Χάνει παντελώς το φυσικό πράσινο
γράφει η: Αννα Μπουζιάννη
 
Η πλατεία Νυμφών αν την κοιτάξει κανείς από αέρος είναι ένας πνεύμονας πρασίνου. Το έδαφός της είναι χώμα και δεν διαθέτει μονοπάτια τσιμέντινα ή με πλάκες, κάτι που για τη δημοτική αρχή κρίνεται αρνητικά. Υπάρχει μία γενική αρχή ιδιαίτερα από τους δημάρχους να τσιμεντώνουν πλατείες, πάρκα, άλση, “πνίγοντας” τον υδροφόρο ορίζοντα και πλημμυρίζοντας τους δρόμους από τα όμβρια.
 
Είχε γίνει μεγάλη συζήτηση στην λαϊκή διαβούλευση για τη συγκεκριμένη πλατεία με προτάσεις αλλά και πολλές διαφωνίες. Κάποιες από τις προτάσεις προσαρμόστηκαν στη μελέτη, αυξάνοντας κατά τι το πράσινο, όπως ενημέρωσε ο μελετητής κατά τη διαβούλευση της 4/7/17 στο Δημαρχείο στη Βούλα. Η πλατεία και γενικά ο χώρος αλλάζει.
 
Τι προβλέπει η πλατεία:
 
Οπως διαβάζουμε από τη μελέτη:
 
Η οδός Ερμού μονοδρομείται σαν κάθοδος. Παύει να είναι είσοδος στην καρδιά της Βουλιαγμένης. Το πλάτος της μειώνεται σε μία λωρίδα. Το πεζοδρόμιο διαπλατύνεται.
 
Ο οδός Παντελεήμονος στο τμήμα που εφάπτεται με την πλατεία καταργείται σαν δρόμος και ενσωματώνεται με την πλατεία. Καταργούνται οι θέσεις στάθμευσης εκεί.
 
Ο σημερινός χώρος στάθμευσης επανασχεδιάζεται με τρόπο ώστε να καλύπτει στο μέγιστο βαθμό τις απαιτήσεις σε θέσεις στάθμευσης και υποβαθμίζεται λίγο για να μειωθεί η οπτική όχληση από την πλατεία προς τη θάλασσα.
 
Στο νότιο τμήμα της και αφού προχωρεί μετά την πλατεία διχοτομείται με κατεύθυνση δεξιά μεν προς την οδό Ορφέως και αριστερά προς την πλατεία που αλλάζει κατεύθυνση και γίνεται άνοδος.
Το φανάρι εισόδου της πόλης μετατίθεται στο επόμενο άνοιγμα της νησίδας, σύνδεσης με την οδό Πανός.
 
 
 
plateia nymfvn 2016
 
plateia nymfvn protasi
 
 
 
Τις δύο φωτογραφίες αντλήσαμε μέσα από τη μελέτη.

Επάνω η υφιστάμενη κατάσταση και κάτω η πρόταση!

 
Πείτε μου την ημέρα του καύσωνα σε ποια από τις δύο πλατείες θα έβρισκε κάποιος λίγη δροσιά; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν υπάρχουν μελετητές, που να αγαπούν τη φύση και τον άνθρωπο για να σχεδιάζουν ανθρώπινες εικόνες. Γιατί η πρόταση δεν είναι ανθρώπινη. Μπορεί να είναι εμπορική.
 
Το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή θα γεμίσει τραπεζοκαθίσματα. Δείτε το παράδειγμα της πλατείας της Βούλας. Οταν διαμορφώθηκε επιτρέπονταν ελάχιστα καταστήματα εστίασης με κανονισμό που είχαν εγκρίνει στο Δ.Σ και με πολύ περιορισμένο υπαίθριο χώρο. Σήμερα έχει γεμίσει φαγάδικα και έχει πλήρη κατάληψη από τα τραπεζοκαθίσματα, που τους έδωσε η παρούσα Δημοτική Αρχή το δικαίωμα να κλείνουν και τον υπαίθριο χώρο με τζαμαρίες.
 
Αννα Μπουζιάνη


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 300 guests και κανένα μέλος