«Πάρτι» ξεκοκαλίσματος ευρωενωσιακών κονδυλίων, από το υστέρημα του λαού, που στα χαρτιά προορίζονται για τους πρόσφυγές έχουν στήσει διάφορες ΜΚΟ στην Ελλάδα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τις ταΐζουν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό αποκαλύπτεται από την απάντηση του Χρήστου Στυλιανίδη, επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για την ανθρωπιστική βοήθεια σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου με την οποία κατήγγειλε ότι «οι ΜΚΟ που λυμαίνονται τα ενωσιακά κονδύλια έχουν μετατραπεί με τις ευλογίες ΕΕ - κυβέρνησης σε «κράτος εν κράτει» στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων  και μεταναστών στην Ελλάδα» και ζητούσε στοιχεία σχετικά με τις ΜΚΟ που έχουν χρηματοδοτηθεί στο όνομα της ανάμειξής τους στο προσφυγικό πρόβλημα (ονομαστικά, ποσά και δράσεις), τα κριτήρια επιλογής τους και την ύπαρξη ή μη ελέγχων για τη διαχείριση των κονδυλίων αυτών από τις ΜΚΟ.

Ο Επίτροπος δεν δίνει καμία απάντηση για τα κριτήρια επιλογής των ΜΚΟ και μάλιστα απευθείας και χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία, ούτε για τα αποτελέσματα των ελέγχων σχετικά με την πραγματοποίηση των δράσεων για τις οποίες χρηματοδοτούνται οι ποικιλώνυμες ΜΚΟ, αναφέροντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί τρεις μόνο έλεγχοι.

Ο Επίτροπος της ΕΕ αναφέρει ότι τα κονδύλια που διέθεσε η ΕΕ μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών «ανέρχονται περίπου σε 509 εκατ. EUR για την περίοδο 2014-2020» και ότι η «υλοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων αποτελεί ευθύνη των αρμόδιων ελληνικών αρχών». Διευκρινίζει ακόμη ότι «από τις αρχές του 2015, διατέθηκε στο πλαίσιο των ίδιων ταμείων βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 356,8 εκατ. EUR για δράσεις στην Ελλάδα».

Στην απάντηση αναφέρεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο έκτακτης χρηματοδότησης που θεσπίστηκε το 2016 έχει διαθέσει 85,7 εκατ. EUR σε ΜΚΟ τις οποίες αποκαλεί «εταίρους».

Από το παράρτημα  που παραθέτει στην απάντηση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκύπτει ότι μέχρι τις 29-3-2017 έχει διαθέσει 208.400.000 ευρώ στους ακόλουθους παραλήπτες κονδυλίων: OXFAM (Ολλανδία), «Σώστε τα Παιδιά (STC)», «Μονάδες Ελέους (MCE)» και «Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC)» από την Βρετανία, το «Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων (DRC)», «Γη των ανθρώπων (TDH)», με έδρα την Ελβετία, οι «Γιατροί του Κόσμου (MDM)» από το Βέλγιο, η «Arbeiter-Samariter-Bund (ASB)» και η «Διεθνής Φροντίδα (CARE)» από τη Γερμανία, και το «Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC)», καθώς και στην Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη UNICEF, τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.  

Ακόμη, από την Έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο αποδεικνύεται ότι «η Ευρ. Επιτροπή και οι εταίροι της πρέπει να εργαστούν σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν καθορίσει οι ελληνικές αρχές».

Με βάση τα παραπάνω είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ΕΕ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν βαρύτατες ευθύνες γιατί από κοινού με τα όργανα της Επιτροπής σχεδιάζουν και διαχειρίζονται τα παραπάνω κονδύλια, κάνοντας την επιλογή των διαφόρων ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται αδρά. Τα κονδύλια αυτά καταλήγουν στις τσέπες διάφορων ΜΚΟ ορισμένες από τις οποίες στήνουν ύποπτους μηχανισμούς, κυκλώματα και υποδομές που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κρύβεται και να παριστάνει την ανήξερη, όπως έκανε πριν από λίγους μήνες, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή. Πρέπει να απαντήσει γιατί τα κονδύλια αυτά που θα έπρεπε να διατεθούν στο κράτος για την κατασκευή κατάλληλων κρατικών υποδομών φιλοξενίας, στέγασης, σίτισης, περίθαλψης, φροντίδας των προσφύγων, καταλήγουν στις τσέπες ΜΚΟ, που εκμεταλλεύονται προσωπικό με κάθε λογής ελαστικές και προσωρινές εργασιακές σχέσεις, χωρίς καμία εγγύηση για το αποτέλεσμα της δράσης τους;

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι έκθετη γιατί έχει την πρώτη ευθύνη για την απαράδεκτη και επικίνδυνη πλέον κατάσταση με την ασύδοτη δράση των ΜΚΟ, για τις αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες κατά χιλιάδες στην Ελλάδα σε άθλιες συνθήκες. Έχει μεγάλη ευθύνη γιατί με αυτό το απαράδεκτο καθεστώς διαιωνίζεται η διαχρονική γύμνια των κρατικών υποδομών, η απουσία ενός μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα που θα συσσωρεύει την απαιτούμενη πείρα από τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος που σήμερα εναποθέτεται ευκαιριακά στις διάφορες ΜΚΟ.

Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 274 επισκέπτες και κανένα μέλος