Απάντηση Μ. Ντράγκι σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή

 

Ισοπεδώνει κάθε επικοινωνιακή τακτική της Μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θέλει να εμφανίσει την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου σαν εθνική επιτυχία, η απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του έθετε το θέμα της πιθανής ένταξης της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ ζητώντας πληροφορίες αναφορικά με τις βασικές προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωτράπεζα, όπως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς επίσης, για τα ενδεχόμενα οικονομικά αποτελέσματα για την Ελλάδα.

Στην απάντησή του ο Πρόεδρος της ΕΚΤ καταρρίπτει τους κυβερνητικούς επικοινωνιακούς ισχυρισμούς που κάνουν λόγο για το τέλος της λιτότητας και για έναν οδικό χάρτη για το χρέος, υποβαθμίζοντας τις αποφάσεις που πήραν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι:

«...ο βαθμός λεπτομέρειας όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος που αναφέρονται στη δήλωση της Ευρωομάδας της 15ης Ιουνίου 2017 εξακολουθεί να μην επαρκεί για την ορθή αξιολόγηση τόσο της ποσοτικής επίδρασης των μέτρων αυτών όσο και της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα εκδηλωθεί ο αντίκτυπός τους στη δυναμική του ελληνικού δημόσιου χρέος σύμφωνα με διάφορα σενάρια. Κατά συνέπεια, έως ότου δοθούν επαρκείς λεπτομέρειες για τα μέτρα που αφορούν το χρέος, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαροί προβληματισμοί σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Στη συνέχεια της απάντησής του, ο Μάριο Ντράγκι αναφέρει ότι η αδυναμία του Eurogroup να πάρει μέτρα για το ελληνικό χρέος αναγκάζει την ΕΚΤ να μην ολοκληρώσει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη μιας χώρας σε Μνημόνιο στο QE. Σημειώνει ο Μάριο Ντράγκι συγκεκριμένα ότι, «θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να ολοκληρώσουν πλήρη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Όσον αφορά την ίδια τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE ο Πρόεδρος της ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει ανεξαρτήτως αν και με ποιον τρόπο θα διενεργηθούν αγορές ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP (αγορά τίτλων δημοσίου τομέα) με βάση τόσο τη βιωσιμότητα του χρέους (μόλις καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της σχετικής ανάλυσης) όσο και άλλα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση κινδύνων».

Καταλήγοντας στην απάντησή του, ο Μάριο Ντράγκι, αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα του Νίκου Χουντή για την προβλεπόμενη επίπτωση που θα είχε η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE στα επιτόκια δανεισμού, ενώ τονίζει: «είναι ουσιώδες να επανενεργοποιηθεί περαιτέρω η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής με την εφαρμογή στρατηγικής που οδηγεί σε ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών (π.χ. μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και άλλων μέτρων που απαιτούνται στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και για την επίτευξη των στόχων του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού σε σχέση με τα εν λόγω δάνεια)».

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 261 επισκέπτες και κανένα μέλος