Γνωμοδοτεί το Εθνικό Κτηματολόγιο
γράφει η: Αννα Μπουζιάνη

 

Ενστάσεις έχει καταθέσει ο Δήμος ενώπιον των Κτηματογραφικών επιτροπών για εδαφικά κομμάτια του Δήμου 3Β. Μεταξύ άλλων είναι και τα 120 στρέμματα στη Βούλα.

Οπως ενημέρωσε ο δήμαρχος, προ ημερησίας στο Δημοτικό Συμβούλιο (10.7.170, κατατέθηκαν 161 ενστάσεις από πλευράς του Δήμου, για τους 161 ιδιοκτήτες και έγιναν δύο μεγάλες εξετάσεις ενώπιον της Επιτροπής του Κτηματολογίου, το οποίο σ’ αυτή τη φάση υιοθέτησε πλήρως τις απόψεις του Δήμου, ότι το κομμάτι των 124 στρεμμάτων είναι ενιαίο και με δασικά χαρακτηριστικά.

Η Επιτροπή εξέτασης των ενστάσεων του Εθνικού Κτηματολογίου για το συγκεκριμένο πακέτο ενστάσεων απεφάνθη ότι:

«Δικαιούχος της έκτασης δεν δύναται να είναι το ελληνικό δημόσιο, αφού με την 2.15.7.1930 παραχωρητήριο του Υπουργείου Γεωργίας, παραχωρήθηκε στο Συνεταιρισμό Αποκατάστασης Ακτημόνων Καλλιεργητών (ΣΑΑΚ), ο οποίος το μεταβίβασε νομότυπα στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Καστελοριζίων.

Το παραχωρητήριο αυτό ουδέποτε ανακλήθηκε.

Η υπ. αρ. Δ 245507/20.3.1980 απόφαση του Νομάρχη Πειραιά για αναδάσωση της περιοχής ισχύει μέχρι σήμερα, αφού οι ενστάσεις των ενδιαφερομένων απορρίφθηκαν και κατά συνέπεια ως αναδασωτέα έκταση θεωρείται δασική (απόφαση του ΣτΕ 1982).

Εφόσον θεωρηθεί δασική (Ν. 4173/1929) τα συμβόλαιο μεταβίβασης από το Συνεταιρισμό Καστελοριζίων στα μέλη του είναι άκυρα, αφού δεν επισυνάπτεται σ’ αυτό η απαιτούμενη άδεια του Υπ. Γεωργίας και επομένως τα 161 ΚΑΕΚ πρέπει να τροποποιηθεί η κτηματολογική βάση ως κάτωθι:

― Να ενοποιηθούν τα 161 ακίνητα ΚΑΕΚ

― Να διαγραφεί ο Βενίτης Μ. ως κύριος και ιδιοκτήτης

― Να καταχωρηθεί πλέον στο νέο ΚΑΕΚ ως κύριος και δικαιούχος της έκτασης ο Αστικός Συνεταιρισμός Καστελοριζίων».

Οπως εξήγησε ο δήμαρχος, αυτό ανοίγει εκ νέου τη διαδικασία για το Δήμο ανεξάρτητα αν κάποιοι ιδιοκτήτες προσφύγουν δικαστικά. Ο Δήμος θα προσφύγει με 161 ξεχωριστές αγωγές για κάθε έναν απ’ αυτούς τους ιδιοκτήτες.

Να υπομνήσουμε εδώ ότι για να παραμείνουν τα 124 στρέμματα πράσινο, έχει γίνει μεγάλος αγώνας από κατοίκους και προηγούμενες δημοτικές αρχές και υπάρχουν αποφάσεις που το έχουν μέχρι σήμερα κατοχυρώσει.

Προσθετικά έρχεται και το Κτηματολόγιο το οποίο βέβαια δεν δικάζει, βαραίνει όμως η γνώμη του και το κατοχυρώνει ως δασικό.

σ.σ.: Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, βεβαίως και πρέπει να παραμείνει δασικό το στρεμματικό αυτό κομμάτι, αφού είναι το μόνο πράσινο που διαθέτει η Βούλα μετά την καταστροφή του πευκοδάσους που έγινε σήμερα το Πανόραμα Βούλας.

Είναι βέβαια άδικο για τους μικροϊδιοκτήτες που πλήρωσαν για να βάλουν ένα κεραμίδι στο κεφάλι τους με μεγάλες στερήσεις και σήμερα δεν έχουν τίποτα.

σ.σ.2 Να θυμίσουμε βέβαια ότι ο ΣΑΑΚ πήρε την περιοχή αυτή, όπως και το δάσος, το 1930 για κτηνοβοσκή και ρυτινοσυλλογή «ΚΑΤΑ ΧΡΗΣΗ» και όχι ως νομή και κατοχή. Μερίμνησε βέβαια το 1952 και 1954 να ψηφιστούν νόμοι στη Βουλή για να μπορεί να μεταβιβάζει σε Συνεταιρισμούς Δωδεκαννησίων και έτσι μεταβίβασε στους Καστελορίζιους.

Το προσχηματικό κράτος της ασυνέπειας...

σσ.3 Στη φωτογραφία φαίνονται οι πολίτες που ασχολήθηκαν ιδιαίτερα στη διεκδίκηση των 124 στρ. Δυστυχώς γνωρίζουμε μόνο τον Π. Θανόπουλο.

124 thanopoulos

 

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 231 guests και κανένα μέλος