να τον επικρίνουν για τα πολλά στραβά που είχε, όπως και κάθε δήμαρχος. Αρέσει σε όλους το ...λιβανιστήρι.
Ομως δεν μπορώ να μη σημειώσω ότι είχε μεγάλη αγάπη για το φυσικό περιβάλλον και την πόλη του.
Είχε αγχωθεί μ’ αυτή την υπόθεση πάρα πολύ. Παρ’ ότι “άσπονδοι” εχθροί, μου ζήτησε να βοηθήσω με ό,τι στοιχεία είχα και αποδέχθηκα άμεσα. Ομως τον πρόλαβε το εγκεφαλικό...
 

Αννα Μπουζιάνη

 
 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 135 guests και κανένα μέλος